Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İtalya: Libya’da sıkışan 10 bin mülteci, 2018’de ‘insani koridoru’ kullanabilecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İtalya hükümeti tarafından bugün yapılan açıklamada, Libya’daki mülteci kamplarında kalmak zorunda olan sayıları on binlere ulaşan mültecilerin, 2018 yılında ‘mülteci statüsü’ ile Avrupa’ya geçişlerini sağlayacak insani koridorlardan yararlanabileceklerini bildirdi.

La Repubblica gazetesine konuşan İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, “2018 yılında yaklaşık 10 bin kadar mülteci, açılacak insani koridor vasıtasıyla Avrupa’ya güvenle girebilir” bilgisini verdi.

Cuma günü, ilk kez yapılan bir uygulama ile 162 mülteci askeri uçak ile Roma’ya gitti.

162 kişilik bu mülteci grubu, onları sığınmacı değil, ‘mülteci’ olarak gören Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından seçildi.

Mülteci olarak görüldükleri için de, ekonomik yardımdan yararlandıkları gibi, çocuklarını okullara yerleştirme ve dil eğitimi gibi haklara da sahip olacaklar.

İtalyan Bakan, Uluslararası Göç Örgütü’nün hedeflerine göre, sığınma hakkına sahip olmayan 30 bin mültecinin, 2018 yılında gönüllü olarak geri gönderilebileceğini, 2017 yılında ise 18 bin kişinin geri gönderildiğini söyledi.

Libyalı yetkililerle işbirliği içinde, Akdeniz’in öbür tarafında yönetim için yeni bir model oluşturduklarını söyleyen Bakan, Libya’da bulunan mülteciler arasında uluslararası yardıma ihtiyacı olanların BMMYK tarafından seçilmesini sağlamak için, Roma ve Trablus arasında yapılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bakan, İtalya’nın bu yasal yollardan önce, deniz yoluyla ülkeye gelen göçmenlerin ‘yasadışı’ akışını kontrol altına almak için Libya Sahil Güvenliği ile işbirliği içinde önlem alması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca bakan, İtalya’ya göçmen girişinde ‘açık bir düşüş’ kaydedildiğine de dikkat çekti.

1 Ocak-22 Aralık 2017 tarihleri arasında İtalya’nın sahillerine ulaşan göçmen sayısı, 2016 yılının aynı döneminde olan 179 bin 769 kişiye kıyasla yüzde 33,8 oranında azalarak 118 bin 914 kişi olarak tespit edildi.

İtalya, 2016’da sadece 2 bin 500 mülteciyi diğer AB ülkelerine taşırken, bu sayı bu sene 11 bin olarak kayıtlara geçti.

İtalya, daha önce yasal insani koridorları kabul etmiş, fakat bu Katolik bir sivil toplum örgütü tarafından organize edilmişti.

Bu organizasyon ile savaştan kaçan yaklaşık bin Suriyeli mültecinin İtalya’ya girmesi sağlandı.