Aralarında soykırımının da bulunduğu 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezasına çarptırılan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç’in açtığı temyiz davası Lahey’de görülmeye başlandı. Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’ndan soykırım ve diğer suçlamalar için hakkında verilen hükümlere itiraz eden Bosnalı Sırpların eski lideri Karaciç, Balkanlarda etnik temizlik planladığı suçlamalarını şiddetle reddetti.
Fransa Haber Ajansı’nın (AFP) göre Karaciç, Lahey ‘deki iki günlük bir duruşmanın ilk gününde yaptığı açıklamada, “Hakkımda alınan karar ile bana atfedilen bu suçlamaların hiç birinin olması mümkün değildir” şeklinde konuştu. Mahkemeye koyu bir takım elbise ve kırmızı bir kravat ile gelen 72 yaşındaki Karaciç, “Açıklamalarım çarpıtıldı. Haklarım ihlal edildi” ifadelerini kullandı.
Karaciç, 40 yıl hapis cezasına çaruuuuuuuuptırılmıştı
Mart 2016 görülen ilk mahkemede eski Sırp lider Karaciç hakkında verilen karar temyiz edildi. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) yargılanan Karaciç, soykırım yapmak ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Srebrenitsa katliamı ve Saraybosna kuşatmasından suçlu bulunan Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Karaciç tüm bunların uydurma olduğunu söyledi.
Yargılanan en üst düzey yetkili Karaciç
Eski Sırp lideri Slobodan Miloşeviç’in hücresinde ölü olarak bulunmasının ardından Karaciç, 1992-1994 yılları arasında gerçekleşen 100 binden fazla insanın öldürüldüğü 2.2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı Bosna Savaşı için yargılanan en yüksek rütbeli yetkili oldu.
Taraftarlarının birçoğunun hala bir ‘kahraman’ olarak gördüğü Karaciç, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICTY) yerini alan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne hakkında verilen karara karşı 50 maddelik bir itiraz başvurusunda bulundu.
Karar, adaletin tesisinde emsal niteliği taşıyacak
Bosnalı Sırp lider Karaciç’in avukatı Peter Robinson yaptığı açıklamada, “Radovan Karaciç hakkındaki karara itiraz etmek ve yeni bir dava açmak için buradayız” şeklinde konuştu. Beş yargıç önünde konuşan avukat Robinson, “Eski Cumhurbaşkanı için yaptığımız başvuru kısa vadede bir sonuçlanmayacaktır. Ancak bizden sonra adaletin tesisinde emsal niteliği taşıyacaktır” dedi.
Karadziç’in avukatı Gate Gipson, temyiz başvurusuyla ilgili şunları söyledi: “Başkan Karadziç bu davada kendisini temsil etmek ile kendi savunmasına tanıklık etmek arasında seçim yapmaya zorlandı, bu tür bir konuma zorlanarak, Başbakan Karadziç’in kendini temsil etme hakkı ihlal edildi.”
8 Bin Bosnalı Müslümanı katledildi
ICTY tarafından alınan ilk karar, askeri, siyasi ve hükümet yapılarının başında olmaktan suçlanan Karaciç’in ülkeyi ikiye bölmeye çalışmak ve İkinci Dünya Savaş’ından bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük katliam olan Srebrenitsa’daki soykırımdan suçlu bulundu. Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da gerçekleşen soykırım da aralarında erkek çocukların da bulunduğu 8 bin Müslüman katledildi.
Hakimler, katliamın Karaciç, General Ratko Mladiç ve Miloseviç tarafından gerçekleştirilen ‘etnik temizlik’ planının bir parçası olduğunu söylediler. Ancak sanık Karaciç dün kendini savunurken, “Halkları birbirinden ayırma niyeti yoktu” ifadelerini kullandı.
“Karaciç duygularını kaybetmiş bir canavar”
Srebrenitsa katliamında eşi ve 16 yaşındaki oğlu öldürülen Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç de duruşmaya katıldı. AFP’ye açıklamalarda bulunan Subaşiç, “Karaciç ne bir insan ne de bir hayvandır. O duygularını kaybetmiş bir canavar” ifadelerini kullandı.
Eski bir psikiyatrist olan Karaciç, 44 ay süren ve 10 bin insanın öldürüldüğü Saraybosna kuşatması sırasında ve insanlık dışı şartların yaşandığı toplama kamplarında zulüm, cinayet, tecavüz, insanlık dışı muamele ve zorla yerinden etme gibi suçlamalardan hüküm giydi.
Ancak, Karaciç her türlü makul şüpheye ve bu suçun Bosna’nın yedi şehrinde işlenmiş olmasına rağmen, yeterli kanıt bulunmadığı gerekçesiyle iki soykırım davasından birinden beraat etti. Ömür boyu hapis istemiyle yargılanan Karaciç, karara itiraz için temyiz davasına gitti.
ICTY’nin Belçikalı Savcısı Serge Brammertz üzgün olduğunu çünkü hakimlerin ‘soykırım amacının çok dar bir tanımını’ kabul ettiklerini söyledi.
Hapishanede, ‘Bosna kasabı’ lakaplı Mladiç ile birlikte kalıyordu
Tüm Avrupa kıtasında arandığı halde 13 yıl boyunca kaçmayı başaran Karaciç 2008 yılında tutuklandı. Alternatif tıp uzmanı kisvesi altında Belgrad’da saklanan Karaciç, ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen ve Kasım 2017’de Lahey’deki BM hapishanesinin parmaklarının arkasında ölen ‘Bosna kasabı’ lakaplı Mladiç ile birlikte kalıyordu.