Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’taki siyasi blokların Abdulmehdi’ye verdiği destek ‘geçici’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat/ Hamza Mustafa

Irak’ın önde gelen Şii liderleri, aralarındaki şiddetli rekabetin ardından Adil Abdulmehdi’ye destek verirken hükmet kurma çalışmalarına yakın bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ‘bu desteğin geçici’ olduğunu ve hükümetin ilan edilmesiyle biteceğini söyledi.

Siyasi sınıfın performansından memnun olmayan Necef’teki Şii dini otoritenin desteğini almakta zorlanan söz konusu blokların aslında Abdulmehdi’yi desteklemediğini belirten kaynak, özellikle Şii blokların Abdulmehdi’nin halkın çeşitli kesimlerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası çok sayıda çevreden büyük bir desteğe sahip olması sonucu farklı bir tutum sergilemesinden korktuklarını ifade etti.

Kaynak, Şii blokların Abdulmehdi’nin dini otoritenin görüşlerine ters düşecek bir tutum sergilemesinden ve özellikle son parlamento seçimlerinde azalan takipçilerinin desteğini kaybetmekten çekindiklerini aktardı.

Abdulmehdi’ye yönelik desteğin sebebini anlayabildiğini söyleyen kaynak şu ifadeleri kullandı:

“Siyasi bloklar seçimlerde kazanan ittifaklardan herhangi birinin aday çıkaramama şokunu atlattıktan sonra bunun farkına vardı. Uzlaşı adayına gidilmesi, mecliste önlerine bir takım engeller koyacak. Siyasi blokların şartlarını, bakanlıkların dağılımını içerecek şekilde hesaplıyorlar.”

Son parlamento seçimlerinden zaferle ayrılan bloklar bağımsız uzlaşı adayı Adil Abdulmehdi’nin kurması planlanan hükümette ortak olacakları bir mekanizma oluşturmada başarılı olamadılar.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr tarafından desteklenen Sairun İttifakı, güvenlik için önemli olan savunma ve içişleri bakanlıklarının kotadan çıkarılmasını talep ederken Abdulmehdi’ye bakanlarını seçme özgürlüğü verilmesini istedi. Ulusal Eksen Blok ise bunun tam tersini talep etti.

Salih el-Mutlak liderliğindeki Ulusal Diyalog (Hivar) Cephesi Başbakan’a güvenlik ve egemenlikle ilgili bakanlıklar için profesyonel bağımsız kişileri seçme özgürlüğü verilmesi çağrısında bulundu.

Ulusal Diyalog Cephesi’nden dün yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Hükümetin kurulmasına ilişkin siyasi hareketlilik ışığında takas ilkesine göre çalışan taraflar yeniden ortaya çıkarken vatansever sesler, onların açgözlülüğünü bastıracak şekilde, güçlü olarak yükseldi. Güvenlik ve egemenlikle ilgili bakanlıklara taraflar ve gruplardan birilerinin getirilmesini amaçlayan baskıları kabul etmiyoruz. Başbakan’a ulusal güvenliği sağlaması için bakanları bağımsız uzman kişilerden seçme özgürlüğü verilmeli. Bununla birlikte vatandaşların silahlı kuvvetlere olan güvenini artırmak için devletin kurumsal inşasının tamamlanması ve vekaletle yürütmelere son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Irak’ın egemenliği şahısların üzerindedir. Irak halkının hevesle beklediği reformist yaklaşımla çelişen ‘Ver-Al’ ilkesiyle pozisyonların dağılımı kabul edilemez.”

Milletvekili Muhammed el-Kerbuli, Şarku’l Avsat’a şu açıklamalarda bulundu:

“Yeni başbakan tarafından dikkate alınması gereken önemli bir sorun var. O da özellikle Bağdat’taki Ortak Operasyonlar Komutanlığı ile savunma ve içişleri bakanlıklarına bağlı güvenlik kurumlarının çalışmalarının birleştirilmesi. Bu birleşme, hem güçlerin örtüşmesi hem de görevlerin ya da operasyonların tanımlanması açısından savunma ve içişleri bakanlıklarının çalışmalarını büyük ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın lağvedilmesinin savunma ve içişleri bakanlıklarının yetkilerine uygun olarak ortak çalışmalarda bulunmalarının mümkün kılınması için gerekli olduğuna inanıyoruz.”

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Sairun İttifakı ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında yaptığı açıklamada, bir sonraki aşamada ülkenin yaşadığı hayal kırıklıkları evresinin sonuna doğru ilerleme kaydedileceğini, yeni ve etkili bir başlangıca tanıklık edileceğini söyledi. Irak halkının sabırla ve umutla beklediği modern devlet kurumlarının kurulmasında başarısız olunduğuna işaret eden Salih, yasama ve yürütme organları arasındaki kapsamlı işbirliğinde yüksek koordinasyon ve karşılıklı saygının önemli olduğunu vurguladı.