Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Katar rezervlerinde yüzde 30 düşüş | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katar Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, Katar Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri haziran ayında 10,4 milyar dolar azaldı. Rezerv miktarı son 5 yılın en düşük seviyesi olan 24,4 milyar dolara gerileyip yüzde 30 düşüş yaşandığını belirtti. Doha’ya uygulanan ‘dörtlü ilişki kesme’ diğer bankaların ve portföy yatırım fonlarının Katar’dan çıkmasına neden oldu.

Bunun yanında, dün yapılan resmi açıklamada, Körfez ülkelerinden üçünün ve Mısır’ın, Katar’a uyguladığı yaptırım, son dönemlerde likit doğalgaz nakilleri hariç ihracatı düşürürken ithalatı da üçte birden fazla oranda düşürdüğü belirtildi. Katar Gelişim Planlama ve Ülke İstatistik Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ithalat geçen yıla kıyasla yüzde 40, geçen aya kıyasla ise yüzde 37.9 oranda 5.87 Milyar Riyal (1.16 Milyar Dolar) azaldı. Mayıs ayında ithalat yıllık oranda yüzde 0.3 düşüş göstermişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar ile ilişkileri kesti. Suudi Arabistan, Katar’a büyük oranda gıda, süt ürünleri ve yapı malzemeleri ithalatına geçit olan sınırı kapattı. Ayrıca BAE, nakliye hizmetlerini durdurdu ve birkaç gün gecikmeli gönderdi. Bunun üzerine Katar, Umman Sultanlığı gibi alternatif yollar buldu.

Şimdi, alternatif tedarikçi ve yollar bulduktan sonra, analistler yaptırımlar devam etse dahi, durumun düzeleceğine inanmakta. Bu yıl ki ekonomik durumunun istikrarını korumaya devam etmesi beklenmekte. Bakanlıktan yapılan açıklamada, haziran ayında zarar uğramayan likit doğalgaz ihracatının mali güç açısından çok önemli olduğu vurgulandı.

İçerisinde ham petrol bulunan petrol yağı ihracatı, mayıs ayında yüzde 8.3’lük bir artış gösterdikten sonra yüzde 22.4 oranında düşüş gösterdi. Petrol dışı ihracatlar yüzde 15.1’lik bir düşüşe uğradı. Yaptırımlardan etkilenen ihracatlardan biri de Suudi Arabistan aracılığıyla kara yolundan ihraç edilen Helyum gazı. Katar, Helyum gazı üreten en büyük ülkelerden biridir. Yetkililer helyumun ihraç edilmesi için alternatif yollar bulunduğunu söyledi.