Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail milletvekilleri nükleer reaktörün denetlenmesini reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail’de, Ulusal Demokratik Topluluk Partisi (UDTP) ve parlamentodaki Ortak Listenin Meclis Bloğu Başkanı Cemal Zahalka tarafından, Knesset’e (İsrail parlamentosu) sunulan, Dimona kentindeki nükleer reaktörün uluslararası denetime açılması teklifi, parlamentonun 120 üyesinin 73’ünün oyuyla reddedildi. Öneri yalnızca Ortak Liste milletvekilleri tarafından destek görürken, radikal ve ılımlı sağcı milletvekilleri önerinin reddi yönünde oy kullandı.

Yasa tasarısı, dünya uluslarının büyük çoğunluğunun bağlı olduğu uluslararası hukukun öngördüğü şekilde İsrail hükümetinin geleneksel konumunu değiştirmesini, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını imzalamasını ve Nükleer silahların kullanılmasını önlemek için reaktörün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) kontrolüne açılmasını öngörüyor.

Yasa tasarısı hakkında Cemal Zahalka, “İsrail’de nükleer bir silah olduğu sürece bölgedeki diğer ülkeler er ya da geç bir nükleer silah temin edecekler. İhtiyaç duyulan şey, İsrail’den başlayarak bölgenin kapsamlı bir şekilde nükleer silahlardan arındırılmasıdır” dedi.

Zahalka’dan deprem uyarısı

Zahalka, şiddetli bir depremde nükleer reaktörün trajik sonuçlarına karşı uyararak, “İsrail’in dün orta ve kuzey kesimlerinde 4 – 4.5 büyüklüğünde 6 deprem meydana geldi” dedi.

Zahalka konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nükleer reaktörün bulunduğu bölgede deprem tehlikesi var. Bu durum, özellikle Necef, Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil bölgesi ve Ürdün’ün batısındaki bölgelerde korkunç felaketlere yol açacaktır. Ülkede her 90 yılda bir yıkıcı bir deprem olasılığının olduğu biliniyor ve son deprem 1927’de meydana geldi. Özellikle Dimona’daki nükleer reaktörün, tarih boyunca Filistin’deki depremlerin merkezi olan Suriye-Afrika fay hattına yakın olması nedeniyle gerçek bir tehlike ile karşı karşıyayız. Japonya’daki deprem Fukuşima’daki nükleer reaktörde sızıntıya yol açtı ve sonuçları felaketti. Bu, tüm dünyadaki nükleer santrale sahip olan, özellikle de nükleer silah üreten ülkelere yönelik bir uyarıdır.”

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz kanun tasarısı önerisine, “Dimona’daki nükleer reaktör güvenlidir ve İsrail komiteleri tarafından kontrol edilmektedir” diyerek yanıt verdi. Bakan, IAEA’nın deprem risklerini ve atomik reaktörlerin güvenliğini denetlemediğini söyledi.

İsrail bakanı ayrıca, santralin nükleer bir araştırma merkezi olduğunu söyleyerek, nükleer silahlara karşı çıkmaktan kaçındı ve milletvekillerine söz konusu kanun teklifin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Zahalka, “IAEA, deprem risklerini izlemiyor, ancak nükleer silahları izliyor. İsrail nükleer santrali, nükleer silah üretimi nedeniyle tehlikelidir. Riskleri önlemenin yolu nükleer silahları söküp silahsızlanmaktır. Bu da IAEA’nın görevidir” diyerek sözlerine son verdi.