Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Japonya, nüfus tahliye tatbikatını askıya aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Japonya, 2017 yılının Mart ayından bu yana Kuzey Kore tarafından olası balistik füze saldırısı beklentisiyle nüfusun tahliye edilmesine ilişkin 29 tatbikat gerçekleştirdi.

22 Haziran’da Japonya hükümetinin en üst düzey sözcüsü, hükümetin söz konusu tahliye tatbikatlarını askıya alacağını açıkladı. Japonya radyo ve televizyon kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Yoshihid Soja, dün yapılan kabine toplantısının ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kararın, 12 Haziran’da ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Singapur’da düzenlenen zirvenin bir sonucu olarak Kore Yarımadası’ndaki gerginliğin azaltılması ışığında alındığı belirtildi.

Zira iki taraf arasında imzalanan belge, ABD’nin Kuzey Kore’nin güvenliğine dair taahhüdü karşısında Kim’in nükleer silahların ortadan kaldırılması taahhüdünü içermekte.

Singapur zirvesi aynı şekilde, bu alanda birçok cesaret verici adımın atılmasına da katkı sağladı. En son geçtiğimiz Perşembe gecesi ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin “4 balistik füze tesisini” yıktığını ifade etti. Aynı şekilde dün, 1950- 1953 yılları arasındaki Kore Savaşı’nın ayırdığı ailelerin bir araya getirileceği açıklandı. Söz konusu bu adım, yarımadadaki uzlaşı halinin son örneği olarak yorumlandı.

Öte yandan Japonya Hükümeti, Kuzey Kore’den olası bir balistik füze saldırısı beklentisiyle eyalet ve belediye yönetimleriyle ortak tatbikatlar yürütmekteydi. Geçtiğimiz yıl Kuzey Kore, Japonya’ya iki füze saldırısında bulunmuştu.

Diğer taraftan başlangıçta Japonya hükümeti, tatbikatlara dair yayılan bilgileri yalanlasa da yerel yetkililer, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) gelecek hafta yapılması planlanan Tokyo tatbikatlarının askıya alındığını belirtti. Bir belediye yetkilisi olan Yutaka Yanagida’nın AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, Tokyo’nun kuzeyindeki Yaita şehri, önümüzdeki hafta 350 öğrenci de dahil olmak üzere 800 kişinin katılımıyla nüfusun tahliyesi için simülasyon eğitimi vermeye karar vermişti. Ancak hükümetin “ABD- Kuzey Kore arasındaki zirvenin ardından yaşanan değişiklikler nedeniyle mevcut tüm eğitimlerin ertelenmesi gerektiği” yönündeki açıklamasıyla projenin tüm hazırlıklarının iptal edildiğini duyurdu. Bu bağlamda Yoshihid Soja da 9 eyaleti kapsayan eğitimlerin, mevcut yılda askıya alınacağını belirtti.

Singapur’daki ABD- Kuzey Kore zirvesinden bu yana ülkedeki güvenlik ortamını etkileyen gerilimler hususunda önemli bir düşüşün yaşandığını söyleyen Soja, “Hükümet ve belediyeler, devlet düzeyinde uyarı sistemi de dahil temel bilgiler sağlamak için eğitimlerini sürdürecek” dedi.

Öte yandan birçok analist tarihi zirvenin sonuçlarına dair şüphelerini dile getirirken ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Perşembe günü Kuzey Kore’nin “4 balistik füze tesisini” yıktığını açıkladı. “İlişkilerimiz gerçekten çok iyi. Balistik füzeler de dahil, füze ateşlemesi durduruldu” diyen Trump yaptığı açıklamada, “Büyük tecrübelere sahip bir mevzi yıkıldı. Aslında 4 büyük tatbikat alanı yok edildi” ifadelerini kullandı. Trump, nükleer silahsızlanmanın şimdiden başladığını söyledi. Bir ABD yetkilisi de geçtiğimiz Salı günü AFP’ye, tarafların zirve sırasında vardıkları anlaşma uyarınca, Kuzey Kore’nin Kore Savaşı’nda hayatını kaybeden 200 Amerikan askerinin kemiklerini yakında ABD’ye teslim edeceğini açıkladı. Bu çerçevede Trump da geçtiğimiz Perşembe günü, Kuzey Kore’nin “ABD’nin büyük kahramanlarının kemiklerini teslim etme sürecinde” olduğunu söyledi.

Aynı şekilde iki Kızılhaç görevlisi, savaşta birbirlerinden koparılan ailelerin yeniden bir araya getirilmesini görüşmek üzere dün bir araya geldi. Yarımadanın bölünmesine yol açan çatışmalar, yaklaşık 70 yıl önce milyonlarca insanın birbirlerinden ayrılmasına neden olmuştu. Güney Kore Kızılhaçı’nın Başkanı Park Kyung-seo Kuzey Kore’de bulunan Kumgang Dağı’nda Kuzey Koreli yetkililerle bir araya gelirken, yaptığı açıklamada “görüşmeyi başarılı kılmaya çalışacaklarını” belirtti. Kuzey Kore heyetine başkanlık eden Ülkenin Barışçı Yeniden Birleşmesi Komitesi Başkan Yardımcısı Pak Yong-il ise “Güney ve Kuzey Kore toplantısı, Kumgang Dağı’ndaki ilk görüşmemiz açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Birçok Koreli, aile üyelerini görmeden, hatta onlardan haber bile alamadan hayatını kaybetti. Sivillerin ise sınır ötesi ile tüm temasları yasaklandı. Güney Kore Kızılhaçı’na kayıtlı 70 yaş üstü 57 bin kişi hala, akrabalarını görme umudu taşıyor. Toplantıların yapılması halinde de görüşmelere her iki taraftan sadece yaklaşık 100 kişi katılacak.

Söz konusu görüşmeler, duygu yüklü olurken, onlarca yılın ardından katılımcılara yalnızca 3 gün izin verilmekte. Bu bağlamda aile bireylerinin 20-26 Ağustos tarihlerinde Kuzey tarafında buluşacağı ifade edildi.

Bazı düzensiz toplantıların ardından yeniden bir araya gelme politikası, 2000 yılında Kuzey- Güney Kore arasındaki tarihi bir zirveyle başladı. Başlangıçta aileler her yıl bir araya getirilirken, daha sonra gerginlikler sebebiyle nadir olarak görüştürülmeye başlandı. Pyongyang, yeniden bir araya gelme politikası kapsamında ya düzenli toplantılar yapmayı reddetmekte ya da son anda iptal edilen toplantılara itimat etmekteydi.