Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kore Zirvesi’nin sonunda Panmunjom Deklarasyon’un yayınlanması bekleniyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası arenanın gözü bugün tarihi bir görüşmeye sahne olacak iki ülke sınırındaki bir bölgeye, Panmunjom köyüne çevrilmiş durumda. 65 yıl önce yaşanan Kore Savaşı’nın ardından ilk kez bir Kuzey Kore lideri Güney Kore tarafına geçiş yapıyor. Bu görüşme aynı zamanda iki ülke arasında barış anlaşmasının imzalanması için de bir fırsat olarak görülüyor. Zirve aynı zamanda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump arasında kısa süre sonra gerçekleşmesi planlanan bir diğer tarihi zirvenin de önünü açacak.

Koreliler ve dünya, zirve sonrası Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in toplantıdan çıkacak sonucu açıklamasını ve Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’ndaki gerilimi azaltmaya yönelik kararlılığını test edecek olan Panmunjom Deklarasyonu’nu ilan etmesini bekliyor.

http://turkish.aawsat.com/2018/04/article55393941/kuzey-kore-ve-guney-kore-liderleri-bir-araya-geldi

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un bugün Kore Yarımadası’nı savaş sonrası birbirinden ayıran ve yüksek sembolik bir değere sahip olan askeri noktada buluştular.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Im Jong-seok’tan aktardığı bilgiye göre Güney Kore liderinin askersiz bölgede Kore sınırını çizen beton blokların arkasında Kuzey Koreli misafirini karşılayacağı bildirilmişti.

Kore Zirvesi, iki ülke arasında gerçekleşen üçüncü buluşma olma özelliğini taşıyor. Taraflar daha önce 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang’da bir araya gelmişti. Son aylarda Kore Yarımadası’nda yapılan diplomatik girişimler üçüncü zirvenin zeminini hazırladı.
Zirvenin ana başlığı ise Kuzey Kore’nin nükleer silahları…

2011 sonlarında babasının ölümünden sonra ülkenin başına geçen Kim’in yönetime geldiği günden bu yana Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik programlarının gelişimini hızlandırması Yarımada’daki gerilimi zirveye taşıdı.

Pyongyang, geçen yıl bugüne kadar yapılmış en güçlü nükleer testini gerçekleştirdi, ABD topraklarına ulaşabilen kıtalararası balistik füzeler denendi. Ardından Kuzey Kore lideri 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada ülkesinin Güney Kore’nin PyeongChang kentindeki Kış Olimpiyat Oyunları’na katılacağını açıkladı. Böylece iki Kore arasında büyük bir yakınlaşma yaşandı.

Güney Kore Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Im Jong-seok hiçbir şeyin kolay olmayacağına dair uyarıda bulunarak, “Bu zirvede zor olan kısım iki liderin nükleer silahlardan arınmada anlaşmaya varmasıdır. En hassas olan ise iki liderin nükleer silahsızlanma konusunda ortak karar alma yeteneğine sahip olduklarını ve bunu kâğıt üzerine nasıl aktaracaklarını görmek olacak” ifadelerini kullandı.

‘Nükleer silahsızlanma’ kavramı geçmişte Pyongyang için güneydeki 28 bin 500 ABD askerinin bölgeden ayrılması ve ABD nükleer şemsiyesini ortadan kaldırılması anlamına geliyordu.

Seul’e göre iki lider, bir ateşkes ile biten ve pratikte iki ülkenin halen savaşta olduğu anlamına gelen Kore Savaşı’na (1950-1953) son vermek için bir barış anlaşması imzalanmasını görüşebilir. Böylece savaşla parçalanmış ailelerin yeniden bir araya gelmesi de tartışılabilir. Güney Kore devlet Başkanı Moon Jae-in, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye Kuzey Kore Lideri ile yapacağı görüşmede Japonya’da hassas bir konu olan Pyongyang için casusluk yapmaları için eğitilmek üzere Kuzey Koreli ajanlar tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorununu gündeme getireceğini sözünü vermişti.

