İran devlet televizyonu, hükümetin Merkez Bankası’na yerel para biriminin çöküşünü durdurması için döviz piyasasına müdahale etme yetkisi vereceğini bildirdi.
İran riyali, ekonominin zayıflaması, yerel bankaların çektiği sıkıntılar ve en önemlisi Washington’un 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, Tahran’a yönelik yaptırımlarını yeniden yürürlüğe koymasıyla birlikte büyük değer kaybetti.
ABD’nin özellikle İran’ın petrol sektörünü hedef alan yaptırımlarının ikinci paketinin Kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Buna karşılık İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımlarını, Tahran’a karşı bir ‘ekonomik savaş’ olarak nitelendiriyor.
Ruhani yetkileri verdi
İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin başkanlık ettiği, Meclis ve Yargı Erki başkanlarının üyesi olduğu üst düzey bir hükümet heyetinin, İran Merkez Bankası’na, döviz piyasasına müdahale etmesi ve yönetmesi için gerekli yetkileri verdiğini kaydetti.
Reuters’ın haberine göre, devlet televizyonu tarafından aktarılan heyet açıklamasında, “İran Merkez Bankası, döviz piyasasına bankalar ve onaylanmış döviz büroları aracılığıyla müdahale edecek ve döviz kurunu kontrol etmek için gerekli önlemleri alacak. Merkez Bankası döviz piyasasında döviz kuru seviyelerini zamanında açıklayacak” ifadeleri yer aldı. Diğer yandan açıklamada, merakla beklenen hükümetin son aylarda terk ettiği sert para politikasına geri dönüp dönmeyeceğine dair herhangi bir ifade yer almadı.
İran riyalinde sert düşüş devam ediyor
İran’da kötüleşen ekonomik durum ve ABD’nin yaptırımlarının yeniden uygulanmasıyla birlikte değer kaybetmeye devam eden İran riyali, geçtiğimiz Çarşamba günü kayıt dışı piyasada dolar karşısında rekor seviyede geriledi. Döviz sitelerine göre, dolar Çarşamba günü 186 bin riyalden işlem gördü.
İran riyali, 2018’in başından bu yana değerinin yaklaşık yüzde 75’ini kaybetti. Resmi döviz kurunda 1 dolar 42 bin riyal seviyesinde olurken, bu kur genellikle gıda ve ilaç gibi devlet destekli ürünlerin ithalatında kullanılıyor.
Hükümet tarafından görevlendirilen heyet, döviz bürolarına döviz ithal etmek ve petrol sektörü dışındaki ihracatçıların karlarını üç ay içinde yeniden yatırıma dönüştürmeleri için ikincil bir pazarda döviz satımına izin veren bir prosedürü onayladı.
Öte yandan yetkililer, Washington’un, altın, kıymetli maden, metal, kömür ve bazı elektronik yazılımların alımlarına yönelik yaptırım uygulamasının ardından İran’ın, döviz bürolarının döviz ve altın ithalatını düzenleyen yasaları gevşetebileceğini belirttiler.