Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’a yaptırım: İtalya bilgileri istedi, Almanya uyardı, Çin savundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ABD Başkanı Donald Trump’tan Washington’ın Tahran’a yeniden yaptırım uygulama kararı almasını gerektiren istihbarat bilgilerini istedi. Ülkesinin Avrupalı Devletlerle birlikte nükleer anlaşmayı yeniden gözden geçirmeye hazır olduğunu söyledi.

Alman Haber Ajansı’na (DPA) göre Conte, söz konusu talebi temmuzda yaptığı ABD gezisi sırasında ilettiğini ifade etti. İtalyan yetkili, eğer anlaşmanın düzeltilmesine ihtiyaç varsa ülkesinin bu noktada “daha sıkı” bir tavır alma niyetinde olduğunu kaydetti. Conte açıklamasında “Belirli bir tavır almadım. Nükleer anlaşmanın etkisiz olduğu görülürse daha sıkı duruş sergilemenin gerekliliğini değerlendirmeye hazır olduğumuzu söyledim” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların Ortadoğu’nun istikrarı için tehlikeli olabileceği uyarısında bulunarak İran’ın izole edilmesinin bölgedeki radikal unsurlara fırsat sağlayabileceğine dikkat çekti.

Passauer Neue Presse gazetesine açıklamada bulunan Maas, “Biz halen İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmenin yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İran’ın coğrafi açıdan Avrupa’ya yakınlığına dikkati çeken Maas şunları söyledi:

“Kim rejimi değiştirmeyi umuyorsa bunun bizim için daha büyük sorunlara yol açacağını unutmaması gerekir. İran’ın izolasyonu radikal unsurlara fırsat sağlayacaktır. İran’daki kaos, Irak veya Libya’da yaşadığımız gibi zaten sorunlu bir bölgeyi daha da istikrarsız hale getirecektir.”

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, “Alman şirketlerin ABD yaptırımlarına uyarak İran’la ticari ilişkilerini durdurduğunu ve İran rejiminin müzakere masasına dönmesi konusundaki baskıya yardımcı olduğunu görmek bizi mutlu etti. İran’ın zararlı faaliyetleriyle mücadele için birlikte duracağız” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Almanya Ekonomi Bakanlığı, İran’ın Almanya’daki bankalarda bulunan 300 milyon euro tutarındaki parasını çekmesine izin verileceği yönündeki haberleri yalanladı. Dün yapılan açıklamada İran’ın talebinin halen incelendiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamasında, “Basında ‘gümrük ofisi aracılığıyla fonların verileceği’ şeklindeki haberler doğru değil. İnceleme işlemleri henüz tamamlanmadı” denildi.

Çin’den ABD’ye tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada da İran’la ekonomik ilişkisinin herhangi bir BM kuralını çiğnemediği ve bu nedenle haklarının korunması gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca ikili ekonomik ilişkilerin açık, şeffaf ve hukuka uygun olduğu belirtildi.

Reuters’ın Trump’ın İran’la iş yapan şirketleri tehdit etmesi ve ABD’nin yeni yaptırımlarıyla ilgili sorusuna Çin Dışişleri’nden şöyle verilen yanıtta “Pekin daima tek taraflı yaptırımlara karşı oldu” denildi.

İran’dan petrol ithal eden ülkeler arasında ilk sırada yer alan Çin, Tahran’dan günlük yaklaşık 650 bin varil petrol ithal ediyor. Bu rakam, Çin’in toplam ithalatının yüzde 7’sine karşılık geliyor.

Ankara’da ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ABD’nin yaptırımlarına rağmen İran’dan doğalgaz ithal etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Doğalgaz ithalatının uzun dönemli bir kontrata dayalı olarak yapıldığına işaret eden Dönmez, bir Türk heyetin şu anda ABD’de olduğunu anımsatarak diyalogların olumlu sonuç vereceğini umduğunu belirtti.

Tüpraş ise ABD’nin yaptırımları tekrar başlatacağını açıklamasıyla birlikte İran’dan petrol ithalatını azalttığını duyurdu.

Hindistan da ABD yaptırımlarının yürürlüğe girmesinden önce İran petrolü için alternatif arayışlarını sürdürüyor. Hint menşeli Indian Oil Petrol Şirketi dün yaptığı açıklamada, kasım ile ocak ayları arasında teslim almak üzere ABD’den 6 milyon varil petrol satın aldığını duyurdu.