Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Katar’ın terörü desteklediğine dair suçlamalara, BAE’den yeni deliller | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İhvan-ı Müslimin’in BAE’li eski üyesi, Katar’ın başkenti Doha’nın örgüt üyeleri için eğitim merkezine dönüştüğünü söyledi. Doha’yı ‘Şüpheli’ olarak vasıflandırdı. Katar’ın, ülkelerinin güvenlik ve istikrarını sarsmak için doğrudan veya dolaylı olarak diğer devletlerle irtibatlı olduğunu belirtti. Aynı şekilde Doha’nın, kaçan ‘Gizli Örgüt’ üyeleri için oturma izni çıkardığını aktardı.

BAE haber ajansının yayınladığı rapor, Şura Meclisi’nin ve İhvan-ı Müslimin’in eski üyelerinden biri olan İsa Süveydi’nin açıklamalarına yer verdi. Süveydi yaptığı açıklamalarda, emirlikten kaçanların Doha’ya ulaşmaları, gelişi güzel bir şekilde olmayıp plana göre gerçekleştiğini söyledi. Öyle ki kaçanlardan bazılarını Doha’ya yerleştiğini, bir kısmının ise pasaportlarının geçerlilik süreleri sona ermesine rağmen diğer devletlere geçişlerini güvenli bir şekilde sağladı.

Süveydi, Doha’ya kaçan örgüt üyelerine maddi ve manevi destek sağlayan Katar kollarından birisini temsil eden, terör örgütü içerisinde Mahmut Ceyyid adındaki bir Katarlı’nın, cezasını çektiği dönemde işkencelere maruz kaldığı iddialarını yalanladı. Aksine onun ayrıcalıklı hizmetler gördüğünü ve ailesiyle görüştüğünü vurguladı. Ayrıca BAE, Katar Büyükelçisi tarafından karşılanma imkânı sunulduğuna işaret etti.

Rapor, aynı dönemlerde Emirlikler’den kaçan gizli örgüt üyelerinden birisine de değindi.

Mahmud Ceyyid gizli örgüt davasından suçlu bulunmuş, 7 yıl hapsi, hapis cezasından sonra da ülkeden uzaklaştırılması istenmişti. Ancak ona af kararı çıkıp sadece uzaklaştırma cezası verilmişti. Ne var ki Doha’ya ulaşmasının ardından yakınlarının ziyaretinin engellendiğini ve tacize uğradığını iddia etti.

Gizli Örgüt davasından 10 yıl hapisle hükümlü olan Süveydi, 1989 yıllında İhvan-ı Müslimin’e katılma yolculuğundan, biat edip şura meclisine üyeliği yükselmesine kadarki dönemden söz etti. Süveydi, cemaat kurumunun sır ve gizlilik üzerine bina edildiğini, eğitim, sosyal, medya, kadın ve gençlik komitelerine ayrıldığını ve bütçenin bağış ve yardımlarla örgüte tahsis edildiğini açıkladı. Cemaatin, gayrimenkuller, şirketler ve hisse senetleriyle yapılan yatırımlara sahip olduğunu ekledi.

Aynı şekilde 2009 yılından beri Katar eğitim sektöründe çalışan Süveydi, İhvan üyelerinin kutuplaşma özelliklerini açıkladı. Toplumun her düzeyinden insanların cemaat içerisinde yapılanmasından dolayı bu kutuplaşmaların kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Özellikle bu kutuplaşmaların yetkili kişilerin çocukları, tüccarlar ve ileri gelen kabileler arasında yoğunlaştığını belirtti.

Örgütün felsefesinin ise gençler üzerinde etkili olmak hedefiyle eğitim sektörüne yoğunlaşmak olduğuna değindi. Eski Katar Başbakan’ı ve Dışişleri Bakanı olan Hammad bin Casim’in o dönemde bu okullarda olduğuna, İsrail Başbakanı’nın onu ziyaret ettiğine işaret etti.

Süveydi, Katar’da ikamet ettiği zaman diliminde Körfez koordinasyon çatısı altında Gizli Örgüt ile beraber düzenlenen kurumsal bir toplantı sırasında Katarlı terörist grup tarafından istismara uğradığını açıkladı.

Süveydi, BAE’deki İhvan örgütünün durumunun, işlerinde sır, gizlilik, tertip, idari ve yapısal düzen gibi özelliklere dayandığını vurguladı. Yönetici ofisinin şura meclisinin ve toplantı komitelerinin her birinin gizliliğe dayandığını ve orada cemaatle ilgili kararların alındığını kaydetti.

Örgüt gelirlerinin; grup üyeleri, mensupları ve tanıdıklarından toplanan bağışlara ek olarak, toplantılara katılan grup üyeleri tarafından sağlandığına dikkat çekti. Çünkü örgütün bunu yapma lisansının bulunmadığını belirtti. En fazla yönelimin ise kanuna binaen işlerini yürüten reform cemiyeti yoluyla gerçekleştiğine işaret etti.

Süveydi, örgüt için mali noktada önemli bir noktada bulunan ve ihvan mensubu olan Mahmud Ceyyid’in Katar asıllı olduğunu aktardı.

Raporda itirafları yayınlanan İsa Süveydi, BAE’deki İhvan-ı Müslimin cemiyetinin eski üyesidir. ABD’den lisanslı olan Süveydi, İngiltere’den eğitim alanında doktora derecesine sahiptir. Abu Dabi’de 9 yıla yakın eğitim sektöründe bulundu. Daha sonra özel sektöre yöneldi. Oradan Arap şirketleriyle eğitimi geliştirmek üzere 7 senelik bir iş yaptı. 2009’da bu işi de bırakan Süveydi Katar’a yerleşti. 1989’da İhvan-ı Müslimin’e katılan Süveydi, daha sonra Şura Meclisi üyeliğine geçiş yaptı.