Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Iraklı Hristiyanlar, DEAŞ krizinin ardından sivil yapıda bir devlet bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Musul’un kuzeyinden Irak’ın güneyindeki en uzak nokta Basra’ya kadar, çeşitli mezheplerdeki Iraklı Hıristiyanlar, DEAŞ terör örgütünün üzerlerinde kurduğu üç yıllık korku hegemonyasının ardından dün sakin bir atmosferde Noel’i kutladılar.

Irak Parlamentosu’ndaki Verka Grubu Başkanı Joseph Sleva, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, DEAŞ terör örgütünün hezimete uğratılmasının ardından tüm Iraklıların güven ve barış içerisinde olduğunu gösteren bu kutlamaların yapıldığı olumlu atmosferden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. DEAŞ’ın ardından halen ülkenin birçok bölgesinde durumun tamamen istikrara kavuşmadığını belirten Sleva, terör örgütünün zihinlerde kalıcı izler bıraktığına inandığını söyledi. Verka Grubu Başkanı, sadece Hıristiyan bir grup için değil, herkesin hukuka uygun olarak yaşamak istediği, adalet ve eşitliğin sağlandığı bir devlet oluşturma vizyonlarını paylaşan tüm Iraklılar için çalışmak istediklerini ifade etti.

Ulusal Hikmet Hareketi Lideri Seyyid Ammar Hekim de DEAŞ tarafından haksızlığa uğrayan Hıristiyanlar için adalet çağrısında bulundu. Hekim’in ofisinden yapılan açıklamada, “Noel, Irak silahlı kuvvetlerimizin kahramanları sayesinde çeşitli isimlerdeki insanlık düşmanları karşısında kazanılan zaferden mutlu olan Iraklıların, Hıristiyanlara bu gül demetinin içinde yer aldıklarını belirtmesi için bir fırsattır” ifadeleri yer aldı. Hekim, yetkili makamlara Hıristiyanların tazminat ve ceza davalarında uğradığı adaletsizlik ve haksızlığı derhal kaldırma çağırısında bulundu.

Haziran 2014’ten geçtiğimiz birkaç ay öncesine kadar Musul’da hayat her alanda durma noktasına gelmişti. DEAŞ’tan kurtarılan Musul’da her şey eski haline dönerken Hıristiyanlar Noel kutlamalarını güvenli bir ortamda gerçekleştirdi. Noel, DEAŞ’ın çöküşünden bu yana ilk kez Musul’daki Keldanilere ait St. Paul Kilisesi’nde sıkı güvenlik önlemleri altında kutlandı.

Örgüt, özellikle diğer dinlere ve toplumlara mensup olanlar için kenti yaşanmaz hale getirmişti. Musul’daki Hıristiyanlar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) veya Irak dışına çıkmaya zorlandılar. Halk, ancak bölge DEAŞ’tan arındırıldıktan sonra geri dönebildi.

Verka Grubu Lideri Sleva açıklamasında hoşgörülü bir toplum inşasının önemine değindi:

“Musul’da ve ülke genelinde durum, Hıristiyanlara saygının olduğunu gösteriyor. Fakat yine de aşırılık yanlısı ideolojinin egemenliği nedeniyle halen bir takım sorunlar kaldığını düşünüyoruz. Askerin kontrolü tamamen ele aldığı düşünülüyor ancak bu gibi sorunlar sürüyor. Hoşgörülü Irak toplumunun yaşadığı trajedilerin bir daha tekrarlanmaması için bu sorunlara karşı durması ve onları yenmesi gerekiyor. Resmi tatiller konusunda bile ayrımcılık var. Bakanlar Kurulu, yalnızca Hıristiyanlar için Noel’i resmi tatil ilan etti. Ancak bunun tüm Iraklılar için ulusal bir tatil olması gerekiyordu. Böylece ayrımcılık yapılmamış olacaktı.”

Hıristiyanların yoğun olarak yaşadığı Ninova’da demografik değişiklikler yapmak için bir takım girişimlerin olduğuna ve bu durumun risklerin sürdüğünü gösterdiğine dikkati çeken Sleva, “Altı bin yıldır yaşadığımız Irak’ta hayatta kalmamız için tek çözüm etnik gruplar ve mezheplerin bir arada olduğu bir sivil toplumun kurulmasıdır” dedi.

Irak Babilon Harekâtı Genel sekreteri Ryan Keldani de Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Musul ve diğer bölgelerde gerçekleşen kutlamaların, krizin üstesinden gelmek için bir umut olduğunu belirtti. Bölgenin kurtarılmasının ardından sıranın yerlerinden edilmiş Hıristiyanların Ninova’ya geri getirilmesi olduğunu aktaran Keldani halen çok sayıda Hıristiyan ailenin Peşmerge güçlerinin kontrolü altındaki Telskuf köyünde bulunduklarına dikkat çekti.

Noel’de kutlamalarının bu kez Hıristiyanlarla sınırlı kalmadığını söyleyen Ryan Keldani, etkinliklere Müslümanlar, Sabiiler ve Yezidilerin de katıldığını belirtti. Ulusal çapta bir kutlama yapıldığını kaydetti. Keldani, bu durumun tüm Iraklıların kendi aralarında birleşmeye istekli olduklarının bir göstergesi olduğunu ve böylece tüm aşırılık yanlılarına ülkede artık var olmayacakları mesajı gönderildiğini ifade etti.

Musul’daki yetkililere göre 2003’te ABD kuvvetleri tarafından Irak’ın işgal edilmesinden bu yana, Hristiyanların yaklaşık yüzde 90’ı Musul’dan kaçtı.

Ninova Valiliği’nden yapılan açıklamada 70-80 civarında Hıristiyan ailenin yeniden Musul’a döndüğü ve geri dönüşlerin süreceği kaydedildi.