Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) geçtiğimiz günlerde Katar’a boykot uygulayan 4 Körfez ülkesi ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda yer alan iddiaya göre, Katar’ı boykot eden 4 ülke, Doha’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Raporun iddiasını yaşanan siyasi krizi çarpıtma olarak niteleyen 4 ülke ise, iddiayı yalanladı.
Yaptırımların hedefinin gönül bağımız bulunan Katar halkının olmadığını belirten 4 ülke yaptığı açıklamada, Katar’a karşı yapılan boykotun temelleri terör yapılanmalarına verdiği desteğe dayanıyor dedi.
UNHCR yayınladığı raporda, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Katar’ı boykot eden 4 ülkenin Doha’yı ziyaret ettiği iddiası yer aldı. Söz konusu iddiayı cevaplamak üzere Mısır, Bahreyn, BAE ve Suudi Arabistan BM Temsilcilikleri ortak basın toplantısı düzenledi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, ‘’UNHCR yayınladığı raporda yer alan 17-24 Aralık 2017 tarihli Katar ziyareti iddiası ile ilgili Mısır, Bahreyn, BAE ve Suudi Arabistan Temsilcilikleri olarak iddianın hiçbir gerçeği yansıtmadığını ifade etmek isteriz. Sistemli bir şekilde hazırlanan ifadeler siyasi krizi çarpıtmak üzere kurgulanmıştır. Raporun sonuç kısmı da tarihi ve siyasi anlamda çok dar bir anlayış üzere kaleme alınmış. Zira bu kriz, Katar’ın, Arap Devletlerinde nefret ve şiddeti tasvip eden radikal fikirlere sahip terörü ve onun kurumlarını finanse etmesinden kaynaklanıyor’’
“Yaptırımlar gönül bağı kurduğumuz Katar halkını asla hedeflememektedir’’
Açıklamanın devamında, ‘’ Dört ülkenin Katar’a karşı uyguladığı boykot, kendi ulusal güvenliğini sağlama çabaları ve egemenlik hakları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Dolayısıyla Katar’ın, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Uluslararası İnsan Hakları Konseyinin, terörün insan haklarının üzerindeki etkileri ile ilgili kararlarını açıkça ihlal etmesine karşılık, kıyaslanmayacak ölçüde ve etkide cevap verilmesi kadar doğal bir durum yok. Ayrıca vurgulanması gereken diğer bir nokta, bu yaptırımlar gönül bağı kurduğumuz Katar halkını asla hedeflemektedir’’ İfadeleri yer aldı.
İddialar, Katar’ın senaryolarına bağlı kurgulanmış
4 Ülke’nin temsilcilikleri, raporda yer alan ifadelerin ve varılan sonucun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Temsilcilikler, bu iddiaların ve suçlamaların dayanaksız olduğunu, boykot uygulayan ülkeler tarafından kabul edilemeyeceğini ve Katar’ın senaryolarına bağlı olarak kurgulandığını ifade etti.
“Raporun varlığından 8 Ocak’ta haberdar olabildik’’
Açıklama’nın kalan kısmı ise şöyle denildi, “Ayrıca 4 Ülke’nin temsilcilikleri olarak, , Katar’ın başkenti Doha’da 8 Ocak 2018 tarihli basın toplantısında Ulusal İnsan Hakları Komitesi tarafından raporun sızdırılması konusunda çekincelerimizi ifade etmek isteriz. Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin(UNHCR) rapor hakkında bizi bilgilendirmediği konusunda dikkatlerinizi çekmek isteriz. Raporun varlığından, ancak 8 Ocak tarihinde düzenelenen toplantıdan sonra haberdar olabildik.’’
Dört ülke, Katar Hükümetinin İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisine gerçekleştirdiği ziyaretin asıl amacı, siyaset ve medya kesiminin dikkatlerini bu ziyaret ve neticesinde çıkan rapora çekmek olduğunu savundu.
“Katar politikasını güvensizlik üzerine kurmuş”
Katar’ın güvensizlik ve kötü niyetlilik üzerine kurduğu politikalarını sürdürmesini, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar ile kendileri arasındaki ilişkileri etkilemediğini kaydeden dört ülke, sistematik hatalarla dolu sözkonusu raporun düzeltilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca bu raporun UNHCR ilkeleriyle uyuşmadığı belirtildi.
Katar’ı samimiyetsizlikle suçlayan dört ülkenin temsilcileri sözlerini şöyle sonlandırdı; ‘’Katar’ın krizi çözmeye yönelik adımları küçümsemesi, kamuoyunu yanıltma girişimleri, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el-Sabah’ın tüm çabalarına rağmen dört ülkeyi de uluslararası kuruluşlara karşıymış gibi lanse etmesi vb. faaliyetleri, kendisini boykot eden ülkelerle eski ilişkilerine dönme konusunda samimiyetini bizlere gösteriyor.’’