Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail: Türkiye ürettiğimiz elektronik cihazları İran’a satıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik krizin büyümesini önlemek amacıyla kulis arkasında çabaların yürütüldüğü bir zamanda, İsrail’deki siyasi çevreler, Kudüs merkezli İsrailli Celem Şirketi’nde üretilen elektronik cihazların Türkiye tarafından İran’a satıldığını öne süren gizli istihbarat raporlarını paylaştı.

Rapor, İsrail hükümeti tarafından Birleşmiş Milletlere (BM) gönderilen bir mektup niteliğini taşırken, mektupta Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 tarihli ve 2231 sayılı nükleer ile ilişkili ürün ve teknolojilerin İran’a satılmasını yasaklayan kararının aksine, İsrail yapımı elektronik cihazları İran’a gönderdiği iddia edilerek soruşturma açılması talep ediliyor.

BM tarafından soruşturma açıldı

Tel Aviv’deki kaynaklara göre, İsrail tarafından soruşturma çağrısı yapılmadan önce, BM tarafından, Türkiye’nin İsrail yapımı elektronik cihazları İran’a naklederek BM Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a yönelik yaptırımlarını ihlal edip etmediği hakkında soruşturma açıldı.

BAE 2017 yılında mallara el koydu

Aynı kaynaklar, konunun ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından ortaya çıkarıldığını açıkladı. Kaynaklar, BAE’ye bağlı güvenlik güçlerinin, 2017’de Türkiye’den İran’a gönderilen mallara el koyduğunu, yapılan aramada da İran’a girişi yasaklanan CSP 180-300 model kapasitörlerinin bulunduğunu açıkladı.

Celem: Türk şirketi bizi kandırmış demektir

Celem Şirketi tarafından dün yapılan açıklamada, ”Biz cihazları bir Türk şirketine satmıştık. Sevkiyat İran’a olduysa, alıcı olan Türk şirketi bizi yanıltıp kandırmış demektir” ifadeleri kullanılarak, her türlü soruşturmada işbirliğine hazır olunduğu vurgulandı.

İsrail-Türkiye arasında yaşanan ekonomik gerginlik

Öte yandan, İsrail’de, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşanan gerginliği hafifletme ve özellikle her iki tarafa zarar verecek ekonomik alandaki ilişkilerin bozulmasından sakınmak gerektiğini dile getiren sesler duyulmaya başladı.

İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon, İsrail ve Türkiye arasındaki gerginliğin ekonomik ilişkilere etkisi nedeniyle hafifletilmesini isterken, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu ve zarar görmemesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail ve Türkiye arasında diplomatik restleşme

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh ve İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi Sfari’nin bir süreliğine ülkesine dönmesini istedi.

Büyükelçi Naeh’ın havaalanında kameralar önünde güvenlik kontrolünden geçirilmesinin ardından İsrailli yetkililer bunu ‘hakaret’ olarak algılayarak misillemede bulundu.

İsrail’den Türkiye’ye misilleme

Büyükelçi Naeh’in kameralar önünde güvenlik kontrolünden geçirilmesini protesto etmek amacıyla Türkiye’nin İsrail Maslahatgüzârı Umut Deniz Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Bakanlığa gelen Deniz, İsrailli bir güvenlik görevlisi tarafından durdurularak kimliği soruldu. Bu sırada İsrail medyası da olayı saniye saniye kaydederek kamuoyuyla paylaştı.