Irak hükümetinin ülkede yaşanan huzursuzluğu gidermeye yönelik duyurduğu kalkınma tedbirlerine rağmen, ülkede ölüm ve yaralanmaya neden olan protestolar ikinci haftasına girdi. 15 yıl süren çatışma ve ihtilaflar ülke ekonomisini çökertti.
Iraklı yetkililer, yaklaşık 6 ay önce DEAŞ’a karşı zafer elde edildiğini ilan ederken, ülkede yaşanan şiddet oranlarında büyük bir düşüş yaşandı fakat yaşanan sosyal sıkıntılar yeniden üst sıraya yerleşti.
Bugün, hizmet eksikliği, yolsuzluk ve işsizliğe karşı Irak’ın Diyala ve Zi Kar kentlerinde düzenlenen iki yeni gösteride binlerce kişi sokağa çıktı.
Petrol ülke ihracatının yüzde 99’unu oluşturuyor
Iraklılar petrol gelirlerinin adil bir şekilde dağılımını talep ederken, Irak’ın petrol kaynakları, bütçesinin yüzde 89’unu, ülke ihracatının ise yüzde 99’unu oluşturuyor.
Ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketler genellikle yabancı personeli tercih ettiği için Iraklılar işsizlik konusunda da şikayet ediyor.
Iraklılar arasındaki işsizlik oranı resmi olarak yüzde 10.8 iken, Irak nüfusunun yüzde 60’ı 24 yaşının altındaki gençler oluşuyor ve gençler arasındaki işsizlik oranları daha yüksek.
Iraklıları temel altyapıdan yoksun
Protestocular, 2003’te Saddam Hüseyin rejimini deviren ABD’nin Irak işgalinden bu yana, iktidar kesiminin kamu fonları, doğal kaynaklar ve kamu projelerini ele geçirerek Iraklıları temel altyapıdan yoksun bıraktığını dile getiriyor.
Basra’da 6 kişi öldürüldü
Irak’ın güneyindeki Basra vilayetinde protesto gösterilerinin başlamasından bu yana 6 kişi öldürüldü.
İbadi, protestoların ve şiddetin artmasıyla birlikte işsizlerin atanması, konut, eğitim ve kamu alanında inşaatların yapılması, gerekli sağlık hizmetlerinin verilmesi ve adil bir sistemle işçilerin istihdam edilmesi yönünde kararlar aldı. Ayrıca su, elektrik ve sağlık hizmeti alanlarında kullanılmak üzere Basra’ya acilen 3 milyar dolar tahsis edilmesi emrini verdi.