Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İslamabad, Trump’ın suçlamaları ve tehditlerine öfkeli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pakistan, ABD Başkanı Trump’ın Twitter üzerinden İslamabad yönetimini teröre destek vermekle suçlamasının ardından ABD’nin İslamabad Büyükelçisi David Hale’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Elçilik sözcüsü, Hale’nin yetkililerle bir araya geldiğini ancak görüşme hakkında herhangi bir yorumda bulunmadığını ifade etti.

Trump, İslamabad yönetimine yönelik eleştirilerine yer verdiği açıklamasında mali yardımı kesme tehdidinde de bulundu. Trump’ın sözlerinin ardından Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, salı günü bir Milli Güvenlik Kurulu toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, toplantıya ordu komutanı ve üst düzey yetkililerinin de katıldığını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “İnşallah Trump’ın sözlerine çok yakında karşılık vereceğiz. Dünyaya gerçek ve yalan arasındaki farkı göstereceğiz” ifadelerini kullandı. Asıf, GEO TV’ye yaptığı açıklamada Pakistan’ın ABD’nin yardımlarına ihtiyaç duymadığını ve ‘Afganistan’daki başarısızlıklardan dolayı Pakistan’ı çıkmaza soktuklarını’ dile getirdi.

Trump, 2018’in ilk saatlerinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “ABD aptalca bir şekilde son 15 yılda Pakistan’a 33 milyar dolardan fazla yardım sağladı. Ancak liderlerimizin aptal olduğunu sanan onlar. Bize yalandan ve üçkâğıttan başka bir şey vermediler. Çok az yardım yaparak Afganistan’da avladığımız teröristlere sığınacak liman sağladılar. Artık bitti!” ifadelerini kullanmıştı. Pakistan ise terör örgütü El Kaide’nin ortadan kaldırılması için ABD’ye yardım ettiklerini ifade ederek bunun karşılığında ise ‘hakaret ve güvensizlik’ gördüklerini belirtti.

Pazartesi günü ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir yetkili de Beyaz Saray’ın terörle mücadele kapsamında Pakistan’a yapılması planlanan 255 milyon dolarlık yardımı bu kez göndermeyi planlamadığını söyledi. Ayrıca Trump yönetiminin Pakistan ile işbirliği düzeyini gözden geçirmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Trump, ağustos ayında İslamabad’ı ‘kaosu yaymak’ ile suçlamış ve Pakistan’daki terör faaliyetlerine karşı tutumunun yetersizliğinden dolayı 255 milyon dolarlık yardımı geciktirdiğini duyurmuştu

ABD’li yetkilileri endişelendiren diğer bir başlık ise Hakkani grubu ile Pakistan arasındaki ilişki. Zira ABD’nin eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Hakkani’ni Pakistan istihbaratının ‘gerçek bir kolu’ olarak tanımlamıştı. Hakkani, uzun yıllar boyu Pakistan’ın batısındaki kabile bölgelerinde ‘güvende’ oldu. Fakat Pakistan ordusu bu bölgelerde 2014 yılında askeri bir operasyon başlattı. İslamabad yönetimi, artık grup için ülkede güvenli bölge kalmadığı konusunda ısrarcı.

New York Times, 29 Aralık’ta Trump yönetiminin Pakistan’a yapılan 255 milyon dolarlık yardımı durduracağını açıklamasının yanı sıra Pakistan’ın ABD’ye bölgedeki Amerikalı bir rehin hakkında bilgi sağlanabilecek Taliban bağlantılı bir tutuklu ile görüşme iznini vermemesinin gerginliğe yol açmış olabileceğini belirtmişti.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Washington, aşırılık yanlısı güçlerle mücadelede yardımcı olmak için İslamabad ile stratejik bir ittifak kurdu. Washington ve Kabil, İslamabad’ı daima Taliban unsurlar da dâhil olmak üzere Afgan radikalleri barındırmakla suçladı. Taraflar, Pakistan ordusunun Hint düşmanlarla çatışmak için radikalleri bölgesel bir kalkan olarak kullanmaya çalıştığına inanıyor.

Analistler, iki ülke arasındaki bu söz düellosunun yanı sıra gergin olan ilişkilerin Trump döneminde daha da zayıfladığı görüşünde. Güvenlik ve Diplomatik İlişkiler Analisti Hasan Askeri, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Trump diplomatik üsluba aykırı ve atmosferi geren açıklamalar yapmaya alışkın” ifadelerini kullandı. AFP’ye değerlendirmelerde bulunan İmtiyaz Gül ise bu ifadelerin ikili ilişkiler arasında gerilimi daha da artırdığını ifade ederek Hindistan konusunda hâkim olan inancın ve nükleer gücün Trump’ın İslamabad’a olan düşmanlığını beslediğini ifade etti.

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Dult Veziri, Reuters’a yaptığı açıklamada “Başkan Trump gerçeği kabul etti. Pakistan hiçbir zaman terörle mücadeleye katkıda bulunmadı” ifadelerini kullandı.

Afganistan’ın Washington Büyükelçisi Hamidullah Muhib, Twitter’dan yaptığı paylaşımda ABD Başkanı’nın Pakistan’da konuşlu teröristlerin elinde acı çeken Afganlar için ümit verici bir mesaj verdiğini savundu.

Suçlamaları reddeden İslamabad, ABD’yi kendi topraklarında öldürülen binlerce insanı ve radikallerle mücadele için harcanan milyarlarca doları görmezden gelmekle suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Çin’in altyapı faaliyetlerine 54 milyar dolar yatırım yaptıkları Pakistan’ın terörizmle mücadelede büyük katkılar sunduğunu ve bedeller ödediğini vurguladı.