İran ve Suriye Savunma Bakanları, iki ülke arasında askeri işbirliği ve Suriye’nin yeniden inşası anlaşması imzaladı. Anlaşmanın detaylarına ilişkin ise bilgi verilmedi.
Tasnim haber ajansının aktardığına göre, İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, “Suriye kriz aşamasından çıkıyor ve yeniden inşa aşamasına giriyor” ifadelerini kullandı. Ajans, Hatemi’nin söz konusu anlaşmanın, iki ülke arasındaki işbirliğini askeri ve savunma yönünden geliştireceğini belirtmesinin yanı sıra, İran’ın Suriye’deki ‘varlığının ve katılımının’ sürmesine olanak tanıyacağını ifade etti. Tasnim ayrıca, Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüb’ün de İran’la yakın ilişkilerinin diğer aktörler tarafından bozulmasına izin vermeyeceklerini vurguladığını aktardı.
Beşar Essed ve Suriyeli mevkidaşı Eyüb ile Şam’da bir araya gelen İran Savunma Bakanı Hatemi, 2 günlük temaslarında ‘ayrıntılı görüşmeler’ yaptıklarını belirtti.
SANA’nın aktardığına göre ise Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Abdullah Eyüp, görüşmede Şam ile Tahran arasındaki ilişkinin derinliğine vurgu yaptı. Suriyeli Bakan, “Suriye-İran ilişkileri bağımsız ve egemen devletler arasındaki ikili ilişkilere bir örnektir” ifadelerini kullandı.
Hatemi: İran, Suriye’nin yeniden inşası sürecine dahil olmalı
Öte yandan İranlı Bakan Hatemi, Şam ziyaretinden önce yaptığı açıklamada da bölgesel ve uluslararası ilişkileri tartışacaklarını belirterek, bir sonraki işbirliği aşamasının da önünü açmaya çalışacaklarını söylemişti. Hatemi, Suriye’nin yeniden inşasına dikkat çekerek çok önemli bir sürece girildiğine işaret etmişti.
Suriye Savunma Bakanı: İdlib, rejimin kontrolüne geçecek
SANA’ya göre, İran Savunma Bakanı, ABD’lilerin Fırat’ın doğusunda kalmalarını sağlayacak bir takım arayışlar içerisinde olduklarını ifade etmişti. Suriye Savunma Bakanı ise görüşme sırasında, İdlib’in yeniden Suriye rejiminin kontrolüne geçeceğini ve ülke topraklarının tamamının ya uzlaşılarla ya da saha operasyonlarıyla terörden arındırılacağını söylemişti.
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre de, Suriye ile varılan anlaşmayla ilgili olarak Hatemi, “İran, yeniden inşa sürecine dahil olmalı. Bu durumda hiçbir üçüncü taraf aktif olmayacak” şeklinde konuşmuştu.
ABD ve İsrail’den, İran’a ‘Suriye’ tepkisi
Öte yandan Washington, Tahran ve Hizbullah’ın Suriye krizine dahil olması ve Şam rejimini desteklemesine tepkili. Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İran’ın Suriye’deki birliklerini geri çekmesi gerektiğini söylemiş; üst düzey İranlı yetkililer ise Beşşar Esed’in daveti üzerine Suriye’de bulunduklarını belirterek yakın zamanda bu ülkeden çekilmeyi düşünmediklerini kaydetmişti.
ABD gibi Suriye konusunda İran’a tepkili olan ülkelerden biri de İsrail. Başbakan Binyamin Netanyahu, son dönemde sık sık İran’ın Suriye’den çekilmesi gerektiğini dile getiriyor. Tel Aviv’in ayrıca, Tahran’ın Suriye’deki askeri noktalarına, silah depolarına ve Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği konvoya bombardıman düzenlediği biliniyor.
Rusya’yla birlikte Esed rejiminin başlıca müttefiklerinden olan İran ise, Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana Şam yönetimine siyasi, ekonomik ve askeri desteğini sürdürüyor. İran, Suriye ordusuna askeri danışmanlık ve silahlı unsur gönderme gibi destekte bulunmadan önce de 2011’de, Şam’a 5.5 milyar dolarlık bir kredi vermişti.