Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’da yolsuzlukla mücadele için özel mahkemeler kuruluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran yargısı tarafından, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in de onayıyla, son haftalarda yolsuzlukla mücadele operasyonları kapsamında 67 kişi tutuklanırken, 100’den fazla kişiye de yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

İran yargı kaynakları, geçtiğimiz haftalarda döviz piyasalarında usulsüzlük ve manipülasyon ile telefon ve otomobil ithalatında yolsuzluğa karışan ve göz altında tutulan 67 kişinin, dün tutuklandığını açıkladı.

Söz konusu karar, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in ekonomik suçlarla mücadele için özel mahkemelerin kurulması talimatını vermesinin ardından geldi.

Yargı haber kaynağı Mizan’ın Yargı Erki Başkanvekili ve Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’ye dayandırarak verdiği habere göre, 100’den fazla kişiye de yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

ISNA’da yer alan habere göre, Ejei, ‘suçlular ve haddi aşanlar’ diye nitelendirdiği tutukluların kimlikleri hakkında bilgi vermedi.

Irakçi’nin görevden alınması

Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, geçtiğimiz hafta İran Merkez Bankası Döviz Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmed Irakçi’nin yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden Irakçi’nin görevden alındığını açıklamıştı.

İran yargısı, Irakçi’nin hangi suçlamalarla karşı karşıya olduğu veya yargılanma sürecinin ne safhada olduğu hakkında şimdiye kadar herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Hamaney, ekonomik yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan kişilerin davalarına bakması amacıyla Devrim Mahkemelerine bağlı olacak şekilde özel mahkemelerin kurulmasını talep eden Meclis Başkanı Sadık Laricani’nin önerisini önceki gün onayladı. Ancak bu kararın parlamentoda yasalaştırılmasını talep eden milletvekilleri, Laricani’ye tepki gösterdi.

Reuters’in haberine göre, Hamaney’e gönderdiği mesajda, Meclis Başkanı Laricani’nin yolsuzluk suçlarıyla mücadelede daha aktif olmak için bu konuda özel mahkemelerin kurulmasını talep ettiği yer alıyordu. Haberde, önergeyi onaylayan Hamaney’in, “Mahkemelerin amacı, ekonomiyi manipüle edenleri hızlı ve adil bir cezalandırmak olmalıdır” dediği aktarıldı.

Televizyon kanallarında yayınlan Laricani’nin mesajına göre, kurulacak yeni mahkemeler, iki yıllık süreyle sınırlı olacak, döviz piyasalarında usulsüzlük ve manipülasyon yaptığı tespit edilen kişileri en ağır şekilde cezalandırabilecek ve bu mahkemelerde görülen davaların temyiz edilme imkanı sınırlı olacak.

Hamaney, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “Amaç, yolsuzluk yapanların hızlı ve adil bir şekilde yargılanması” dedi.

İran riyalinin baskı altına girmesiyle birlikte Tahran yönetimi, geçtiğimiz Nisan ayında riyalin düşüşünü engellemek için resmi ve serbest piyasada dövizi 42 bin riyal seviyesinde sabitlemişti. Yaşanan gelişmeler neticesinde İran, riyal harici para birimiyle ticaret yapılmasını yasakladı.