Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kennedy: Suudi Arabistan ile ‘Siber Güvenlik’ alanında çalışma yapıyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uçak motorları, savaş jetleri, seyir ve askeri cihazların uğultuları arasında İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki Farnborough Uçak Fuarı’nın Raytheon standında randevum, plan ve strateji üzerine bir basın toplantısı için burada bulunan, özellikle Suudi Arabistan ve BAE’de faaliyet gösteren Raytheon Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Thomas A. Kennedy ile…

Sabah 08:00’deki randevumuzu beklerken Kennedy, oradaki görevlilere yüksek sesle askeri bir selam vererek içeri girdi. Birlikte görüşeceğimiz mekana gittik. Burada Suudi Arabistan ve BAE’de yapılacak projeler göze çarpıyordu.

Kennedy, şirketinin Suudi Arabistanla pek çok alanda ortak proje geliştirdiğini söyledi. Yine Suudla Siber güvenlik alanında bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Yapılan işbirliğindeki amaçlardan birinin de Suudi Arabistan’daki askeri savunma sistemlerinin yüzde 50’sini millileştirmek.

Kennedy, “BAE Raytheon” şirketi kurduklarına dikkat çekerek bu projenin BAE vatandaşları için iş imkanı sağlayacağını da ifade etti.

Kennedy, “Bölgenin entegre hava ve füze savunması yeteneklerini geliştirmeye acil ihtiyacı var” dedi. Ayrıca, Patriot savunma sisteminin geliştirilmesinin gerekliliğinden söz ederek bir sonraki adımın bu radarların izlenmesini ve kabiliyetini artıracak yeni bir teknolojinin kullanılmasını içerdiğini de sözlerine ekledi. Şirket, geçtiğimiz yıl boyunca iyi bir performans sergiledi ve uluslararası satışlarda ciddi bir büyüme gerçekleştirdi.

-Önümüzdeki dönemde şirketinizin stratejisi nedir?

Biz, müşterilerimizle tanışmamızı ve artan tehditlerle başa çıkmak için güçlü savunma yetenekleri geliştirmeye yatırım yapma ihtiyaçlarını belirleyebilmemizi sağlayan Uluslararası Farnborough Uçak Fuarı’ndayız. Müşterilerimizin talepleri ile çözüm stratejilerimizi uyumlu hale getirmeye istekliyiz.

Suudi Arabistan’da stratejimiz ve taahhüdümüz, Kral Muhammed bin Selman tarafından ifade edilen 2030 Krallığı’nın vizyonunu desteklemeyi içeriyor ve başlangıçta “Raytheon Suudi Arabistan”’ın şirketinin kurulmasıyla başlıyor. Amacımız, Suudlulara hizmet vermek için bu şirketin yönetimini Suud vatandaşlarına vermektir. Bu şirket, yeni mezunlar için farklı alanlarda eğitim görecekleri bir platform görevi görecektir.

-Suudi Arabistanla yaptığınız anlaşmalardan beklentiniz yüksek. Bu konuda söyleyeceğiniz başka bir şey var mı?

Evet. Şu anda anlaşmalarımız çerçevesinde Suudi Arabistan’da askeri sanayii şirketi ile çalışıyoruz ancak Suudi Arabistan’da birlikte yapacağımız ortak projeleri geliştirmek için de çalışma halindeyiz.

-Size göre Suudi Arabistan’ın askeri alanda ihtiyacı olan şey nedir?

Suudi Arabistan’da profesyonellerin eğitimi için bir platform sağlayacağımıza inanıyorum. Daha sonra da havacılık ve savunma alanında da yeteneklerini geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Bu, dünyanın dört bir yanından gelen mezunların pratik deneyim kazanmasını ve savunma ve havacılık şirketlerini kurmak için ihtiyaç duydukları eğitimi almasını sağlayacak.

-Bu hedefi gerçekleştirmenin önündeki zorluklar nelerdir?

Asıl mesele hedeflerimizi gerçekleştirmek için farklı tarafların ihtiyacını anlayacak ortak bir zemin oluşturmaktır. Bu bağlamda, bütün ortaklarımızı Suud askeri sanayiine çekmeye çalışıyoruz ki ele ele çalışarak şirketi savunma sanayiinde dünya lideri yapalım.

-Suudi Arabistan ile imzaladığınız siber güvenlik anlaşması hakkında bize ne söylersiniz?

Siber güvenlik, Raytheon’un çalışmalarının önemli bir parçasıdır. “Suudi Arabistan Aramco” şirketi ile imzaladığımız mutabakat anlaşması, Aramco ile siber güvenlik alanında etkili çözümler geliştirmek için birlikte çalışmamızı sağlayacaktır.

-Suudi Arabistan’da yaptığınız başka çalışmalarınız nedir?

