Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Katar, krizin etkilerini hafifletmek için varlık fonundan 20 milyar dolar çekti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere merkezli Financial Times gazetesinin Katar Maliye Bakanı’ından aktardığı bilgilere göre, Katar, terörizmle mücadele çağrısında bulunan ve kendisini boykot eden Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn ile yaşadığı krizin başından bu yana, 30 milyar dolardan fazla sermaye çıkışı yaşadı.

Katar Yatırım Otoritesi (QIA), krizin ekonomik etkilerinin hafifletmek amacıyla, mevduatlarda bir ‘tampon’ oluşturmak ve bankacılık sistemine destek sağlamak için varlık fonu tarafından sahip olunan yurt dışı yatırımlarından 20 milyar doları geri çekti.

30 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandı

Katar Maliye Bakanı Ali Şeref el-Emadi, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Katar’ın, 30 milyar dolardan fazla sermaye çıkışı yaşadıktan sonra Katar Yatırım Otoritesi (QIA) mevduatlarının bir ‘tampon’ oluşturmak ve bankacılık sisteminde likidite sağlamak için kullanıldığını söyledi.

Emadi, “Herhangi bir şeyi tasfiye etmiyoruz. Yaptığımız şey, likiditemizin bir kısmını Maliye Bakanlığı ve QIA aracılığıyla dışarıdan içeriye aktarmak, bu durumda çok normal“ ifadelerini kullandı.

Katar Merkez Bankası geçtiğimiz temmuz ayında, dört Arap ülkesiyle yaşanan krizin ardından Katar bankalarının yabancı mevduat hacminde önemli ölçüde düşüş yaşandığı belirtilmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Katar’ın, Arap ülkeleriyle anlaşmazlığının getirdiği etkilerden kurtulmak amacıyla, ilk iki ayında ekonomisini desteklemek için 38,5 milyar dolar harcadığını açıklamıştı.

QIA ayrıca İsviçre merkezli Credit Suisse, İsviçre Bankası, Rus enerji şirketi Rosneft, Tiffany & Co. ve daha bir çok şirkette bulunan hisselerini elden çıkardı. Ancak, Maliye Bakanı el-Emadi, bu hareketlerin kriz nedeniyle değil, QIA’nin yatırım stratejisiyle bağlantılı olduğunu iddia etti.

QIA’nın yaklaşık 300 milyar dolar

Petrol ve doğal gazın yatırımlarını yönetmek için 2005 yılında hükümet tarafından kurulan Katar Yatırım Otoritesi’nin değerinin yaklaşık 300 milyar olduğu tahmin ediliyor. QIA, Katar krizi başlamadan önce Katar’ın aktif fonlarından biriydi ve Volkswagen ve Barclays gibi büyük şirketlerin hisselerinin sahibiydi.

QIA, son zamanlarda, krizin mali etkililerini karşılamak amacıyla, yurt dışı yatırımlarından içeriye para çekmeye başladı. Katar’ın hissedarı olduğu Sainsbury’in hisseleri, dün Londra Borsası’nda gerçekleşen ilk işlemlerde yüzde 1’lik bir düşüş yaşadı.

İngiltere’deki en büyük perakendecilerden biri olan Sainsbury zincirleri, maliyeti düşürmek ve yeniden yapılandırma yapabilmek için 2 binden fazla çalışanının işten çıkarılabileceğini duyurdu.

Katar bankaları doları elden çıkarmak istemiyor

Ekonomi raporlarına göre, Katar krizi, yabancı yatırımcıların Katar riyalini dolara çevirme konusunda zorluk çekmesine sebep oluyor. Ayrıca Katar bankalarının doları elden çıkarmak istemediklerinin altı çizildi. Katar’ın en büyük bankası olan, Katar Ulusal Bankası (QNB) yasal işlemler dışında elden dolar çıkarmadığını belirtti.

Bloomberg piyasadaki yatırımcılardan aktardığı bilgilere göre, Katar bankaları ile yabancı bankalar arasındaki dolar işlemleri neredeyse kesildi. Katar Merkez Bankası, yerel bankaların iç piyasadaki ihtiyaçlarını karşılamak için dolar sağlamaya devam ediyor. Şuan 1 dolar yaklaşık 3,64 Katar riyali seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan, Katar, bu kritik dönemde, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı konumunu güçlendirmeye devam ediyor ve 2022’de Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası hazırlıkları için haftada en az yarım milyar dolar harcıyor.