Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yolsuzluk iddialarından dolayı halk arasındaki popülerliğini azaltan siyasi skandala rağmen dün yaptığı açıklamada, Japonya’nın ‘barışçıl’ anayasasını değiştirmeye yönelik tartışma yaratan hamlesini gerçekleştirmeye söz verdi.
Abe başkanlığındaki Liberal Demokrat Partisi’nin yıllık toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, ABD’nin 2. Dünya Savaşı sonrasında yenilgiye uğrayan Japonya’ya dayattığı anayasayı değiştireceğini vurguladı.
Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre, Başbakan Abe, Japon Ordusu’nun resmi adıyla ‘Öz Savunma Kuvvetleri’ tarafından yapılan anayasaya ilişkin tartışmaya son vermek istediğini söyledi. Anayasa, Japonya’nın savaşı reddettiğini, kara, deniz ve hava kuvvetlerine sahip olmayacağını belirtiyor. Uzmanlar, Öz Savunma Kuvvetleri anayasal olarak varlığını uzun süredir tartışıyor.
“Anayasa reformunun zamanı geldi”
Japonların büyük bir kısmı bir ordunun olması gerektiği düşüncesini desteklerken hükümetin bu gücü sadece kendini savunmak için kullanılması gerektiği yönündeki görüşünü yaygın olarak kabul ediyorlar. Ancak Japon Başbakan Abe, 2015 yılında Japon birliklerinin rolünü dost ülkelerin savunmasını da içerecek şekilde genişletti. Hem uzmanlar hem de seçmenler, bu genişletmenin Anayasa’nın ihlali anlamına geldiği gerekçesiyle protesto ettiler.
Abe ise yaptığı açıklamada, “Anayasa reformunun zamanı geldi. Bu tartışmayı bitirelim” ifadelerini kullandı. Öte yandan muhafazakar koalisyon parlamentodaki 465 sandalyenin üçte ikisinin yani ‘süper çoğunluğu’ kazanmasıyla anayasa değişikliği yapılmasının önünün açıldığı belirtildi.
Yolsuzluk iddiaları
Şinzo Abe’nin verdiği anayasa değişikliği sözü, 2016 yılında devlete ait bir arazinin destekçilerinden birine piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılması sonrasında hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları skandalı ile aynı dönemde geldi. Muhalefet ise bu satışta Şinzo Abe’nin eşi Akie Abe’nin parmağının olduğuna işaret ettiler.
Maliye Bakanlığı yetkililerinin, satış belgelerinden Abe, karısı ve diğer siyasi isimlerle ilgili bölümleri silerek, resmi satış kayıtlarındaki değişiklikleri onaylaması, skandalı daha da şiddetlendirdi.
Abe, yolsuzluk iddialarını reddediyor
Liberal Demokrat Parti yıllık toplantısında konuşan Japonya Başbakanı, “Tam bir araştırma yapacağım ve ne olduğunu tam olarak açıklayacağım. Bunun tekrarlanmaması için hükümeti yeniden inşa ederek görevimi yerine getireceğim” şeklinde konuştu.
Abe, kendisi veya karısının konu ile ilgisi olduğu iddialarını reddederken, protestocular ülke çapında yürüyüşler düzenlediler. Abe destekçilerinin oranı 2012 yılına göre düşüş gösteriyor.
Öte yandan Japonya’nın Ulusal Vergi Dairesi başkanlığından istifa eden Nobuhisa Sagawa’nın yarın konuyla ilgili Parlamento önünde ifade vermesi bekleniyor.