İspanyol Ulusal Muhafızları, bağımsızlık referandumundan günler önce Katalonya Hükümeti’nin 13 üst düzey yetkilisini gözaltına aldı.
Eyalet hükümetindeki kaynaklar, gözaltına alınan kişiler arasında Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove Llado da olduğunu bildirdi.
Kaynaklar, İspanyol polisinin Katalonya bölgesindeki ekonomi, iç, dış ilişkiler, sosyal konular, iletişim ve vergiler bölümlerine de baskın yapacağını ekledi.
Yerel Hükümet Sözcüsünün AFP’ye yaptığı açıklamada, “Katalonya hükümetinden 13 üst düzey yetkili gözaltına alınırken, ilaveten 22 baskın daha düzenlenecek. Polis, operasyonlarını bağımsızlık referandumunun organize edilmesini engellemek için hızlandırdı. Tutuklamalar, referandumla ilgili web sitelerinde paylaşılanlar ile bağlantılı” dedi.
Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan El Pais Gazetesi, tutukluların sayısının 14 olduğunu bildirdi.
Dünkü baskınlardan sonra, eyaletteki binlerce kişi tutuklamaları protesto etmek amacıyla özerk yönetimin başkenti Barcelona’nın merkezinde toplandı. Göstericiler ‘İşgal kuvvetleri dışarı’ ve ‘özgür olabilmek için oy kullanacağız’ yazılı pankartlar taşıdılar.
Madrid’in yasaklamasına ve anayasaya aykırı olduğuna karar vermesine rağmen, Katalonya’daki bölge liderleri bağımsızlık referandumuna hazırlanırken gerginlik arttı. Madrid, referandum hazırlığını başlatan Bölge Belediye Başkanlarının tutuklanması tehdidi de dahil olmak üzere referandumun yapılmasını önlemek için bir takım adımlar attı.
Katalonya Özerk Yönetimi Başbakanı Carles Puigdemont, İspanya Hükümeti’nin mal varlıklarını dondurma ve üst düzey yetkililerin tutuklanması gibi bir dizi yaptırımından sonra kabinesini acil toplantıya çağırdı.
Carles Puigdemont, “İspanya Hükümeti, Katalonya’da özerkliği askıya alarak, fiili bir olağanüstü hal uyguluyor” ifadelerini kullandı.
Bu tutuklamalardan sonra, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy hükümeti tiranlık, temel insan hakları ve İspanya anayasasını ihlali konusunda suçlandı.
Yoğun tartışmalara sahne olan İspanya Temsilciler Meclisi oturumunda, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti Milletvekili Rafael Rufian, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un yüzüne karşı İspanya’nın sırf ideolojik fikir ayrılığından dolayı Katalanlara zulmettiğini ileri sürerek “ellerinizi bu topraklardan çekin” dedi.
Katalan Milletvekili sözlerinin ardından salondan ayrılırken, beraberindeki Katalan delegasyonu da tepki olarak salonu terk etti.
Yetkililer, 1 Ekim’de referandum düzenlenmesine katkıda bulunan yetkililerin kovuşturmaya uğrayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Madrid ve Barcelona arasındaki gerginlik, ülkenin kuzeydoğusundaki liderlerin bağımsızlık referandumu planlaması ile son haftalarda arttı.
Ayrılıkçılar 6 Eylül’de, Madrid’in uyarılarını dikkate almadan referandumu düzenlenmesi yönünde bir yasa kabul ettiler.
Katalan Ulusal Meclisi Başkanı Jordi Sanchez Twitter hesabından, “Vakit geldi. Barışçıl olarak direnelim. çıkalım ve kurumlarımızı savunalım. Onlar büyük bir hata yaptı. Biz oy kullanmak istiyoruz ve onlar savaş ilan ettiler” açıklamasında bulundu.
Barcelona Futbol Kulübü de, İspanya hükümetinin Katalanların bağımsızlık referandumunu önlemeye yönelik girişimleriyle ilgili ‘demokrasi’ ve ‘konuşma özgürlüğü’nü destekleyen bir bildiri yayımlayarak tutuklamalara tepki gösterdi.
Kulüp, yaptığı açıklamada, “Özellikle son günlerdeki olayları takiben, devlet, demokrasi, ifade ve kendi kaderini tayin özgürlüğünü savunmak konusundaki tarihi taahhüdümüze dayanarak, FC Barcelona bu haklardan tam olarak yararlanmayı engelleyebilecek herhangi bir işlemi kınıyor” denildi.
Bu açıklama ile Barcelona, Katalonya ile İspanya hükümeti arasındaki politik çatışmaya karşı açık bir adım attı. İspanyol spor kulübü, referanduma açık destek verdiğini açıklarken, Katalonya’nın İspanya ile olası ayrışması konusundaki tutumunu açıklamadı.
Ayrılıkçılar, Eylül 2015’ten beri Katalonya parlamentosunda çoğunluk elde etti. Ancak anketlere göre, bölge halkı bağımsızlık sorunu üzerine bölünmüş durumda. Ayrılıkçılar, 2015 yerel seçimlerinde oyların yüzde 47,6’sını aldı.
Katalonya, euro bölgesinin dördüncü en büyük ekonomisi olan İspanya’nın en stratejik bölgelerinden biri. Bölgede yaşayan 7.5 milyon insan, İspanyol nüfusunun yüzde 20’sini temsil ediyor.
Üniter parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya Krallığı, 17 özerk ve 2 özerk şehre ayrılmış durumda. Ayrıca İspanya’da elli il bulunuyor.
İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkenin 2. Büyük şehri olan Barcelona ise Katalonya özerk bölgesinin başkentliğini yapıyor. 7,5 milyonu aşan nüfusuyla Katalonya İspanya nüfusunun %16.1’ini oluşturuyor. Bölgede Katalanca, İspanyolca, ve Oksitanca’nın Aranca lehçesi konuşuluyor. Katalonya Cumhuriyetçi Solu, Katalonya Demokratik Yakınsama ve Halk Birliği Adaylığı partilerinin desteklediği “Katalan Bağımsızlık Hareketi” Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması için 1 Ekim’de referandum düzenlemeye çalışıyor. Ayrılık yanlısı üç parti 2015 Katalonya seçimlerinde oyların yarısına yakınını almışlardı.