İran Devrim Muhafızlarının ekonomide etki alanı olan Hatemül-Enbiya Yapı Karargahı Komutanı Abdullah Abdullahi, İran hükümetinin Devrim Muhafızlarına olan borcunun 10 milyar doları bulduğunu, güçlerinin ise Suriye’nin yeniden inşa edilmesine dahil olma arzusunun bulunduğunu söyledi.
Tahran’daki basın toplantısında Abdullahi, Devrim Muhafızlarının Suriye’deki iç çatışmalara katılmasının ardından ekonomik faaliyetlere yönelik oryantasyonuyla ilgili soruları yanıtlamadan önce Devrim Muhafızlarının ekonomik faaliyetlerini ve ekonomik projeleri savundu.
Askeri bütçenin yüzde 70’i Devrim Muhafızlarına
Basın toplantısı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin geçtiğimiz pazar günü meclise 104 milyar dolar yeni bir bütçe önerisi sunmasının ardından geldi. Yeni bütçeye göre, hükümet silahlı kuvvetler için 11 milyar dolar ayırdı. Bunu yaklaşık yüzde 70’i Devrim Muhafızlarına gidecek.
Abdullahi, DEAŞ terör örgütüne karşı İran’ın silahlı kuvvetlerinin Suriye’de ilk rolünü oynadığını söyledi. Aynı zamanda, istatistiklerden söz etmeden, İran’ın Suriye’de verdiği büyük kayıplara işaret etti.
Devrim Muhafızlarının dış kanadı olan (Kudüs Güçleri) altı yıldır Suriye’de çokuluslu milislerin koalisyonuna liderlik ediyor.
Abdullahi, Hatemül-Enbiya grubunun Suriye’de yeniden yapılandırma alanına girmeye hazır olduğunu ancak bunun İran hükümetinin Suriye hükümeti ile anlaşmaya bağlı olduğunu belirterek, Suriye’deki ekonomik faaliyetlerin kapılarını açtı.
Hatamül-Enbiya, ülke ekonomisinin yüzde 40’nı kontrol ediyor
İran raporları, Hatamül-Enbiya grup şirketlerinin İran ekonomisinin yüzde 20 ila 40’ını oluşturduğunu iddia ediyor.
2012 yılından bu yana, İran lideri tarafından verilen bir kararla grup, 2 milyar doların altındaki projelere yatırım yapması yasaklandı. Ancak İran Cumhurbaşkanı, Devrim Muhafızları’nı hükümeti ekonomide geriletmekle defalarca suçladı.
Grup, 812 şirket ve 650 bin işçi ve aynı zamanda ülkedeki 5 binden fazla müteahhit ile işbirliği içerisinde bulunuyor.
Grup, 1989 yılında İran dini lideri Ali Hamaney’in emriyle kurularak, Devrim Muhafızlarının ekonomik işbirliği kolunun bir parçası olarak işlev görmeye başladı.
Ruhani, Devrim Muhafızlarını eleştirdi
Ruhani, Haziran ayında yeniden cumhurbaşkanlığına gelmesinin ardından Devrim Muhafızlarını, hükümeti ekonomik açıdan engellemesi nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi. Ruhani, muhafızları “silah taşıyan bir hükümet” olarak nitelendirerek ekonomi ve yatırımın aksadığını iddia etti.
Ruhani ise Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi ve Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani tarafından şiddetle eleştirildi.