Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kara dul lakaplı Araud, Belçika’dan sığınma talebinde bulundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Brüksel/Abdullah Mustafa

Fas kökenli olan “Kara Dul” lakaplı Malika El Aroud geçen yıl terör suçlamasıyla çıktığı duruşmada Belçika vatandaşlığını kaybetmişti. La Libre Belgique gazetesinin internet sitesinde bildirdiği üzere Malika El Aroud, Fas’a sınır dışı edilmemek için Belçika’ya sığınma başvurusunda bulundu.

Belçika basınında yer alan haberlere göre, Belçika vatandaşlığından çıkarılan Malika El Aroud şu anda Fas’a sınır dışı edilmek üzere kapalı bir merkezde tutuluyor. Yaptığı iki evlilikte de El-Kaide bağlantılı eşlerinin girdikleri silahlı çatışmalar sonucu öldürülmeleri sebebiyle “Kara Dul” lakabı verilen Malika El Aroud, kendisinin de terör bağlantısı bulunmasından dolayı 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belçika yargısı, 30 Kasım 2017’de Malika El Aroud’u “Belçika vatandaşı olarak görevlerini ihlal ettiği” gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkardı. Belçika medyasına göre vatandaşlığı elinden alınan Aroud’un Fas kökenli olması sebebiyle Fas’a sınır dışı edilmesi gerekiyor.

11 Ekim 2018’de Belçika’dan sınır dışı edilmek üzere evine yapılan baskınla gözaltına alınan Aroud, Belçika’nın Brugge kentindeki kapalı bir merkeze transfer edildi. Malika El Aroud ise Fas’a gönderilmesi halinde işkence göreceği gerekçesiyle Belçika’ya sığınma talebinde bulundu. Yabancılar Mahkemesi, Malika El Aroud’un talebini reddederek sınır dışı edilme prosedürünün devam ettiğini ve süreç tamamlanmadan sığınma talebinin ele alınamayacağını bildirdi.

Aroud’un Belçika vatandaşlığı ile ilgili görülen davanın geçmişi 2014 yılına kadar uzanıyor. Başsavcı’nın 2017’nin aralık ayında yaptığı taleple mahkeme Aroud’un vatandaşlığını geri aldı. Duruşma sırasında Aroud’un avukatı müvekkilinin 2016’nın aralık ayında hapishaneden çıkmasından bu yana Belçika anayasası ve diğer yasalara bağlı kaldığını söyledi. Fakat mahkeme ikna olmadı ve El-Kaide ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Malika El Aroud’u vatandaşlıktan çıkardı.

Standart gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Belçika’da militanlığın simgesi olarak gösterilen Aroud’un 2000 yılında Belçika’da evlendiği ve ardından birlikte Afganistan’a gittiği ilk eşi, 2001 yılında El-Kaide lideri Usame bin Ladin’in emri ile Afgan lider Ahmed Şah Mesud’a suikast amacıyla intihar saldırısı düzenleyen Abdessatar Dahmane’ydi. Birkaç yıl sonra Malika El Aroud, Moez Garsalloui adlı bir Tunuslu ile evlenerek İsviçre’ye gitti. Çift, terör propagandası yapan bir internet sitesinde birlikte çalıştı. Bu çalışmaları nedeniyle İsviçre’de hakkında hapis cezası verilen Aroud, Belçika’ya geri dönerek aynı faaliyetlerine devam etti. Aroud 2010 yılında Belçika’da 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2016 yılında serbest bırakıldı. Öte yandan Aroud’un Afganistan-Pakistan sınırına giden Tunuslu eşi Garsalloui, El-Kaide’nin önde gelen liderlerinden biri oldu. Belçika İstihbarat Servisi’ne göre Garsalloui, 2012 yılında ABD’nin hava saldırısında öldü. Ancak bu bilgi netlik kazanmadı.
Aroud, serbest bırakılmasının ardından Belçika’nın Felemenkçe konuşulan kentlerinden birine taşınarak burada dil dersleri almaya başlamıştı.

Aroud ile aynı mahkemede yargılanan Tunus kökenli Belçika vatandaşı Bilal Sagir’in de vatandaşlığı elinden alındı. Gençlerin terör örgütü saflarında yer alması için Irak’a gitmelerine yardımcı olan 44 yaşındaki Sagir, 2008 yılında 10 yıl hapis cezasına çaptırılmıştı.

Belçika medyasına göre terör bağlantılı kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması özel durumlarda gerçekleştirilen nispeten sınırlı bir süreç. Belçika daha öncede Tarık Marufi, Amur Saliti, Muhammed el-Hadusi ve Muhammed Reha gibi bazı El-Kaide bağlantılı isimler vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Son olarak Belçika İçin Şeriat lideri Fuad Belkacem’in Belçika vatandaşlığı elinden alınmıştı. Şu an gençleri Irak ve Suriye’de terör örgütü saflarında savaşmaya teşvik etmek suçlamasıyla hapiste bulunan Belkacem duruşmalara çıkmayı reddediyor.

Yine basında yer alan haberlere göre Belçika’da geçen yıl onaylanan yasa değişikliği ile hakimler, terörle ilgili davalarda başsavcılığın talep etmesi halinde 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan bir kişinin vatandaşlığını iptal etme yetkisine sahip oldu.