Lübnan’da son dönemde yaşanan dikkat çekici gelişmeler şunlar; vatandaşlık kararnamesi, Tahran rejiminin İran dışındaki askeri operasyonları sorumlusu İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin son seçimlerdeki Hizbullah’ın başarısıyla ilgili açıklamaları, Lübnan’da yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad Hariri’nin önündeki engeller ile Milli Eğitim Bakanı Mervan Hamade’nin Beşşar Esed ve Süleymani’nin dikte edici son açıklamalarını reddetmesi.
Hariri bakanlıkların gruplara göre dağılımıyla ilgili Cumhurbaşkanına öneriler sunmaya devam ederken etkili bir milletvekili Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada hükümet kurmada bazı ilave engellerin özellikle de vatandaşlık kararnamesinin ortaya çıktığını açıkladı. Bu kararname Danışma Meclisi’nde eleştirilmişti. Bütün bunların dışında en önemli son düğüm, Süleymani’nin Lübnan egemenliğini açıkça ihlal eden konuşmaları gibi açıklamalar oluşturuyor.
İsmini vermemeyi tercih eden milletvekili yaptığı açıklamada “Kasım Süleymani’nin Lübnan içişlerine müdahale eden açıklamalarının herkesi telaşlandırdığını söyledi ve bu açıklamaların Hizbullah’ın öncülüğünde kurulacak hükümetle ilgili müttefikler aracılığıyla Lübnan’a yapılan bir müdahale anlamına geldiğini söyledi.
Milletvekili, İran’a yapılacak ABD yaptırımlarının gölgesinde İran’ın Hizbullah yoluyla bazı basın yayın organlarını susturduğu ya da bazı ticari ve iktisadi kurumların doğrudan İran tarafından desteklendiğini söyledi.
Hizbullah’ın hükümetin oluşturulmasında İran’ın direktifleri doğrultusunda çalıştığını söyleyen milletvekili, İran’ın Amerikan ve Körfez yaptırımların neden olduğu zararları telafi etmek için bazı hizmetler talep ettiğini vurguladı. Yine Rusya’nın Suriye’den Hizbullah ve İran’ı çıkarmaya çalışması Lübnan sınırında özellikle de Kusayr’da görünen Lübnan siyasetini etkileyebilecek bir başka gelişme.
Öte yandan, Lübnan’da hükümetlerin oluşum tarihinde ilk kez bu derecede bir Dürzi sorununu da görülüyor. Seçim hükümeti bakanlarından Mervan Hamade, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada parlamento seçimlerinin sonuçlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi ve en güçlü teorinin Özgür Yurtsever Hareket tarafından ortaya konduğunu belirtti.
Hamada şunları söyledi: “Dürziler de seçilmişler arasındadır ve doğal olarak üç bakanlığın Demokratik Parti ve İlerici Sosyalist Partiden olması doğaldır ve bu tartışmaya konu olamaz.
Hamada seçmenlere özellikle de Dürzilere saygının kutsal bir mesele olduğuna dikkat çekerek “Onlar kendilerinin temsil edilmesi için seçim sandıklarında sözlerini söylediler. Onlar bazı güçlü blok ya da partilerle varlıklarını zorla kabul ettirmeye çalışıp bizi oyuna getirmiyorlar. Bu nedenle üç Dürzi Bakanın olmasını onaylıyoruz.”
Bakan sözlerine şunları ekledi: “Biz Esed rejimi ve Kasım Süleymani’nin Lübnan hükümetine yönelik baskılarını kabul etmiyoruz. Onun saymayı öğrenmesi için matematik dersi almasını öneriyorum. Yemen, Irak, Suriye ve Bahreyn’de derin bir nefret çerçevesinde Arap ve Lübnan işlerine sabotaj ve müdahaleyle operasyonlarıyla karışmasını değil.
Özellikle vatandaşlık kararnamesi Lübnan’daki siyasi güçler arasında derin bir anlaşmazlığa sebep olması hükümetin doğuşunun beklenenden daha uzun sürmesine bağlı olarak doğal bir süreç ve bu süreç bu konu ve diğer konularda yeni ittifaklara işaret ediyor.
Kaynakların bildirdiğine göre, şu anda İlerici Sosyalist Partisi, Lübnan Kuvvetleri ve Falanjistlerin Lübnan Güçleri Partisi (Ketaib) arasında belirmeye başlayan koalisyonda bazı konularda ortak bakışa ulaşıldı. Bunlar; vatandaşlık kararnamesi, elektrik üretimiyle ilgili dosya ve farklı iktisadi ve toplumsal konular.
Üçlü ittifak bazı siyasi gruplarla özellikle de Özgür Yurtsever Hareketi ile etkileşime girmeye başladı. Önümüzde birkaç gün Lübnan siyasetinde kıdemli olan güçlerin ittifaklarla ilgili görüşmelerine sahne olunacak. Bu da hükümetin kurulmasının bir gezinti ya da piknik gibi kolay olmayacağı inişli, çıkışlı ve müdahalelerin de olduğu bir sürecin yaşanacağına işaret ediyor. Kasım Süleymani’nin hükümet kurma çalışmalarında olumsuz izler bırakacak ve bölgesel yansımaları olacak sözleri gibi.