Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’den ‘yanan uçurtma’ sahiplerini cezalandırmak için ‘yasal dayanak’ arayışı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tel Aviv, Filistinlilerin ‘yanan uçurtma’larla yaptıkları eylemler ile başa çıkmanın hukuki yollarını tartışıyor.

Dün Kibutz’un (ortaklaşa kullanılan yerleşim bölgeleri) geniş alanları ile Gazze Şeridi sınırındaki İsrail kasabasında yangın meydana geldi. Gazze Şeridi’nin kuzey sınırındaki Sderot, Zikim ve Keremia kasabalarına yakın bölgelerdeki yangınlar, yola bitişik ekili tarım alanlarına ulaşarak yangına sebep oldu.

İsrail medyasının yayınladığı fotoğraflarda, Gazze Şeridi’nin kuzey sınırından yaklaşık 4-5 kilometre uzaklıkta olan Sderot kasabasında yangın çıkarıcı materyaller taşıyan uçurtmalar tespit edildi. Fakat söz konusu uçurtmalar, herhangi bir yangına sebep olmadı.

Filistinli gençler üç gün önce sıcak havadan yararlanarak İsrail topraklarındaki çalılıklarda ve tarım arazilerinde patlak veren yangınların şiddetini arttırmak için uçurtma fırlattı. 83 gündür devam eden uçurtma eylemleri, İsrail için bir güvenlik sorunu haline geldi. Yanan uçurtmalara ateş açmaya başlayan İsrail, sonrasında Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ın askeri bölgelerini hedef aldı. Yangınlar, İsrail’de ağır maddi kayıplara yol açtı. Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail tarafından Filistin Yönetimi için toplanan vergi fonlarından söz konusu maddi hasar miktarının düşürülmesi yönünde talimat verdi. Başlangıçta 5 bölgeyi çevreleyen yangınlar, bir günde 16’dan fazla yere sıçradı. İsrailli itfaiye ekipleri büyük zorluklarla yangınları söndürmeyi başardı.

İsrail’de ‘yanan uçurtma’ cezası ikilemi

Filistinli gruplara ait olmayan çocuklar tarafından fırlatılan ‘yanan uçurtmalar’, onlarla başa çıkmanın yollarını tartışan İsrail siyasi ve askeri çevrelerinde artan anlaşmazlıklara yol açtı. Bu uçurtmaları fırlatan gençlere karşı ateş açmayı uluslararası alanda hakkı gösterecek güvenilir bir yasal gerekçe bulunmuyor.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesi, Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’un, üst düzey ordu komutanlarının da katıldığı Bakanlar Kurulu’nun bir toplantısında, bazı bakanların ‘yanan uçurtma eylemini gerçekleştiren kişilerin’ ortadan kaldırması yönündeki taleplerini reddettiğine değindi.

Gazete, Gadi Eizenkot’un şu ifadelerini aktardı:

“Yanan uçurtma eylemleri Hamas tarafından başlatıldı. Fakat ordu, faillerin öldürülmesi ile ilgili yasal birtakım sorunlarla karşı karşıya kalacak”

Üst düzey askeri yetkililer, siyasi kadroya, yeni görevlerinin Hamas hedeflerine saldırmak olduğunu, bununla birlikte ‘yanan uçurtma’ eylemlerinin faillerine zarar vermeyeceklerini söyledi.

Güney Komutanlığı’ndaki üst düzey bir subay, bu uçurtmaların karşısındaki alternatifin savaş olduğunu ve ordunun kuvvetle hareket etmesi durumunda durumun büyük bir tırmanışa sürükleneceğini belirtti.

Subay sözlerine şöyle devam etti:

“Savaş olması durumunda yerleşim yerleri tahliye edilecek. Ordu böyle bir şeyin gerçekleşmesini istemiyor ve yapılan yeni duvarın tamamlanmasını bekliyor.”

“İsrail daha şiddetli saldırılara hazırlanıyor”

İsrail’in Kanal 2 televizyonu ise dün akşam Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın, yakında saldırılara karşı daha şiddetli hamlelerinin olacağına yönelik açıklamasına yer verdi.

Hükümetin hukuki danışmanı Avihai Mandelblit, “Askeri muharebe amaçları için uçakların kullanılması, onu meşru bir askeri hedef haline getirmektedir. Bu nedenle, failleri hedef almak, haklı gösterebilir. Bu durum, Filistinli grupların İsrail kasabalarına roket fırlatmakla yanıt vermesi halinde yeni bir tırmanışa yol açabilir” dedi.

Öte yandan İsrail ordusu önceki gece Gazze’den İsrail tarafına, ‘yanan uçurtma aracılığıyla helyum gazıyla şişirilmiş balonlar’ gönderen grupları yönetenlerden birinin aracının vurulduğunu duyurup, olaydan Hamas’ı sorumlu tutmuştu. Söz konusu saldırıda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

İsrail, Gazze sınırı yakınında çıkan yangınların çoğunun sebebi olarak Gazze’den gönderilen helyumlu balonlar ve yanan uçurtmaları gösteriyor. İsrailli yetkililer, yaklaşık 500 hektarlık alanın yanması nedeniyle 2 milyon dolarlık zararın bulunduğunu öne sürerek İsrailli çiftçilerin zararının, Filistin yönetimine ait fonlardan tazmin edilmesini istiyor.