Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’den Suriye rejiminin Golan’ın doğu kısmında konuşlanmasına izin | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail ordusu, Suriye güneyindeki askeri gelişmeler ışığında Golan Tepeleri sınırına tank ve askeri birlik takviyesi yaptığını resmen ilan etti.

İsrail ordusu tarafından yapılan resmi açıklamada, “Golan Tepeleri’nde yaşanan gelişmeler ışığında, bu sabah yapılan hazırlıklar kapsamında birlikler bölgeye sevkedildi” ifadeleri kullanıldı.

1974’ten bu yana İsrail ile Suriye arasındaki ateşkes anlaşmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, İsrail’in Suriye iç savaşına müdahale etmeme politikasını sürdürdüğü fakat İsrail veya halkının risk altında olması durumunda güçlü bir misilleme politikası yürüteceği vurgulandı.

İranlı milislere izin yok

Tel Aviv kaynaklarının bildirdiğine göre İsrail, Golan’ın doğu kısmında konuşlanmaları yönünde rejimin güçlerine izin vereceği ancak Hizbullah da dahil olmak üzere İranlı milislerin hiçbirisinin bölgeye girmesine müsaade etmeyeceği konusunda Moskova ve Washington’a bilgi verdi.

Kaynaklar, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un Washington’da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve diğer Pentagon liderleri ile Cuma gününden beri yürüttüğü görüşmelerde ağırlıklı olarak bu konuyu ele aldığını söyledi.

Görüşmelerde, İsrail Genelkurmay Başkanı’nın, sonucu her ne olursa olsun, İranlı milislerinin bölgeye herhangi bir biçimde girmesine izin verilmeyeceğini açıkça belirttiğini aktaran kaynaklar, ABD’lilerin de bu konuda İsrail’e tam destek verdiğini iletti.

“İran’a yönelik iki hedefimiz var”

Başbakan Binyamin Netanyahu, Pazar günü düzenlenen haftalık kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“İran rejimine yakında ekonomik yaptırımlar uygulanacak. İran ekonomisinde önemli bir düşüş yaşanıyor ve orada gerçekten neler olduğunu ortaya koyan verilerin görülmesi gerekiyor. Hedefimizin ilki, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek. İkincisi ise, nükleer anlaşmanın sağladığı İran’ın Suriye dahil bölgedeki saldırganlığını finanse eden para mekanizmasını durdurmak. ABD, İran rejimini ekonomik olarak vururken, biz de İran kuvvetleri ve ona sadık güçlerin Suriye topraklarının herhangi bir bölgesinde askeri olarak hareket etmesini önlemek için çalışıyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Suriye’nin güneyine gelince, sınırlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bölgemize erişim izni vermeyeceğiz fakat insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Suriye ordusuyla 1974’te yapılan ayrılma anlaşmasının uygulanmasını talep ediyoruz.”

Bu konuda Beyaz Saray ve Kremlin ile sürekli temas halinde olduğunu dile getiren Netenyahu, İsrail Savunma Bakanı’nın da, ABD’li ve Rus mevkidaşları ile benzer temaslarda bulunduğunu kaydetti.

İsrail’den, Dera’dan kaçanlara insani yardım

İsrail, Dera’daki çatışmalardan kaçarak Golan Tepeleri’ne sığınan yüz binlerce Suriyeli vatandaşını ülkeye kabul etmeyeceğini ancak bu kişilere insani yardım sağlayacağını açıklamıştı.

Bu kapsamda Tel Aviv, sınır bölgesine yüzlerce çadır inşa ederek İsrail topraklarına geçmedikleri takdirde, Suriyelilere temel insani yardım sağlayacağını bildirmişti.

İsrail televizyonunda yer alan görüntülerde, Golan Tepeleri’ne sığınan Suriyelilerin, yardımlarından dolayı İsrail’e teşekkür ettikleri görüldü.

Televizyon kanalına konuşan Suriyeliler, rejim güçlerinin İranlı milisler ile birlikte, mücevher, altın ve değerli eşyalarını çaldığını ve kendilerini öldürmekle tehdit ettiğini anlatarak, başlangıçta Ürdün’e kaçmaya çalıştıklarını fakat sınırların yüzlerine kapatılması nedeniyle İsrail sınırına yöneldiklerini aktardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ürdün Sözcüsü Muhammed el-Hivari, iki hafta önce başlayan saldırılar nedeniyle Dera’dan Suriye’nin güneyine kaçanların sayısının 270 bine ulaştığını açıkladı.