Tarihi buluşma

Bugün iki ülkeyi birbirinden ayıran sınırda bir araya gelen iki Koreli lider, ateşkesin imzalandığı askersiz bölgedeki Panmunjom Köyü’nün güney tarafındaki cam ve betondan yapılan Barış Evi’ne doğru yürüdüler. Kuzey Kore lideri Kim toplantı öncesinde konuk defterini imzaladı.

Genel Sekreteri Im Jong-seok’un yaptığı açıklamaya göre görüşmenin ardından ayrı ayrı öğle yemeği yiyecek olan taraflar ardından tekrar bir araya gelerek birlikte ağaç dikecek. İki ülkeden getirilen toprakların serpileceği çam fidanın dikileceği yerin yanına “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taşı konulacak. Ağacın dikiminde Kuzey Kore için kutsal bir yer olan Baekdu Dağı ve Güney Kore’nin Jeju Adası’ndaki Halla Dağı’ndan getirilen toprak kullanılacak.

İki ülke arasında imzalanacak anlaşmanın ardından ortak bir açıklama yapılması bekleniyor. Güney Kore Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri bu anlaşmayı ‘Panmunjom Deklarasyonu’ olarak isimlendirdi.

Kuzey Koreli heyette şubat ayında Güney Kore’de yapılan Kış Olimpiyat Oyunları’na katılan Kim’in en yakın danışmanı ve kardeşi olan Kim Yo-jong da bulunuyor. Kim’in kız kardeşine Olimpiyat Oyunları’nda eşlik eden Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi Başkanı Kim Yong-nam da yine tarihi zirveye katılan heyette yer alan isimler arasında.

Genel Sekreter Im, zirve öncesi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce yapılan görüşmelerden farklı olarak heyette bir dizi üst düzey askeri yetkili ve diplomat da yer alıyor. Bunu beklemiyorduk. Bunun Kuzey Kore’nin sadece Kuzey-Güney zirvesi olarak değil, Washington’la yapılacak zirveye de bakışını ortaya koyduğunu düşünüyoruz.”

NATO’dan Kuzey Kore açıklaması

Brüksel’de bir araya gelen NATO üyesi 29 ülkenin dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği zirvede açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Kore Lideri Kim’in nükleer testleri durdurma konusundaki sözlerine övgüde bulundu. Ancak Pyongyang yönetimi ‘somut bir değişim’ gerçekleştirmeden uluslararası yaptırımların kaldırılamayacağını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, zirve öncesinde NATO karargâhında düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Kuzey Kore yönetiminin davranışlarında somut değişiklikler görmediğimiz sürece uluslararası yaptırımlar korunmalı. Zirve, Kore Yarımadası’ndaki krize barışçıl ve müzakereler ile elde edilecek bir çözüm yolunda atılmış ilk önemli adım. Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde ilerleme kaydetmemizin nedeni, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların azaltılması değil, daha güçlü yaptırımlar uygulamasıdır. BM’nin Kuzey Kore’ye yönelik daha güçlü yaptırımlar uygulamaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

ABD – Kuzey Kore zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump, salı günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore Lideri ile yapacağı görüşmenin önümüzdeki haftalarda, üç ya da dört farklı zamanda gerçekleşebileceğini belirtti. Görüşmenin yapılacağı yer için ise beş farklı yer üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. ABD Başkanı daha önce Kim ile mayıs ayı sonu veya haziran ayı başında görüşebileceğini açıklamıştı. Trump, Fox News’e verdiği röportajda “Üç – dört tarihimiz var. Bu tarihlerden birini kararlaştırmamız gerekiyor” dedi. Trump, Kim ile yakında gerçekleşmesi planlanan buluşmadan beklentilerine ilişkin soruya şöyle cevap verdi:

“Neler olacağını kim bilebilir? Hemen oradan ayrılabilirim ya da otururuz ve dünya için en büyük anlaşmayı yapabiliriz.”