Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’ta 500 DEAŞ’lı kadın akıbetlerinin belirlenmesini bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ın geçen yıl DEAŞ’a karşı elde ettiği askeri zaferin ardından Irak yargısı, ‘DEAŞ’lı kadınlar’ olarak adlandırılan kadınlara yönelik idamdan ömür boyu hapis cezasına kadar birçok ceza vermeye başladı.

Irak Yüksek Yargı Meclisi Sözcüsü Hâkim Abdulsettar Bayraktar yaptığı açıklamada, Federal Mahkeme tarafından verilen ilk hükümlerin doğrudan temyiz mahkemesine gönderildiğine dikkat çekerek aralarında Türk ve Azeri uyrukluların da bulunduğu farklı milletlerden DEAŞ terör örgütü üyesi bir grup kadının davalarına Bağdat-Rusafa Ağır Ceza Temyiz Mahkemesi’nin baktığını belirtti.

Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’na bağlı Özel İhtiyaç Dairesi Genel Müdürü Dr. Abir Mehdi Çelebi, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede yasadışı yollarla Irak’a giren yaklaşık 500 yabancı uyruklu DEAŞ’lı kadının olduğunu ve halen Irak yargısı tarafından akıbetlerinin belirlenmesini beklediklerini kaydetti. Dr. Abir Çelebi, kadınlara verilen cezalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bakanlık olarak insani açıdan sorumluluğumuz öncelikle bu kadınların DEAŞ’lı olup olmadığına bakılmaksızın çocuğu olup olmadığını göz önüne almaktır. Çünkü çocuklar her halükarda savunmasızdır. Ancak Irak kanunları, DEAŞ’lı olmasalar bile Irak topraklarına yasa dışı yollarla girdikleri için birkaç yıl hapis cezasına çarptırılmalarını öngörmektedir” dedi.

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İkbal Abdulhüseyin, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada “Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi olarak bizler, DEAŞ’lı kadınların vatandaşı oldukları bazı ülkeler ile iletişime geçtik. Ancak onları almayı reddettiler. Bu yüzden DEAŞ üyesi olan bu kadınlar Irak ceza kanununa göre yargılanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Iraklı hukuk uzmanı Emir el-Dami, ülkenin terörle mücadele yasasının 4. maddesine göre cezalandırılan yabancılar hakkında Irak yargısı tarafından verilen bazı kararların sürpriz olduğunu ifade etti. Bir Alman vatandaşı hakkında verilen 6 yıllık hapis cezasına atıfta bulunan Dami, “Şaşırtıcı bir karar. Çünkü bu madde ile 10 yıllık bir hüküm dahi verilemez. Bu madde uyarınca en az 15 yıl hapis veya idam cezası verilebilir. Verilen 6 yıllık hapis cezasının nedenleri Irak yargısına sorulmalıdır. Çünkü bu madde kapsamında 10 yıllık bile hapis cezasına çarptırılmış bir Irak vatandaşı yoktur” diye konuştu. Irak yargısının bu hükümlerin bazılarında siyasi boyutu dikkate alıp almadığına ilişkin bir soruyu da “Yargı, yasalara göre hareket etmekten sorumludur. Başka hiçbir bağlayıcısı yoktur” diye yanıt verdi.

Fransız kadının davası sonuçlandı

Irak yargısı dün, ülkeye yasadışı yollardan girme suçundan 7 ay hapis cezasına çarptırılan ve tutukluluk süresi cezasına sayıldıktan sonra serbest bırakılan radikal örgüt üyesi bir Fransızın sınır dışı edilmesine karar verdi. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre gri pardösülü ve mürdüm rengi bir başörtüsü takmış olan Melina Bougedir adlı Fransız kadın mahkeme salonuna kucağında sarı saçlı küçük çocuğuyla girdi. 27 yaşındaki Bougedir, geçen yaz Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinde dört çocuğuyla birlikte tutuklanmıştı. Çocuklardan üçü Aralık ayında Fransa’ya gönderilmişti.

Melina Bougedir, duruşma sırasında hâkim tarafından kendine yöneltilen soruları zayıf bir Arapça ile yanıtladı. Milliyeti sorulduğunda Fransız olduğunu söyleyen Bougedir, ekim 2015’te Irak’a geldiğini ve Musul’da ev hanımı olduğunu belirtti. Bougedir mahkemede, “Suriye’ye Fransız pasaportuyla girdim ancak pasaportuma el koyuldu. Suriye’de dört gün kaldım. Daha sonra eşim ve dört çocuğumla birlikte Musul’a geldim” şeklinde ifade verdi. Bougedir, eşinin DEAŞ örgütü içerisinde Maximilian olarak adlandırıldığını, örgütte aşçı olarak yer aldığını ve öldürüldüğünü kaydetti.

Bougedir, hâkim tarafından kendisine yöneltilen yaptıkları sebebiyle pişman olup olmadığına dair soruya ise önce Fransızca ardından da Arapça olarak ‘Evet’ yanıtı verdi. Avukatı olup olmadığına ilişkin soruya olumsuz cevap veren Bougedir’e mahkeme bir avukat atadı. Mahkeme tarafından atanan avukat, şüpheliyi “Yaşı küçüktü. Cinayetlere bulaşmadı. Evinde oturdu” diye savundu. Hâkim ise 27 yaşındaki Fransız kadını, 2017 yılı yeni yabancılar yasası uyarınca, vize almadan ve yasa dışı yollarla Irak topraklarına girmekten suçlu buldu. Hâkim açıklamasında “Mahkeme sizi yedi aylık hapis cezasına çarptırmaya karar verdi. Mahkeme süresince tutuklu bulunduğunuz zaman bu cezayı karşılıyor. Eğer başka bir suçlamadan dolayı devam eden davanız yoksa serbest bırakılacaksınız” ifadesini kullandı. Melina Bougedir’in hakkında başka bir dava olmadığı için serbest bırakılmasına ve Irak’tan sınır dışı edilmesine karar verildi. Bougedir mahkemeden yüzünde tebessüm ile ayrıldı.