Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İspanya’nın birliği için on binlerce kişi Madrid’te toplandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İspanya’nın birliği için dün, Madrid sokaklarına inen büyük kalabalıklar, Katolanya’nın bağımsızlık isteğinin arkasındaki siyasi krizin çözülmesini talep etti.

Madrid’in merkezindeki meydan, İspanya’nın ayrılmasına karşı olan binlerce insanın taşıdığı ülke bayraklarıyla donatıldı. Beyaz elbise giyen göstericiler, aile içi çatışmalara da sebep olan bu krizin diyalog yoluyla çözülmesini istediler.

“Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmek İspanya’nın bir kolunu kesmektir”

Gösteriye katılan bazı gençler, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy aleyhine, “Ey korkak Rajoy, ülkeni savun” sloganları attı. 52 yaşında gösteriye katılan süvari birliğinden Albay Khakwan, “Artık bir dönüm noktasındayız ve bize düşen millet olarak İspanya’nın değerlerini savunmaktır. Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmek, İspanya’nın bir kolunu kesmek gibidir. Sorunları çözmek konusunda hükümete güven yok. Rajoy bir lider olamaz” dedi.

Katalanlar geri adım atmıyor

Son günlerde Madrid hükümetinin Katalonya’daki göstericilere uygulanan şiddetten dolayı özür dilemesi, her iki tarafın da krizi aşma çabalarından biri. Buna rağmen Katalonya bağımsızlık ilanından geri adım atmadığı için ülkeye bir sis bulutu egemen olmuş durumda.

İspanya’nın birliği gösterilerine katılan 36 yaşındaki bir doktor, “Canlarımızı kaybetmeden önce diyalog masasına oturmalıyız. Oturup konuşmak için gösteri yapıyoruz. Her seferinde gerilim artıyor. Bu gerçekten tehlikeli bir durum” dedi.
Rajoy, arabuluculuk tekliflerini reddediyor

Başbakan Rajoy ise, bağımsızlıkla ilgili her hareketi engelleme sözü verirken, İspanya’da her kesimi huzursuz eden gerilimi kaldırmak için arabuluculuk teklif eden kesimleri de reddediyor. Arabuluculuk yapmak isteyenler arasında Barcelona ve Real Madrid futbol takımının oyuncuları da var.

Diğer yandan Katalonya bağımsızlığını destekleyen sivil toplum örgütlerinden birinin başkanı Curdey, Katalonya radyosundaki konuşmasında şöyle dedi, “Diyaloğa hazır olmak lazım. Bunu kesinlikle reddetmiyoruz. Ancak biz referandum kanunun uygulanmasını istiyoruz.”

Turizm olumsuz etkilenebilir

Bu krizin, turistler için cazibe merkezi olan bölgede sorunlar oluşturabileceğinden korkuluyor. Katalonya’nın turizm geliri İspanya ekonomisinin 5’te birinin oluşturuyor.

Bağımsızlık karşıtı sivil toplum örgütleri halka gösteri çağrısında bulundu.

İki tarafın siyasi çekişmenin eşiğinden uzaklaştığını gösteren ilk işaretler önceki gün geldi. Madrid bağımsızlık gösterileri sırasında hükümetin uyguladığı şiddetten dolayı üzüntüsünü dile getirdi ve bu sorunu çözmek için Katalonya’ya seçim yapma önerisinde bulundu. İspanya’nın Katalonya temsilcisi Enric Millo, “Üzüntümü dile getirip şiddet olaylarına karışanlar adına özür dilemekten başka elimden bir şey gelmiyor” dedi.

Diğer taraftan Katalonya bölgesine ekonomik baskılar sürüyor. Örneğin büyük şirketler Katalonya’daki merkezlerini başka yerlere taşımayı düşündüklerini açıkladılar. Katalonya lideri Carles Puigdemont ise, Katalonya parlamentosunda yarın yapacağı konuşmayı bir gün sonraya erteledi. Carles’in konuşmasının içeriği bilinmese de bazı yetkililer fırsatın değerlendirilerek bağımsızlığın ilan edilmesini ümit ediyor.

Son yapılan anketler, merkezi hükümete karşı olan Katalonyalıların sayısında artış olduğunu gösteriyor. Kendilerine ait dilleri ve kültürleri olan Katalonyalıların bağımsızlık talepleri çok eskilere dayanıyor. Ancak ekonomik nedenlerle son yıllarda bu talebin daha yoğun dillendirildiği söylenebilir.