İsrail Vekil Dışişleri Bakanı Tzipi Hotovely, Tel Aviv’in Ortadoğu’da barış için sürdüğü şartların hiçbir Filistinli liderin kabul etmeyeceğini söyledi.
İktidardaki Likud Partisi milletvekili olan Hotovely konuya ilişkin açıklamasında, İsrail tarafının barış için öne sürdüğü şartları sıraladı:
“Washington’a üç temel ilkemizi ilettik. Bunlardan taviz vermeyeceğimizi de açıkça söyledik. Öncelikle Akdeniz’den Ürdün Nehri’ne kadar olan bölgede İsrail’e denk başka bir egemen güç kabul edilemez. İkincisi, herhangi bir Yahudi yerleşim birimi boşaltılmayacak. Son olarak da Kudüs bir bütün olarak İsrail’in Başkenti kalacak.”
Hotovley ayrıca Filistinli mültecilerin dönüşünü de kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.
İsrail Vekil Dışişleri Bakanı, gazetecilerin sorduğu, “Sizce bu şartları kabul edebilecek bir Filistinli lider var mı?” sorusunu “Filistin toplumu barış iradesine sahip bir toplum değildir. Liderleri de öyle. Bu yüzden, bu şartları kabul etmeye hazır Filistinli bir lider yok” diyerek yanıtladı. Filistin toplumunun öncelikle bir barış iradesine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hotovley “Ne Filistinliler, ne de onların liderleri, barışa ve devlet yönetmeye uygun değiller. Gazze’de yaşananlar yönetici olarak terörist örgütleri seçtiğini açıkça gösteriyor” ifadesini kullandı.
ABD’nin İsrail’in tavrını anlayışla karşılayacağına inandığını belirten Hotovely, “Amerikalılar, Yahudilere ait yerleşim birimlerinin barışın önünde bir engel olmadığı şeklindeki tavrımızı anlayışla karşılıyorlar. İran’ı önem listesinin başına koyan ve İsrail-Filistin çatışmasının bu konunun yerini almasını reddeden bir lidere sahibiz. ABD Başkanı Donald Trump, taraflara barışın dayatılmasını kabul etmiyor. Siyasi çözüm olmadan da Filistinlilerle yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi.
İsrail Hükümeti’ne bağlı Kudüs’ü Geliştirme Komitesi, İsrail Kudüs İşleri Bakanlığı, İsrail Turizm Bakanlığı ve Batı Kudüs Belediyesi, Eski Kudüs’te kurulacak Havaray sistemi çalışmalarının hızlandırıldı açıkladı. Havaray hattının, Kudüs’te Mescid-i Aksa gibi hassas noktaların yakınlarından geçmesi beklenirken, projeye Filistinliler ve uluslararası kuruluşlar tarafından şiddetli tepkiler geliyor.
Yaklaşık 3 hafta sonra İsrail Ulusal Altyapı Komitesi’ne sunulacak proje kapsamında, Havaray hattının geçeceği bölgelerde yaşayan insanlarla görüşmeler yapılarak, proje için bir basın ofisi kurulması ise tartışmaları şiddetlendiriyor. Kudüs’ü Geliştirme Komitesi, herhangi bir aksilik olmaması halinde projenin 2021 başında geçirilmiş olacağını açıkladı. Komiteye göre, proje sayesinde, Eski Kudüs’teki ulaşım sorununun büyük kısmı çözülmüş olacak.
Projenin üstlenici firmasının yabancı olduğu belirtirken Kudüs’ü Geliştirme Komitesi, projenin hangi firma tarafından hayata geçirileceğine dair bir açıklama yapmadı.
Fransız Hükümeti, iki yıl önce, söz konusu projeyi üstlenen bir Fransız firmasına baskı yaparak projeden geri adım atmasını sağlamıştı. Projenin gerçekleştirilmesi halinde siyasi sorunlara sebep olacağı belirtiliyor. Havaray hattının kentteki doğal dokuya zarar vereceği tahmin edilirken, projeye karşı çıkanlar, bu projenin Kudüs’ü Disneyland’e çevirmek için yapılan Turizm amaçlı bir adım olduğunu ve kentteki ulaşıma hiçbir katkı sağlamayacağını savunuyor.