Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’den Kuzey İrlanda’ya… Dünyanın dört bir yanındaki duvarlar! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut: Tamara Cemaleddin

Lübnanlı yetkililer, İsrail’in güney sınırındaki duvar inşasının önüne geçmek amacıyla bölgesel ve uluslararası alanda harekete geçeceklerini duyurdu.

İsrail ordusu geçtiğimiz aylarda yaptığı duyuruda Lübnan sınırına yeni bir güvenlik duvarı inşa edeceğini bildirmişti.

Bu Tel Aviv yönetiminn ilk duvar girişimi ilk değil. Öyle ki İsrail’in ördüğü 6 duvar daha bulunuyor.

İsrail’in Ortadoğu’da ördüğü ayrım duvarları Arap ve uluslararası alanın önde gelen ülkeleri tarafından tepkiye neden oldu. Zira İsrail, Doğu Kudüs de dahil Batı Şeria’nın yüzde 10’unu işgal planı kapsamında 710 km uzunluğunda yeni bir duvar daha inşa etmeye başladı.

Uluslararası kuruluşlar projenin durdurulması çağrısında bulundu. Ancak İsrail tepkileri yok sayarak duvar inşasına devam ediyor.

Filistinliler söz konusu duvarı “ırkçı ayrım duvarı” olarak isimlendirdi. Ayrıca İsrail’in duvarla Filistin halkının yaşamını engellemeyi ve Batı Şeria topraklarını işgal etmeyi hedeflediğini duyurdu. Filistin topraklarını savunmak için kurulan Birleşik Filistin Koordinasyon Heyeti, duvarın 1967 yılından bu yana Filistin toraklarındaki en tehlikeli yerleşim planı olduğunu aktardı.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan baskılara rağmen İsrail duvarın inşasına devam etti. Ardından Gazze Şeridi’nde ikinci bir duvar daha ördü. Üçüncü duvar ise Mısır sınırına inşa edildi. Zira İsrail, 2010 yılında başlattığı söz konusu duvarın inşasıyla Afrikalı göçmenlerin Sina bölgesinden topraklarına sızmasını engellemeyi hedefliyordu. 2015 yılında ise Ürdün sınırına örülen dördüncü duvar da Eilat şehrinden Yavne Vadisi’ne kadar uzanıyor. Duvarın yapılması planlanan havalimanını da koruyacağı bildirilmişti. Aynı sene İsrail, Suriye sınırında yer alan Golan Tepeleri’ne de 5 metre yüksekliğindeki beşinci duvarını inşa etmişti.
İsrail, altıncı duvar için ise Lübnan sınırını seçti. Tel Aviv, “Sızma eylemlerini önleme” gerekçesiyle 2017 yılında söz konusu duvarın inşasına başladı.

Benzeri duvar hamleleri tarih boyunca dünyanın birçok yerinde gerçekleştirildi. Ülkeleri duvar inşasına iten birçok sebep bulunuyor. İşte dünyada en fazla ses getiren duvarlar..

Kore Duvarı

Duvar, dünyadaki en ilginç duvarlardan biri sayılmakta. Öyle ki Kuzey Kore; Güney Kore ve ABD tarafından reddedilen varlığını bu duvarla gösterdi. Kuzey Kore ile Güney Kore arasını ayıran bu duvar 1977- 1979 yılları arasında, iki taraf arasındaki silahsızlandırılmış bölge boyunca 250 km uzunluğunda inşa edildi.

Fas Duvarı

Fas, Kral 2. Hasan’ın emriyle Batı Sahra bölgesinde bu kum duvarı inşa etti. Duvarın inşasıyla Fas Krallığı ile Polisario Cephesi tarafından kontrol edilen Batı Sahra bölgesi birbirinden ayrıldı. Duvarın doğu tarafı BM’ye tarafından tampon bölge olarak nitelendiriliyor

Irak- Kuveyt Duvarı

BM, 1991 yılında Irak güçlerinin Kuveyt’ten ayrılmasının ardından iki ülke arasında 3 metre yüksekliğinde bir ayrım duvarı inşasına başladı. Irak- Kuveyt sınırı boyunca uzanan ve elektrikli tel örgüyle korunan duvar helikopterler tarafından da izleniyor.

Pakistan- İran Duvarı

İran, Pakistan sınırı boyunca 3 metre yüksekliğinde ve 700 km uzunluğunda bir duvar inşa etti. İranlı yetkililer duvarla yasadışı göçün ve uyuşturucu kaçakçılığının önüne geçilmesinin hedeflendiğini duyurdu.

Çin – Kore Duvarı

Kuzey Kore ve Çin arasındaki sınır duvarı, Korelilerin Çin’e yönelik yasadışı göçlerini durdurmak amacıyla inşa edildi. Sınır bölgesi Dandong’daki duvar 13 metre yüksekliğinde ve sıkı gözetim altında tutuluyor.

Ceuta ve Melilla Duvarı

Ceuta ve Melilla, iki Fas şehri. Uzun yıllar boyunca İspanya kontrolünde kalan iki şehir kolay aşılamayan engellerle çevrili. Ceuta ve Melilla şehirlerini birbirinden ayıran, bu şehirler ile Fas arasında kurulan iki sınır duvarı ise en göze çarpan engeller arasında. Duvarlar, 1995 ve 2000 yılları arasında İspanya tarafından inşa edildi. Avrupa Birliği (AB) yasadışı göç ve kaçakçılık operasyonlarının durdurulması hedefiyle söz konusu duvara destek verdi. Duvar aralıklarla restore edilmeye devam ediliyor.

Yeşil Hat

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında, iki tarafın kuvvetlerince sıkı gözetime tabi tutulan sınır bariyeri.. Duvar, Rumların darbesine karşı 1974 yılında Türkler tarafından yapılan harekattan bu yana bölgede bunuyor. Adanın üçte birinden fazlası Türk tarafının kontrolünde. Ada’daki barış görüşmeleri şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak güvenlik kısıtlamalarına rağmen her iki tarafın sakinleri de bu bariyeri geçebiliyor. Bölgede bir de BM Barış Gücü bulunuyor.

Belfast Duvarı

1969 yılında inşa edilen duvar, Avrupa’nın en ünlü güvenlik duvarlarından biri. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta çatışmalar yaşayan Katolik ve Protestan mahalleleri birbirinden ayırarak gerilimi kontrol altına almak için inşa edildi. Günümüzde Barış Duvarı ismiyle anılıyor.