Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov dün gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in talebiyle İran güçlerinin Golan Tepeleri’nin güneyinden çıkarılması anlaşmasına dair bilgiler verdi.
Sözcü, “İsrail, Golan Tepeleri’ne yakın bir bölgede İran yanlısı grupların ağır silah bulundurmaları ve İran’a bağlı birimler tarafından roket saldırıları yapılması ihtimalinin engellenmesi ile ilgili bir çözüm talebinde bulundu. Rusya, İran’la istişarelerde bulundu. İran bölgede gerginliğin tırmanmasını istemediğini ve İsrail’e yönelik herhangi bir düşmanca girişimde bulunma niyeti olmadığını vurguladı. Sonuç olarak, İran yanlısı bütün güçler ve ağır silahlar, Golan Tepeleri’nden Suriye’nin 140 kilometre doğusuna, İsrail için güvenli bir mesafeye çekildi” ifadelerini kullandı.
Sözcü Konaşenkov, İran’ın çekilmesine dair verilen ilk bilgilerde, söz konusu bölgeden bin 50 unsur ve 24 çoklu roketatar sisteminin yanı sıra 145 askeri teçhizatın başka bir alana kaydırıldığına dikkati çekti.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’de bulunan Rus güçleri komutanlığının İsrail’in çekilme sırasında “hassas askeri mühimmatlar” olarak nitelendirdiği silahların üçüncü bir tarafa geçme ihtimaline yönelik sık sık dile getirdiği endişelerine birkaç kez yanıt verdiğine de dikkati çekti.
Sözcü ayrıca 1982 yılında Lübnan topraklarında el konulan “Magach-3” model tankın İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gadi Eisenkot’un acil talebiyle 2016 yılında İsrail tarafına teslim edildiğini vurguladı. Tankın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun huzurunda İsrail tarafına teslim edildiğine dikkati çeken Sözcü, Rusya Savunma Bakanlığı’nın ayrıca Halep’te Yahudiler için kutsal olan mekânların ve mezarların korunmasına yardım ettiğini söyledi. Bu konuda Rusya Yahudi Topluluklar Federasyonu Başkanı Aleksandr Boroda ile işbirliği yapıldığını belirtti.
İsrail’in Rusya’dan Suriye topraklarında İsrail askerlerine ait kalıntıların bulunması için yardım talep ettiğini de sözlerine ekleyen Sözcü, Moskova’nın “Suriyeli ortaklarının katılımıyla” konuya ilişkin geniş çaplı bir çalışma başlattığını kaydetti.
Öte yandan Suriye’de 15 asker taşıyan İl-20 tipi Rus savaş uçağının düşmesiyle ilgili olarak Sözcü, “İsrail Hava Kuvvetleri’nin Rus uçağı İl-20’ye karşı saldırgan eylemleri, İsrail’in uçağın düşürülmesi konusunda medeni ilişkiler çerçevesinin dışına çıktığını gösteriyor. İsrail ya Rusya ile olan anlaşmalara önem vermiyor, ya da bu tür eylemlerin trajediye götüreceğini bilen komutanlık ve komutanları kontrol etmiyor” şeklinde konuştu.