Irak’ta ülkenin kuzeyindeki kentlerde elektrik santralleri ve yüksek gerilim hatlarına yönelik sabotaj, hizmetin aksamasına yol açtı. Elektriğin iletilmesi için üç yeni hat ayrıldı. Elektrik Bakanlığı’nın bakım ve onarım çalışmaları sırasında yapılan terör saldırılarında ise 1000’den fazla çalışan hayatını kaybetti.
Birçok gözlemci, DEAŞ ile bağlantılı terör grupları tarafından yürütülen eylemlerin sınırları aştığını belirtti. Gözlemciler ayrıca, söz konusu eylemleri, “haftalardır süren protestoların devamlılığı için” hükümet çalışmalarını zayıflatma ve daha önce olduğu gibi durumu körükleme çabası olarak nitelendirdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Elektrik Bakanlığı’ndan bir yetkili, şunları söyledi:
“Elektrik konusu, daha baştan siyasallaştırılmıştı. Bu nedenle bugün, bu konuya ve hatlara yönelik kesintilere karışanlar terörist gruplar ile çeşitli çevrelerden siyasilerdi.”
Yetkili, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl enerji üretimi, yaklaşık 16 bin megawata yükseldi. Vatandaşlara günlük olarak en az 16 ila 22 saat enerji verilmesi gerekiyor. Ancak kasıtlı bir sabotaj gerçekleştirildi ve tedarik çok düşük seviyelere geriledi. Bu durum da vatandaşlar arasında hoşnutsuzluk ve öfkeye yol açtı.”
Elektrik konusuna müdahale eden sözde siyasi tarafların sağlayacağı faydalara da değinen yetkili, “Tam olarak bilmiyorum. Ancak bu durum, bir çeşit politik bir ademiyettir. Ya da belki de enerji üretiminde ve üretim sonrası dağıtımındaki dikkate değer iyileşmelere yatırım yapmak istiyorlar. Bu yüzden insanlara başka konularda değil, elektrik konusunda başarılı olduğumuzu söylüyorlar” dedi.
Elektrik iletim hatlarına yönelik saldırılar, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgalinin ilk yıllarında başladı. Saldırılar, çoğunlukla El-Kaide ve DEAŞ unsurlarının bulunduğu kuzey ve batı bölgelerinde gerçekleştirilirken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bölgeleri hariç, ülkedeki kentlerde yeni saldırı dalgaları devam etti.
Sabotaj eylemlerinin, genellikle “keskin nişancılar” tarafından yapıldığı belirtiliyor.
Öte yandan Elektrik Bakanlığı, 22 Temmuz’da mühendislik kadrolarının, “Irak’ın güneyindeki Basra bölgesinde yer alan Hur el-Zubeyr’deki enerji hatlarını ve Rumeyle petrol istasyonlarını birbirine bağlayan” enerji iletimini yeniden düzenleyebildiğini duyuran bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre söz konusu hat, ateş açılması sonucunda kesilmişti.
Basra’da yaşanan olaydan 2 gün sonra Elektrik Bakanlığı, “Bağdat’ın kuzeybatısındaki yüksek voltajlı iletim hattının, Hamamiyat bölgesindeki sabotaj eylemlerinin hedefi olması dolayısıyla hizmet dışı kaldığını ve başkent Bağdat’ın Karkh bölgesinin 300 MW’lık enerji kaybı yaşadığını” belirtmişti. Aynı şekilde 28 Temmuz’da el-Reşad bölgesindeki iki enerji iletim hattının bir bombalı saldırının hedefi olması sonucunda hizmet dışı kaldığı ve Kerkük ile Selahaddin illerinde enerji dağıtımının zayıfladığı ifade edilmişti.
Elektrik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2 Ağustos’ta Kerkük ve Diyala arasındaki yüksek voltajlı iletim hattı, Anjana yakınlarındaki Vadi Osac bölgesine yönelik düzenlenen terör eylemi sonucunda zarar gördü. Aynı gün Kerkük’ün batısındaki Dibs bölgesinde bulunan iki yüksek voltajlı iletişim hattında da 87- 88 enerji dağıtım merkezinin patlayıcılarla düzenlenen bir saldırıya maruz kalması sonucunda hasar oluştuğu vurgulandı. Ayrıca güney bölgelerindeki elektrik şirketleri sahipleri, Nasıriye ve güney merkezleri bölgeleri arasındaki enerji iletim hattına yönelik sabotaj eylemlerinin engellenmesi için önlem alma girişiminde bulundu.
Diğer taraftan Elektrik Bakanlığı geçtiğimiz Cumartesi günü, Diyala ve Kerkük illeri arasındaki üç enerji iletim hattının saldırıya uğradığını açıkladı.
Bağdat Elektrik’in Medya Direktörü Ahmed el-İbadi, elektrik sektöründe gerçekleşen sabotajlara ilişkin “Elektrik Bakanlığı’nın çalışmalarını engellemeye kararlı güçler var” ifadelerini kullandı. El-İbadi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Sabotajlar, iletim hatlarındaki hayati ve stratejik noktaları hedefleyerek bu noktalara zarar verdi. Bu durum ise büyük alanlardaki üretim istasyonlarını izole etti” açıklamasında bulundu. Yetkili, “Irak’ın birçok bölgesindeki sabotajlar kapsamında birkaç gün önce de Bağdat’taki el-Rusafa’nın kuzeyinde yer alan bir enerji hattı hedeflendi. Geçtiğimiz ay ise Kerkük-Diyala hatları, sekiz saldırıya maruz kaldı” dedi.
El-İbadi ayrıca, “Bu eylemler, bu günlerde bakanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük zorluklardan biri. Güvenlik güçleri, iletim hatlarının kesintiye uğradığı mesafe dolayısıyla bu durumu engelleyememektedir” açıklamasında bulundu. Ahmed el-İbadi, Elektrik Bakanlığı’nın bakım ve onarım çalışmaları sırasında yapılan terör saldırılarının bir sonucu olarak 1000’den fazla çalışanını kaybettiğine de dikkat çekti.