Erbil, Irak’taki siyasi dengelerde 15 yıldan bu yana koruduğu ‘mihenk taşı’ vasfını ilk kez yitirdi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekili Macid Şengali’nin de deyimiyle “Şii ve Sünni kesimler karşısında övünç kaynağı” olan ve yürütme yetkileri bulunmayan cumhurbaşkanlığı makamı, Iraklı Kürtlerin merkezinde benzeri görülmemiş bir depreme neden oldu.
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) yönetim kurulunda yer alan Şivan Davudi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “KDP, Irak cumhurbaşkanının Mesud Barzani tarafından atanmasını istiyor” diyerek Barzani’nin büro müdürü Fuad Hüseyin’i işaret etti.
KDP’li kaynakların aktardığı bilgiye göre parti başkanlığı, cumhurbaşkanlığı için Fuad Hüseyin’i aday göstermeye karar verdi. Partiden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken Hüseyin’in isminin parlamentoya daha sonra sunulacağı belirtildi. KYB ise geçen hafta Berham Salih’i cumhurbaşkanı adayı olarak duyurmuştu.
Siyasi analistler, Iraklı Kürtlerin evinde meydana gelen söz konusu depremin henüz hükümet kuramamış olan Şii partilerin avantajına olabileceği görüşünde.
Görüşmeler sürüyor
Barzani, iki gün süren Bağdat temasları kapsamında Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında söz alan Barzani, “Sadr ile hükümet yapılanması ve özellikle başbakanlıkla ilgili koalisyonlar arasındaki uzlaşıyı görüştük. Biz, gruplar arasında görüş birliğini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamada da “Gerçekleşen ikili görüşmede, kurulacak hükümetin herkesi kucaklayıcı, ulusal, Irak halkının bileşenleri arasında ayrım yapmayan ve halkın hizmetlerini karşılayan bir yapı olması gerektiği vurgulandı” denildi.
Konuya dair Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Sairun Koalisyonu Sözcüsü Kahtan el- Cuburi şu ifadeleri kullandı;
“Sariun’un hareket noktası Mukteda es- Sadr’ın da ifade ettiği gibi başından bu yana koruduğumuz sabitelerimizdir. Bu sabiteler hükümetin, Iraklıların özel iradesi doğrultusunda ve dışarıdan herhangi bir müdahaleden uzak bir şekilde kurulmasını öngörüyor. Koalisyonumuzun ortaya koyduğu bu sabitelerin en başında hükümetin herkesi kucaklayıcı olması geliyor. Bu, Irak halkının bileşenlerini ırk, mezhep ve parti esaslarına göre ayırmayan milli perspektifin hareket noktasıdır. Bu aynı zamanda şu demek oluyor: Temel hizmetlerin sağlanması noktasında özgür ve saygın bir yaşam isteyen Irak vatandaşlarının taleplerinin kabul edilerek hükümetin Irak halkının çıkarlarını gözetmesi. Zira herkes tarafından bariz bir şekilde ihmal edilen temel hizmetler halen sürmekte olan protestolara evrilmiş durumda.”