Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’den BM İnsan Hakları Komisyonu’ndan çekilme önerisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli bakanlar, Filistin ve işgal altındaki topraklara karşı İsrail politikalarını kınama kararının ardından Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu’na yönelik sert eleştirilerde bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi Genel Başkanı Yair Lapid, hükümete İsrail’in komisyondaki üyeliğini dondurma, hatta bu komisyona üye olmadığını duyurarak komisyonu protesto etme çağrısı yaptı.

Liberman yaptığı açıklamada, komisyonun İsrail’e karşı her türlü kararı otomatik olarak onaylayan plastik bir mühür haline geldiğini ifade etti. İsrailli bakan, komisyonun insan haklarını sistematik olarak ihlal eden ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan Suriye, Kuzey Kore ve İran gibi ülkeleri kınayıcı kararlar almaktan kaçındığını vurguladı. Lapid ise, “İsrail’in bu tür antisemitik ırkçı kurumlara ihtiyacı yok” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, ülkenin BM İnsan Hakları Komisyonu’na üye olmadığını duyuran bir bildiri yayınladı.

Bildiride, komisyonda faaliyet gösteren bir büyükelçi bulunduğu ifadelerine yer verildi. Bildiride ayrıca, İnsan Hakları Komisyonu’nun işgal ve yerleşimlere karşı aldığı kararlara dair “İsrail, BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 47 üyesi arasında bulunmuyor. Yani bu komisyonun bir üyesi değildir. Ancak dünyadaki diğer birçok ülke gibi Cenevre’deki komisyonda büyükelçimiz var” dedi.

Bildiride ayrıca “Artık komisyon üyesi olmamamız, onun bir parçası olmadığımız anlamına gelmiyor. Çünkü bu kurum, BM’ye bağlı bir kuruluş ve BM’nin tüm üyeleri adına hareket etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Netanyahu da komisyonun kararlarının gerçeklikten uzak olduğunu belirtti. İnsan Hakları Komisyonu’nu bir sirke benzeten Netanyahu, komisyona “Ortadoğu’daki tek demokrasiye karşı kararlar alma komisyonu” ismi vermenin vakti geldiğini vurguladı. Netanyahu, komisyon veya BM kuruluşlarının faaliyetlerini “düşmanca bir adım” olarak nitelendirmekten de kaçındı.

Komisyon, işgal altındaki Filistin ve Suriye’de yer alan Golan Tepeleri’ndeki yaklaşımları dolayısıyla İsrail’e karşı 5 karar yayınladı. Bu bağlamda komisyon, İsrail’e 2014 yazında Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırılarında kuruluş ve okulları hedeflemesi sebebiyle büyük bir mali tazminat ödeme çağrısı yaptı.

Cenevre’de alınan kararlar arasında, yerleşimlerin yasadışı olduğunu belirten 2334 sayılı kararın pratik bir şekilde uygulanması çağrısı da bulunuyor. Söz konusu kararla, ülkelerin yerleşimlerini genişletme faaliyetleri, İsrail ve 1967’de işgal edilen topraklar arasındaki ayrım kınanıyor.

Bu çerçevede ABD, Avustralya, Macaristan ve Togo bu karara karşı çıkarken, İngiltere, Hırvatistan, Gürcistan, Panama, Ruanda, Slovakya ve Ukrayna da çekimser kaldı.