Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’a karşı ABD ile Körfez ülkelerinden ittifak arayışı: Arap NATO’su | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile Mısır ve Ürdün’ün Dışişleri bakanları, bir araya gelerek ‘Ortadoğu Stratejik İttifakı’ adlı askeri oluşumun inşa sürecini görüştü. Toplantıda, İran’ın bölge için tehlike arz eden faaliyetlerine son verilmesi ve DEAŞ dahil tüm terör örgütlerinin bitirilmesi gerektiği vurgulandı.

ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz aylarda, İran’ın bölgede giderek tehlikeli hale gelen faaliyetlerine karşı, arasında Mısır ve Ürdün ile Körfez ülkelerinin bulunduğu, yeni bir siyasi ve askeri ittifak kurma isteğini dile getirmişti.

Arap yetkililerinin aktardığı son bilgilere göre, ittifak doğrultusunda kurulacak NATO benzeri yapılanmanın Aralık ayında hayata geçirileceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu kapsamında, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra Ürdün ve Mısır dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Pompeo’nun, toplantı sırasında “DEAŞ ve diğer terörist grupların bitirilmesi, Suriye ve Yemen’e barış ve istikrarın getirilmesi, gelişen ve kapsayıcı bir Irak’ın sağlanması ve İran’ın bölgedeki zararlı faaliyetlerinin durdurulmasının önemine” vurgu yaptığını aktardı.

Pompeo’nun, toplantı sonrasında ‘ABD ile yaptıkları işbirliğinden’ ötürü Arap mevkidaşlarına teşekkürlerini takdim ettiği bildirildi.

“İran’la mücadele konusunda mutabık kalındı”

Sözcü Nauert ise tüm katılımcıların, İran’ın bölgeye ve ABD’ye yönelik tehditleriyle mücadele konusunda mutabık kaldığını belirtti. Nauert, Dışişleri Bakanları’nın, bölgenin kalkınması, güvenliği ve istikrarı için “Arap NATO’su” olarak adlandırılan “Ortadoğu Stratejik İttifakı-MESA”nın inşa süreci adına verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı.

Nauert’in açıklamasına göre, Bakan Pompeo “Önümüzdeki haftalarda ve aylarda bu tartışmaların devamını beklediğini” söyledi.

Ürdün, BAE ve Bahreyn’nin dışişleri bakanları, toplantının “çok iyi geçtiği” yorumunda bulunurken, Katar Dışişleri Bakanı ise toplantıyı, “Bir dereceye kadar verimliydi” şeklinde değerlendirdi.

Körfez krizinin yanı sıra Irak, Suriye ve Yemen’deki İran tehdidinin görüşüldüğü toplantıda, KİK üyesi 6 ülkenin yanı sıra Ürdün, Mısır ve ABD’nin yer aldığı bölgesel ve uluslararası bir ittifakın inşası ele alındı. Toplantıda ayrıca önümüzdeki dönemde söz konusu ittifaka diğer ülkelerin katılması ihtimali de değerlendirildi.

ABD Körfez İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking, yaptığı basın açıklamasında, Asya ve Avrupa’dan yeni ortakların ittifaka katılmasını mümkün gördüklerini söyledi ancak bu kararın sadece Washington’ın kararıyla değil, topluca alınacak bir karar olduğunu da belirtti. Lenderking açıklamasının devamında, İsrail’in bu ittifakın bir parçası olmayacağını da vurguladı.