Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’daki idam cezaları endişeleri artırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İran Özel Raportörü Esma Cihangir, yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıl İran’da durumların biraz değiştiğini, özelliklede reşit olmayan gençler başta olmak üzere etnik ve dini azınlıklara, insan hakları savunucuları ve gazetecilere karşı idam oranlarındaki artıştan endişe duyduğunu belirtti. Ayrıca kadın hakları alanındaki gelişmelerin çok yavaş olduğunu söyleyen raportör, ifade özgürlüğünün de kısıtlanmasına sitem etti.

Esma Cihangir, raporunun uluslararası kuruluşa teslim edilmesinden bir gün sonra gazetecilere verdiği demeçte “İran’da işkence geniş ölçüde yaygınlaşmış ve bazı insanlar sırf adalet için çabalamaları nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış durumda” dedi.

Cihangir’in İran’a girişi yasak

İran’ı ziyaret etmesine izin verilmediğini söyleyen Cihangir, raporunda yaptırımların insan hakları üzerindeki etkisini değerlendiremediğini belirtti. Raporda uluslararası ülkelerin endişeleri ifade edilirken, insan hakları savunucularının yaşadıkları taciz ve işkencelere de raporda yer verildi. Cihangir, gazetecilerin resmi güvenlik servisleri tarafından çağrılarak ifade özgürlüğünün ihlali kapsamında tacize maruz kaldığı üzerine rapor aldığını da bildirdi.

BM Raportörü, İran temsilcisinin de katılım sağladığı Birleşmiş Milletlere bağlı Üçüncü Komitenin koordinasyon toplantısında İran’daki insan hakları durumu hakkında 2017 yılının ilk altı ayı kapsamında bir rapor sundu.

Etnik ve dini azınlıklar seviyesinde, Kürtler, Araplar, Azeri Türkleri ve Belucilere yönelik zulme karşı uluslararası endişe yaşandığına değinen Cihangir keyfi tutuklamalar ve işkencelere işaret etti.

Reşit olmayan 86 genç idam sırasında bekliyor

İran’da ki idam oranlarının artışına dikkat çeken Cihangir, İranlı yetkililerin daha reşit olmayıp, suç işleyen dört mahkumun infazını gerçekleştirdiğini belirtti. Raporunda 86’dan fazla reşit olmayan gencin idam sırasında beklediğini kaydetti.

Cihangir, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kadın hakları konusundaki tutumlarını memnuniyetle karşıladı. Ancak sosyal ağ sitelerindeki kadınlara karşı kısıtlamalar getirmeye yönelik kampanyalara karşın İran hükümetinin sözlerini yerine getirmek için daha fazla adım atması gerektiğini, kadınların hak ve koşulları için endişe ettiğini söyledi. Kadınlara yönelik ayrımcı yasalar ve politikaların ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

Ahvaz Arapları’na yönelik bir iyileştirme yok

Toplantıda bulunan BM Suudi Arabistan Daimi Temsilciliği Başkan Yardımcısı Dr. Halid Menzilavi de İran’daki insan hakları ihlallerine yönelik yaptığı açıklamalarda İran’ın Ahvaz Arapları’nın kimliği ve haklarına yönelik düzeltmeye gideceğine dair herhangi bir işaret olmadığını, baskı ve zulmün devam ettiğini kaydetti.

İran küresel terörizme destek veriyor

Dr. Menzilavi, İran’ın Husi militanları tarafından Yemen’de yapılan tüm terör operasyonlarına maddi ve lojistik destek verdiğini belirterek Yemen limanlarını terörist gruplara balistik füze, silah, mühimmat ve patlayıcı sağlamak için kullandığını belirtti. Husi militanları tarafından bazı limanlarda yapılan kuşatma nedeniyle Yemen halkının çektiği acıların daha da arttığını vurguladı.

İran’ın elde ettiği gelirini ülkenin kalkınması yerine küresel terörizm operasyonlarını desteklemeye kullandığını ifade eden Menzilavi, komşu ülkelerin güvenlik ve istikrarının bu yolla bozulduğunu belirtti. Menzilavi “İran’ın insan hakları alanındaki kara sicili, uluslararası anlaşmalara karşı saygısızlığı ve uluslararası yükümlülüklerini reddetmesi sır değil” dedi. Ayrıca etnik ve dini ayrımcılık uygulamaya devam ettiğini vurguladı.