İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Charles Puigdemont’u görevden almasının ardından yerine yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria’yı getirdi.
‘Demokrasinin ortaya çıkışından bu yana en güçlü kadını’, ‘İspanyol demir kadın’ ve ‘dönemin kadını’ İspanyolların, ülkenin tek kadın Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria’ya verdiği bazı isimler.
1978’den bu yana tarihin en büyük krizi
İspanya, Franco diktatörlüğünden sonra 1978’de yeni bir anayasanın kabulü sonrasında tarihinin en büyük krizini yaşıyor.
De Santamaria veya tanındığı şekliyle Soraya, Muhafazakâr Başbakan Mariano Rajoy’un ekibine katılarak Başbakan yardımcılığına getirildi. Bağımsızlık ilanından birkaç gün sonra Katalonya topraklarının yönetimini eline aldı. Katalonya Yönetimi, Santamaria’yı deneyimli ve nitelikli kılarak önümüzdeki yıllarda başbakanlığı devralmasına zemin hazırlayacak ya da politik kariyerine son verecek.
“Soraya birgün İspanya’nın Başbakanı olacak”
İspanyol El Pais Gazetesi, Santamaria’nın ‘İspanyol demokrasi tarihinde en büyük zorluğu’ idare etmeye çalıştığını belirtti. Öte yandan Alman ‘Deutsche Welle’ Gazetesi Santamaria’nın Halk Partisi’ndeki arkadaşı Alfonso Alonso’nun, “Soraya birgün İspanya’nın başbakanı olacak” ifadelerini kullandığını aktardı.
Soraya Saenz de Santamaria, Madrid hükümeti Kataolanya’nın özerkliğini askıya aldıktan sonra bölgedeki mevcut kurumlara saygı duyarken doğrudan kurallara uyulup uyulmadığını denetlemekte. Madrid, pazartesi günü herhangi bir muhalefet olmaksızın hükümeti görevden alıp bölge yönetimini devralarak ilk sınavı geçmeyi başardı. Ayrıca, yetkililerin ve yerel yönetimlerin merkezi hükümetin emirlerine uymayı reddetmesi yönündeki endişeler de giderildi.
“Katalonya’yı kurtarmalıyız”
Madrid için daha önemli olan diğer sorun, Katalan seçmenlerini tek bir İspanya devleti içinde kalmaya ve ‘radikal ayrılıkçıların’ bölgede ileriki zamanda yeni bir hükümet oluşturmaktan vazgeçmeye ikna etmek olarak karşımıza çıkıyor. Birlik yanlısı partiler, gelecek seçimlerde ayrılıkçıları geride bırakırsa, bu Santamaria ve hükümetinin bir başarısı olacak. Soraya, Madrid’in bölgeyi doğrudan denetim altına almasının hemen öncesinde senatoda, “ Katalonya’yı kurtarmalıyız” demişti.
Doğumdan 11 gün sonra işine geri döndü
2011 yılında ilk ve tek çocuğu Ivan’ın doğumundan sadece 11 gün sonra işine geri döndü. Bu davranış, İspanyol The Economist Gazetesi tarafından ‘İspanya’nın en güçlü kadını’ olarak nitelendi. Santamaria o dönemde yaptığı meşhur açıklamasında, “Ülkenin durgunluk ve yüksek işsizlik seviyelerinde girdiği krizden çıkabilmesi için çok çalışmak gerekiyor” şeklinde konuşmuştu.
46 yaşındaki Santamaria, Valladolid şehrinde doğdu. Valladolid Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gören de Santamaria 1994 yılında mezun oldu. 27 yaşında başsavcıyken Halk Partisi’ne katıldı. Daha sonra kötü yönetimi ve Madrid’deki terör olayları sebebiyle partinin popülaritesinin kötüleşmesinin ardından 2004’te parlamentoda milletvekili seçildi.
Birçok görevde bulundu
Santamaria kısa bir sürede Rajoy’un sağ kolu haline geldi. 2011-2016 yılları arasında hükümet içinde çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca Aralık 2011’den Kasım 2016’ya kadar hükümet sözcüsü olarak görev yaptı. Ayrıca 2014 yılında kısa sürelerle Adalet ve Sağlık Bakanlığı görevlerinde de bulundu.
Santamaria’nın yıldızı, 2014 yılında Halk Partisi’nin yeniden iktidara gelmesi ve Rajoy’un onu yardımcılığına ataması ile parladı. İspanya başbakanı kriz yönetimini genç bir milletvekiline emanet etti. 2014’te Ebola krizi ve German Wings uçağının düşmesi de dahil olmak üzere karşılaşılan sorunları kontrol altına aldı.
Santamaria, anket sonuçlarına göre, Halk partisinden birçok bakana nispet edilen yolsuzluk olaylarına karışmadığı için ülkenin en popüler politikacılarından biri sayılmakta. Deutsche Welle’nin aktardığına göre, kemer sıkma politikasına yönelik eleştirilerden kurtulmayı başardı.