ABD Dışişleri Bakanı’nın Körfez gezisi, Katar krizine yönelik herhangi bir çözümle sonuçlanmadı. Doha galiba terörle mücadeleye çağıran dört ülke ile kesin bir şekilde ilişkileri kesmeye yöneliyor.
BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, resmi Twitter adresinden, “Katar ve içlerinde BAE’nin de bulundu dört ülke ile anlaşmazlığın hızlı bir çözümü olmayacak” açıklamasında bulundu.
Gargash, “Biz Katar’ın eğilimlerini değiştirmesine bağlı çözüm politikasından oldukça uzağız. Ve buna bağlı olarak hiçbir şey değişmeyecek. İlişkilerden farklı bir yöntem aramalıyız” diye ilave etti. Değerlendirmeler, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un üç gün süren Körfez gezisinin ardından bölgeden ayrılmasından sonra herhangi bir çözüme ulaşılmadığını işaret ediyor. Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır diplomatik ilişkileri kesti. Katar ve aralarındaki taşıma yollarını 5 Haziran’da terörü finanse etmekle itham ederek kapattı.
Gargash, “Dört ülkenin kendini korumak için tüm haklarını kesmesi ve istikrarını korumak için sınırlarını kapatma hakkı var. Biz kafası karışmış ve kafa karıştıran bir komşu kaybetmemize rağmen, açıklık ve şeffaflık kazanıyoruz. Ve bu kazandığımız geniş, ferah bir dünya, biz burada içtenlikle homojen bir şekilde hareket edeceğiz. Biz herkesin kendi ve çevresinin ulusal yararı ve güvenliğine uygun uygulayacağı bir egemenlik seçimi önündeyiz, umulur ki bu güvensizlik ve yöntem ihtilafı içinde daha isabetli olur” dedi.
Tillerson Doha’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında krizi hafifletmeyi amaçlayan, terörü finanse etmeyi kapsayan bir anlaşma imzaladı. Fakat Katar muhalifleri, bu adımın endişelerinin yatıştırmaya yeterli olmayacağını söylediler.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert gazetecilere, “Bakan, yaptığı toplantılara istinaden, tarafları doğrudan konuşmaya teşvik etmenin makbul ve önemli bir adım olduğuna inanıyor” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti, “Tarafların anlaşmasını diliyoruz, bu sebeple de Kuveyt Emirini arabuluculuk çalışmalarında destekleyeceğiz.”
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, “geçen mayıs ayında tüm ülkeler Riyad zirvesin de ilkeler üzerine ittifak ettiler. Bu ilkelerin üzerinde çalışmalı” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, açık bir şeklide ülkesinin terörü desteklemeyi ve finanse etmeyi reddeden duruşundan dönmeyeceğini vurgulamıştı. El-Sisi Kahire’de Arap Enformasyon Bakanları ve Arap ülkelerinden büyükelçileri ağırladığı toplantıda, “Terör Arap toplumuna geçmiş yıllar boyunca ağır zararlar verdi bir diğer taraftan parayla karşılanmayacak can kayıplarına sebebiyet verdi. Ekonomik, maddi yıkımlara yol açtı. Bunu bitirmek için savaşmak farz oldu” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı’nın Doha’dan ayrılması sonrası, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani başarısız şekilde sonuçlan darbe girişiminin yıl dönümü münasebetiyle Türkiye’ye gitti.
Uzun süreli ilişki kesme, Katar için iyi bir haber değil. Katar Dışişleri Bakanı geçen hafta dört ülkenin, hava, kara ve deniz taşıma yollarını kapatması üzerine nakliye masraflarının 10 kat arttığını açıkladı.
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Çarşamba günü, geçen ay kriz patlak vermesiyle birlikte Katar’a günlük ihtiyaçlarını karşılaması için 197 yük uçağı ve 16 yük gemisi gönderdiklerini açıkladı.
Krizden önce et ve süt ürünleri ihtiyacını Suudi Arabistan ve BAE’den karşılayan Katar, ambargo sonrası oluşan et ve süt açığını kapatmak için Macar inekleri talep etti. Bu ineklerden ilk parti iki gün önce Katar’a ulaştı.