Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Katar’ın talepleri reddi yabancı yatırımcıları kaçıracak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ekonomi uzmanlarına göre; geçmiş günlerde yabancı yatırımcılarla güven krizi yaşayan Katar, Doha’nın boykotçusu dört ülkenin cevabıyla durumu netleşecek, ulusal ekonomisi konusunda tehlikeli gelişmelerin eşiğinde olan bir ülke. Uzmanlar, Doha’nın, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın taleplerini reddetmesi halinde, kayıpların izlerinin Katar ekonomisine doğrudan yansıyacağı görüşünde. Yine uzmanlara göre; çoğunluğu Avrupa Birliği’nden ve Amerika’dan olan ve başlıca projelerde, çeşitli sektörlerde çalışan yabancı şirketlerin ülkeden çıkışının ardındaki sebepler, Doha’daki siyasi durumlardan oluşan korkuların tesiri altında kalmaktan kaynaklanıyor. Özellikle, çevre ülkelerin ekonomik ve siyasi boykotuna ek olarak, birçok batı ülkesinin, Katar’a terör finansesini durdurmaya yönelik çağrısından sonra.

Katar’daki, doğrudan yabancı yatırımların yüzde 90 oranı, ulaşım ve pazarlama boykotuna rağmen petrol, gaz ve imalat sanayileri sektörlerinden oluşuyor. İmalat sanayileri boykotunda yabancı yatırımların kayıtlı değeri, doğrudan yabancı yatırımların toplam değerinin yüzde 52’ye ulaşırsa; maden boykotundaki yatırım yüzde 38’e ulaşmakta.

Ekonomi uzmanı Doktor Salih Tayyar, “Katar geçen yıl 27 milyar riyal (7.42 milyar dolar) zarar etmiştir. Yabancı yatırımlar yerli pazardan ayrıldı ve en barizleri de Amerikalı ve Avrupalı şirketlerdi. Bunların sebeplerini güvensizlik ve güvensiz bir altyapı oluşturmaktadır. Bu korkular geçtiğimiz günlerde Katar’ın bölgede terörü desteklediği açıklandıktan sonra, bugün yabancı şirketlerde artmaktadır. Ve bu durum bu şirketler için büyük bir kaygı oluşturmaktadır” dedi.

Doktor Tayyar sözlerine şöyle devam etti, “yabancı şirketlerin çoğu yerli pazara girdi. Bu 2022 Dünya Kupası organizasyonunun Katar’da yapılacağının açıklanmasından sonradır. Eğer Katar, terörü desteklemeyi durdurmazsa ve Hamas, Taliban ve İhvan gibi aşırı gruplara yardım ve yataklığı bırakmazsa, bu organizasyonun her an geri çekilmesine maruz kalabilir. Çünkü bu gruplara olan destek özellikle güvenli ve çatışmadan uzak bölgeler arayan yatırımcılar için siyasi ve ekonomik yönden korkutucu. Katar hükümeti içlerinde çevre ülkelerin de olduğu, boykotçu ülkelerin taleplerine olumlu cevap noktasında hata etti. Katar ekonomisi tehlikeli bir eğilime doğru gidecektir. Bu reddetme durumu, Yunanistan’ın da şikayetçi olduğu gibi iflasa doğru ilerleyecek. Bu durum, bütün ana şirketlerin ülkeden çıkışından dolayıdır. Özellikle Katar pazarından bu çıkış, Avrupa devletlerinin Katar’da, ortak ve tehlikeli bölgelerde bulunmama noktasında gelen uyarılarla eş zamanlı olarak gerçekleşmiştir. Birçok Arap ülkesi vatandaşlarını geri çağırmıştır. Bu da gelecek aşamalar için yatırımcıların korkularını artırmaktadır. Özellikle yerel bankalar yatırımcılara faizsiz borç vererek onları destekleme uygulamasını durdurmuştur.’’

Bankacılıkta uzman Mervan Şerif, “Katar ekonomisi, 2022 dünya kupasının Katar’da yapılacağının açıklanmasından sonra, yabancı yatırımların akınıyla canlandı. Doha’da resmi birimlerce de yapılan açıklama bu yöndedir. Artış 2014’de zirveye ulaşmış, yüzde 85’i geçmiş ve toplam değeri 300 milyar riyale ulaşmıştır. Bu yatırımcılar, korkutulmuş şekilde son anın sonuçlarını ve dört devletin dış işleri toplantısından çıkacak neticeyi beklemektedirler, dedi.

Son olarak Şerif şuna dikkat çekti; Doha’nın boykotçu devletlerin taleplerine cevap vermemesi durumunda bütün şirketler gelecek günlerde Katar pazarından güvenli çıkışın yollarını arayacak ve bu durum büyük kayıplara yol açacak.