Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran, Körfez’deki ana petrol ihracat limanını naklediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün, petrol tankerlerinin stratejik Hürmüz Boğazı’ndan geçmesini önlemek için ülkesinin ana petrol ihracat limanını Körfez’den Umman Denizi’ne nakledeceğini açıkladı.

Ruhani, ihracatın Körfez’deki Hark Adası limanından Umman Denizi’ndeki Bender Cask’a nakledileceğini ve bu işlemin 2021’de görev süresinin bitiminde tamamlanacağını söyledi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Hasan Ruhani, direkt olarak ABD’den bahsetmemesine rağmen, ABD’nin yaptırımlar yoluyla İran’a baskı yapmaya çalıştığını belirterek şöyle söyledi:

“Düşman diyor ki, İran’ın kontrolüm altında olmasını istiyorum. Bu imkansız… Teslim olmak için 40 yıl geriye gitmemizi istiyorlar.”

Ruhani bir kez daha ABD’nin petrol yaptırımlarının önemini küçümsemeye çalıştı. Bununla birlikte, “Petrol, ekonomik savaşın ilk silahıdır” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı ayrıca, ülkesinin yeni bir komplo dönemiyle karşı karşıya da kaldığını belirtti.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin İran medyasından aktardığına göre, Ruhani, İran’ın güneyindeki enerji endüstrisinin merkezi olan Aseluye’de üç yeni petrokimya tesisinin açılış konuşmasında, “Bu, benim için çok önemli ve çok stratejik bir konu. Petrol satışlarımızın büyük bir kısmının Hark’dan Cask’a nakledilmesini belirliyor” dedi.

Hark Adası’na ulaşmak için tankerlerin şimdi teslimat sürecini yavaşlatan Hürmüz Boğazı’nı geçmesi gerekiyor.

İran, ABD’de tarafından olası bir askeri hamleyle ve petrol ihracatına yönelik yaptırımlarla tehdit edildiğinde, defalarca, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Körfez ülkelerince kullanılan Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

Son tehdit, İran’ın her zaman boğazın güvenliğini sağladığını söyleyen Ruhani’nin, ABD’yi “aslanın kuyruğuyla” oynama konusunda uyardığı Temmuz ayında yapılmıştı.

Limanın Umman Denizi’ne aktarılması, İran’ın boğaz kapalı olsa bile petrol ihraç etmeye devam etmesine teorik olarak izin verecek.

ABD, Başkan Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından geçtiğimiz ay, ilk yaptırımların yürürlüğe girmesinden sonra Kasım ayında, İran petrol sektörüne yeniden yaptırım uygulayacak.

Hürmüz Boğazı’ndaki petrol nakline ilişkin sorunlar, İran-Irak savaşı sırasında, iki ülkenin birbirlerinin petrol tesisleri ile tankerlerine saldırı başlattığı 1984 yılına dayanıyor.

ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi’ne göre, Hürmüz Boğazı, deniz yoluyla ihraç edilen dünya petrolünün yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor.

Bloomberg haber ajansının bildirdiğine göre ise İran, geçtiğimiz Ağustos ayında günlük 2.1 milyon varil petrol ihraç etti. Ancak analistler, ABD yaptırımlarının, satışları 1 milyon varilin altına indirebileceğini belirtiyor.