Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’taki su sıkıntısı DEAŞ’ın geri dönüşünü tetikliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat/Şarku’l Avsat

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan bir raporda, iklimin etkilerinin hafifletilmesi konusunda seri adımlar atılmaması durumunda, terör örgütü DEAŞ’ın eski gücünü geri kazanma tehlikesine yönelik uyarılar yer aldı. İklime ilişkin güvenlik tehditleri konusunda bir iş grubu tarafından hazırlanan raporda, sınırlı su kaynaklarının birleştirilmesi ve sıcaklığın artmasının, Irak’ın temel kaynakları ile halkın geçim yollarını yok ettiği belirtildi.

Dün yayınlanan raporda, iklime ilişkin tehditler karşısında harekete geçilmesinde başarısız olunmasının, DEAŞ ve diğer terör örgütlerine verilen desteğin artması ve sınırlı kaynaklara sahip toplumlardaki eski gücünü geri almaları tehlikesini artırdığına yer verildi. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre, söz konusu rapor, BMGK’ya Temmuz ayında sunuldu.

1931’den bu yana en düşük seviyelerinde bulunan su kaynaklarında yaşanan sıkıntı, Irak’ın karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerinden biri.

Irak’ta son dönemlerde nehirlerin doluluk oranı %40 oranında azalırken, bu durum, yerel halkın su ve gıda güvenliğini tehdit ediyor. Raporda, su kaynaklarındaki aşamalı azalmanın ve tarım sorununun iklim değişikliği ve düzenli yağışlarının azalmasının yanı sıra İran ve Türkiye’den gelen suyun eksilmesi ve yaşanan savaşlar ile yatırım eksikliği sebebiyle ortaya çıkan kötü sulama sistemlerinin sonucu olduğu kaydedildi. Yeterli su müdürlüğünün olmayışının, tehditleri şiddetlendiren unsurların arasında yer aldığı da raporda geçen bilgiler arasında.

Tarıma ayrılan bütçe sınırlı

Raporu hazırlayanlara göre, ülkedeki tarım sektörü, petrolden sonra en çok iş yapan ve istihdam sağlayan sektör olmasına rağmen, ayrılan bütçe sınırlı. Aynı durum, altyapısını oluşturabilecek bir bütçeye bile sahip olmayan su kaynakları bakanlığı için de geçerli.

Bunun yanı sıra Irak, komşu ülkelerle su kaynaklarının adil dağılımına ilişkin bir anlaşma imzalamadı. Su kaynaklarında yaşanan eksikliğin, nehir çevresinde yaşayan 7 milyon kişinin bölgeden göç etmesine neden olmasının yanı sıra yaşanan su sıkıntısının, kırsal bölgelerde yaşayan halk arasındaki gerginliği artıracağı düşünülüyor.

Irak güçleri geçtiğimiz sene, ülkedeki tüm şehir ve kent merkezlerini DEAŞ terör örgütünden temizlemişti ancak radikaller Suriye sınırına yakın bölgelerdeki kurak alanlarda bulunmaya devam ediyor.

Uzmanlar, Irak’taki BM misyonundan, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehlikeleri gözlemlemesi, DEAŞ sonrası dönemde iklim ve göç sorununu planlarına dahil edip raporlar yayınlayarak Irak’a destek vermesini talep ediyor.