İsrail ve Lübnanlı liderler arasında sınırda inşa edilen duvar konusunda karşılıklı suçlamalar devam ederken, iki ülke arasında Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz aramaları konusunda da tartışmalar başladı. İsrail Siyasi ve Güvenlik Meclisi, dün, askeri liderler ile istihbarat yetkililerinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek, Lübnan tarafının diplomatik girişimleri ve krizin artması halinde başvurulacak askeri önlemleri ele aldı. Toplantı sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve bazı bakanların durumu yerinde gözlemlemek üzere Lübnan sınırına gittiği tahmin ediliyor.
Tel Aviv’deki diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, İsrail ve Lübnan arasında artan sözlü sataşmalar ve siyasi tehditlere rağmen Netanyahu hükümeti Lübnan ile yaşanan gerginliğin çözülmesi için uluslararası arabuluculuk çabalarını kabul ediyor.
Kara sınırı 13 kez ihlal edildi
İsrailli yetkililer, Lübnan sınırındaki Birleşmiş Milletler (BM) barış gücüne, önceki gün düzenlenen İsrail ve Lübnan tarafından üst düzey askeri yetkililerin katıldığı toplantının sonuçlarına dair bilgi verdi. Yetkililer, Lübnan tarafından dillendirilen İsrail ordusunun iki ülke arasındaki kara sınırını 13 kez ihlal ettiği iddiaları ile Lübnanlı Generallerin İsrail ordusunun sınırdaki tartışmalı bölgelerdeki hareketliliklerini engelleyecekleri yönündeki tehditlerini reddettiklerini bildirdi. Ayrıca, sınır bölgesinde inşa edilen duvarın BM tarafından belirlenen mavi bölge olarak bilinen sınırın İsrail tarafında sürdüğünü vurgulayan İsrailli komutanlar, provokatif eylemlerin, İran’ın Suriye ve Lübnan’daki faaliyetlerini gözden kaçırmaya çalışan Hizbullah terör örgütünün kışkırtmalarından kaynaklandığını iddia etti.
Petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri
İsrailli siyasi ve askeri yetkililerin düzenlediği toplantılarda, Lübnan tarafından, Akdeniz’de sürdürülen petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri de konuşuldu. Denizdeki petrol ve doğalgaz bölgelerinde sınırların açıkça belirlendiğine dikkat çeken İsrail hükümeti, bu konudaki anlaşmazlıkların çözümü için uluslararası arabulucuların girişimlerini, arama faaliyetlerinin Lübnan’a ait sınırlar içerisinde sürdürülmesini şart koştu.
Füze üretim merkezi
Toplantıların gündeminde, İsrail’in “İran’a bağlı askeri kuvvetler ile İran ile çalışan milis grupların Suriye ve Lübnan’da faaliyet göstermesinin, Güney Lübnan’da İran’a çalışan Hizbullah terör örgütünü silahlandıracak bir füze üretim merkezi oluşturulmasına yol açacağı” şeklindeki çekinceleri de yer aldı. İsrailli Bakanlar, söz konusu gelişmelerin sadece Hizbullah’ı değil Lübnan’ın tamamını içine alacak bir savaşa dönüşebileceği yönündeki tehditlerini yineledi. Başbakan Netanyahu, bu konuyu İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştüğünü, konuya dair, Rusya’nın başkenti Moskova’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini ve bu konudaki diplomatik girişimlerinin süreceğini ifade etti.
İsrail –Lübnan gerilimi
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise İsrail’in bir sonraki savaşının kuzey sınırında olacağı ve bu savaşın önceki savaşlardan çok daha yoğun ve şiddetli geçeceği yönündeki uyarılarını yineleyerek, “İsrail, Lübnanlılara Tel Aviv sakinlerinin sığınıklara girmek zorunda kalması halinde Beyrut sakinlerinin de sığınaklara girmek zorunda kalacağını açıkça anlatmalı” şeklinde konuştu. Liberman, bu sözlerine rağmen toplantıya katılan bakanlardan Lübnanlı yetkililerle olan gerilimi daha fazla artırmamaları talebinde bulundu.
“Hizbullah, ticaret yapan gemilerimize tehlike arz ediyor”
Öte yandan, İsrail Deniz Kuvvetlerinden üst düzey bir komutan, önceki gece, İsrailli askeri elçilerle bir araya geldi. İsrailli komutan düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İran’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’de İsrail çıkarlarını tehdit ettiğini dile getirerek, “Hizbullah’ın elinde İsrail’in denizlerdeki ekonomik bölgeleri tehdit edecek silahlar bulunuyor. İran’ın Yemen’deki varlığı ise Kızıldeniz ve Akdeniz arasında ticaret yapan gemilerimize tehlike arz ediyor” dedi.
Doğalgaz platformları
İsrail’in bölge sularındaki doğalgaz platformlarına yönelik tehditler üzerine de konuşan İsrailli komutan, “Yemen ve Hizbullah’a ulaştırılan büyük bir deniz mekanizmasından bahsediyoruz. Bu mekanizma, İsrail gemilerine ve denizlerdeki doğalgaz platformlarına açık bir tehdit oluşturuyor. Muhtemel bir savaş esnasında söz konusu platformları saldırıya uğraması halinde onarmak için korumayı başarabilmeliyiz. Doğalgaz içeren platform saldırıya uğraması halinde tamamen buharlaşır ve yeniden onarmak imkansız olur” cümleleriyle deniz kuvvetlerini uyardı.