Suudi Arabistan ile 51 yıldan fazla sürdürdüğümüz ortaklığımızla gurur duyuyoruz. Raytheon, Cidde’de Hawk programı ile faaliyetlerine başladı ve onu Patriot programı izledi. Şimdi Barış Kalkanı olarak adlandırdığımız önemli bir program başlattık. Şu anda bu program için çalışıyoruz.

Ayrıca Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri ile uzun yıllardır işbirliği yapıyoruz. Şu anda Suudi Arabistan Aramco şirketiyle çalışmalarımızı genişletmek bağlamında diğer askeri kurumlar ve İçişleri Bakanlığı ile de çalışma halindeyiz. Suudi Raytheon’un kuruluşunun, Suudi Arabistan 2030 vizyonuna ulaşmak için çalışan Kral Muhammed bin Selman’ın çabalarının bir parçası olduğunun tamamen bilincindeyiz.

Hedefimiz yüzde 50 oranında Suudi Arabistan askeri sanayiini yerlileştirmektir. Bu hedefin savunma sistemleri için büyük faydalar sağlayacağını ve taraflar için tatmin edici bir başarı olacağına inanıyorum.

-Şimdi de BAE’deki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

BAE, 31 yıldır Raytheon’un en iyi ortaklarından. Orada BAE vatandaşlarının yöneteceği “BAE Raytheon” şirketini kurduk. BAE bizim için uygun iş ortamları sağlıyor.

-Suudi Arabistan ya da BAE’de çalışmalarınızı genişletmeyi planlıyor musunuz?

Evet bu üretim ve geliştirme sürecini “Suudi Arabistan Raytheon” şirketi yapacak. Şirket yalnızca askeri alanda millileştirme üzerine çalışmayacak askeri alanda proje geliştirecek. Bunlar hava ve füze savunmaları ile siber güvenlik sistemleri üzerine olacak.

-Raytheon’un bu yılki çalışmaları ne olacak?

Uluslararası portföyümüz, şirketin büyümesini desteklemeye devam ediyor. 2017 yılını, uluslararası satışlarımızda yüzde 32 büyüme ile sonuçlandırdık. Bu yıl, Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere tüm küresel pazarlarımızda yenilikçi teknolojilerimiz ve ürünlerimiz için talep göstergelerinin gücünü koruyabildik. Genel olarak, bölgenin entegre hava ve füze savunması kabiliyetlerini geliştirmeye acilen ihtiyacı var. Yemen, hem Suudi Arabistan hem de BAE ile mücadele ederken, iki ülke egemenliklerini korumak ve halklarının güvenliğini sağlamak için çözüm talep ediyorlar.

-Bugün hepimiz teknoloji sektöründeki hızlı değişimin farkındayız. Çalışma alanınızdaki bu değişimle nasıl başa çıkıyorsunuz?

Sistemlerimizi sürekli olarak güncelliyoruz ve bunları desteklemek için yeni teknolojiler kullanıyoruz. Örneğin, şimdi biz kendi radar sistemleri geliştirmek için “galyum nitrür” (yüksek kalitede teknik sistemlerin verimliliğini artırmak için kullanılan bir kimyasal bileşiğin) den yapılmış radarlar üretiyoruz. Bu bağlamda Suudi Arabistan ve BAE’nin alacağı “Patriot” sisteminde de yeni teknikler kullanıyoruz. Yeni teknoloji, her ikisi de yakında piyasaya sürülecek olan bu radarların izlenmesini ve kabiliyetini artıracak yeni bir teknolojinin kullanılmasını içeriyor. Son teknolojimiz ayrıca, lazerleri kullanan yeni bir mobil teknoloji olan MRZR olarak bilinen havadan gelecek tehditlere karşı yüksek güçlü lazer sistemini de içeriyor.

Thomas Kennedy ve Raytheon şirketi üzerine…

Yaklaşık 95 yıl önce kurulan Raytheon, elektronik cihazlar, komuta ve kontrol ürünleri, bilgisayarlar, siber güvenlik ve sensör sistemleri, efekt ve görev desteği sağlıyor ve dünya çapında 80’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.

Kennedy, Raytheon’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’sudur. Şirkete 1983’te katıldı. 2014 yılının Mart ayında başkanlığına atanan Kennedy, 2014 yılının Mart ayında CEO oldu ve 2014 Ocak ayında Raytheon Yönetim Kurulu’na seçildi.

Raytheon’a katılmadan önce Kennedy, ABD Hava Kuvvetleri’nde kaptan rütbesine ulaştı. Los Angeles ve California Üniversitesi’nden mühendislik doktorası kazandı. Buna ek olarak Rutgers Üniversitesi ve Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nden elektrik mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı.