Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İslam İşbirliği Teşkilatı, Taliban ile diyalog girişimine destek çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), uluslararası topluma Afganistan Hükümeti’nin Taliban ile diyalog girişimine destek verme çağrısında bulundu.

İİT’ye üye devletlerin daimi temsilcileri, teşkilatın Cidde’deki Genel Sekreterlik Binası’nda yaptıkları toplantıda, “Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani’nin Taliban ile şartsız, doğrudan ve barışçıl bir diyaloğa girme girişimini desteklediklerini” vurguladılar.

Temsilciler Taliban’a ise bu girişime olumlu bir karşılık vermesi çağrısında bulundular.

Toplantı, İİT’nin Afganistan hakkındaki kararlarının uygulanışının, 10-11 Temmuz 2018’de Cidde ve Mekke’de düzenlenen ve Afganistan’daki barış ve güvenlik konusunu ele alan “Uluslararası Alimler Konferansı” önerilerinin ve diğer bölgesel ve uluslararası girişimlerin ele alınmasını amaçlıyor.

Toplantıda, üye devletlere ve uluslararası topluma, “şiddete son verme ve terörist gruplarla ilişkilerin kesilmesi ilkelerine dayanan siyasi bir çözüme ulaşmak amacıyla Afganistan’ın öncülüğünde ve gözetiminde yürütülen kapsamlı barış ve uzlaşı sürecini destekleme, Afganistan’ın demokratik başarılarını koruma ve Afganistan’da barış, istikrar ve demokrasisinin sağlanmasında tüm Afganların meşru menfaatlerini temsil eden Afgan Anayasasına saygı gösterme” çağrısında bulunuldu.

Ayrıca, İİT’nin Afganistan ile dayanışma içinde olunduğu, Afganistan’ın halkın barış, güvenlik ve ekonomik ilerlemesini sağlamaya yönelik çabalarına destek olunduğu ve 4 Haziran 2018’de Kabil’de düzenlenen ve Afganistan’da barış ve güvenliğin desteklenmesi konusunu ele alan Alimler Konferansı’nın desteklendiği dile getirildi.

Toplantıda Afganistan’da kalıcı barış ve istikrarın ancak güvenlik, kalkınma, yönetim ve uzlaşma gibi geniş kapsamlı bir yaklaşımla sağlanabileceği kabul edildi. Terörün ciddi bir tehlike oluşturduğu ve yayıldığı zamanda, uygun ve gerekli bölgesel mekanizmaların benimsenmesiyle karşılıklı anlayış ve işbirliğine acil bir ihtiyaç olduğu belirtildi. Bölgesel ve sınır ötesi terörist gruplarla savaş hattında bulunan Afganistan’ı desteklemek için ilgili bölgesel ve uluslararası tarafların bu tehlikeyi engellemeye yönelik gerekli önlemlerin alınması konusunda güçlü bir taahhütte bulunması gerektiği kaydedildi.

İİT üyesi devletlerin daimi temsilcileri, Afganistan’daki son terör eylemleri dalgasını şiddetle kınadılar. Ayrıca Kabil’deki Loya Jirga Konferansı’nı hedef alan ve çok sayıda ünlü âlimin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı ve önde gelen şahısların bayram namazı için toplandığı Kurban Bayramı gününde Cumhuriyet Sarayı’nı hedef alan füze saldırılarını da şiddetle kınadılar. Bütün üye devletlere ve uluslararası topluma Afgan Hükümetine bu şeytani olguyu engellemede destek verme çağrısında bulundular. Tüm Müslüman âlimleri, konu hakkında uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi, fetva çıkarılması ve dini yönlendirmeler yoluyla terörü kolektif ve güçlü bir şekilde kınamaya teşvik ettiler.

Bağışçı üye devletlere ve İslami Kalkınma Bankası başta olmak üzere İslami kalkınma ve finans kurumlarından, Afganistan’a mali yardım, kolaylıklar ve çeşitli destekler sağlanmasını talep ettiler. Afganistan’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için önemli bir unsur olan sosyal ve ekonomik kalkınmanın önemini vurguladılar.

Toplantıda ayrıca Genel Sekreter’den, Afganistan’da Uluslararası İslam Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili İİT kararının uygulanmasını hızlandırması istendi. Afganistan Hükümetinden ise İİT’nin Afganistan hakkındaki kararlarını ve 10 ve 11 Temmuz 2018’de Cidde ve Mekke’de düzenlenen Uluslararası Alimler Konferansı’nın sonuçlarını uygulayarak, Dışişleri Bakanları Konseyi’nin bir sonraki oturumuna İİT’nin Afganistan’da barış ve güvenliğin sağlanmasındaki rolünü ve katkısını güçlendirmek için bölgesel ve uluslararası düzeydeki pratik eylemleri içeren bir karar taslağı sunması talep edildi.

Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler ve bölgesel örgütlerin bu rapor hakkında bilgilendirilmesi için gereken tüm tedbirleri almaya ve raporun Dışişleri Bakanları Konseyi’nin bir sonraki oturumuna sunulması için çağrıda bulundu.

Öte yandan, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, Afganistan Hükümeti’nin Afgan halkı arasında barışı, güvenliği ve uzlaşmayı teşvik etmek ve kalıcı barış sağlayan bir çözüm bulmak için gösterdiği çabaların önemini vurguladı.

Useymin toplantıda yaptığı konuşmada, İİT’nin Afganistan Cumhurbaşkanı’nın Taliban’ı doğrudan, koşulsuz ve barışçıl bir diyalogda bulunmaya çağırarak harcadığı çabaları ilgiyle takip ettiğini kaydetti.

Verilere göre Taliban halihazırda Afganistan’da 39 bölgeyi kontrolü altında tutarken 40 bölgede de ağırlıklı etkinlik sahibi. Taliban çoğu zaman bu bölgelerin ya şehir merkezlerini ya da kırsaldaki ilçelerini kontrol ediyor ve fiili yönetim uyguluyor.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından Taliban ile diyalog kurmak amacıyla Afganistan Barış Yüksek Konseyi’ni kurdu. Devlet Başkanı Eşref Gani 11 ila 19 Haziran arasında Taliban’la geçici tek taraflı ateşkes açıklamasını Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı tatili vesilesiyle açıklamıştı. Hükümeti takiben Taliban da üç gün boyunca ateşkes ilan etti. Daha sonra, yetkililer ateşkesi on gün uzattı, ancak Taliban bu girişimi desteklemedi.
Taliban, ülkedeki yabancı askerler ülkeden gönderilmeden barış masasına oturmayacağını deklare etmişti.