Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kaddafi, Sarkozy ve siyasi tuzak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kaddafi’nin destekçilerinin söyledikleri gibi, eski Fransız Cumhurbaşkanını düşüren şey Kaddafi’nin laneti mi? Yoksa Şubat 2011 devrimini desteklediği ve Kaddafi rejimine karşı açıkça tutum aldığı için Sarkozy’e karşı bir politik komploya mı şahit oluyoruz?

Olaylar, Mediapart internet sitesinin, Kaddafi’nin güvenlik sorumlusu olarak bir dönem çalışan, M16’nın ajanı olduğu düşünülen ve Şubat 2011 devriminde Kaddafi’den ayrıldığını ilan ederek Katar’a sığınan Musa Kusa’nın imzasını taşıyan tartışmalı bir belge yayınlamasıyla başladı.

Bunu ihbar olarak kabul eden Fransız savcılığı Sarkozy hakkında ‘seçim hamlesini yasal olmayan yöntemlerle finanse etmesi’ ve ‘Libya’ya ait kamu parasını zimmete geçirme’ suçlarından araştırma başlattı. Yayınlanan belgeye göre Kaddafi Sarkozy’e, seçim hamlesinde kullanmak üzere, elli milyon Euro bağışlamış. Sarkozy ise, Le Figaro’ya verdiği demeçte belgede geçen bilgileri tümden reddettiğini, kendisine yöneltilen suçlamaların mesnetsiz olduğunu, bir tek Kaddafi’nin bir mülakatta verdiği demece dayandığını ve bunun maddi delil sayılamayacağını savunmakla birlikte, 11 Mart 2011 tarihinden itibaren hayatının dayanılamaz bir cehenneme döndüğünü söyledi. Sarkozy’nin tutuklanarak Yolsuzlukla Mücadele Ofisinde tutukluluğunun ertesi gününde Le Parisien gazetesi ‘Kaddafi’nin ölümünden sonraki hediyesi’ başlığı altında olayı analiz eden uzun bir haber yayınladı.

Sarkozy, yandaşlarının itirazlarına rağmen, Kaddafi’yi Élysée Sarayında ağırlamış ve Trablus’da Kaddafi’nin çadırında misafir olmuşken, Sarkozy’nin Libyalı Devrimcileri desteklediğini ve Muammer Kaddafi rejiminin düşürülmesi taraftarı olduğunu ilan etmesinden sonra Kaddafi bombayı patlatmış ve Sarkozy’e elli milyon Euro’la desteklediğini açıklamıştı.

Sarkozy’nin Kaddafi’ye karşı dönüşünü Libyalı devrimcilere ve demokrasiye olan sevgisiyle açıklanması naiflik olur, zira; devrimden önce demokrasi yoktu Libya’da, hala da yok. Kaddafi’nin eski dostunun politik duruşundaki değişikliği Kaddafi’nin ilerleyen kuvvetlerine karşı sivilleri savunma dürtüsüne bağlamanın, yerdeki gerçekler, reel politika ve siyasi mantık açısından bakıldığında inanılır olmadığı açıktır. Zamanında hepimize sürpriz gelen bu değişimin sebebi nedir?

Sarkozy ve Kaddafi ilişkileri çok yönlüydü. Örneğin, Sarkozy, eski eşi Cécilia’yı Libyalı çocuklara AİDS virüsü bulaştırmakla suçlanan Bulgaristanlı hasta bakıcılara aracılık etmesi için Kaddafi’ye göndermişti. Eski iki müttefikin ilişkileri o denli iyiydi ki, ne Nelson Mandela’nın ne de Rahip Jesse Jackson’un başaramadığı bu konuda Cécilia başarılı olmuştu. Cécilia, başkent Trablus’a yaptığı yolculuğunu, Kaddafi tarafından Bab El Aziziye’de nasıl karşılandığını ve güvenlikçiler tarafından kapının üzerine kilitlendiğinde ürperdiğini yazdığı otobiyografisinde detaylarıyla anlatmıştır. Bu ve benzeri olaylar Sarkozy’nin Kaddafi’ye düşmanlığını anlatmaya yeterli mi?

Afrika kıtasının kontrolünü ele alma Sarkozy’nin Kaddafi’ye karşı gelişinin ilk nedeni gibi gözüküyor. Diğer taraftan da, Afrika üzerindeki emellerini saklamayan Libyalı Albay ise yine bu sebeple Sarkozy’i suçlamış ve bir şekilde intikam almaya çalışmış olabilir.

Seçimlerde para alınıp alınmaması konusunda güvenilir ce ciddi bir delil bulunamamıştır, buna istinaden, olaya, şimdiye kadar, politik komplo gözüyle bakmamız mümkündür. Bu konu politik olarak Sarkozy’nin düşmesine neden olabilir, ama hukuksal olarak düşürmez, zira; ciddi delilin olmaması Fransız cumhurbaşkanının hukuken suçlanmasını ve düşmesini engeller.