Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Küba’da gündem komünist karşıtı yeni anayasa | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Havana/Şarku’l Avsat

Küba’da kişilerin zengin olmalarının önünü açan yeni anayasa tartışmaları devam ediyor. Söz konusu anayasa ile birlikte komünist toplum ilkesi ortadan kaldırılacakken vatandaşların yararına olan yeni hakların önü açılacak. Ulusal meclis, yeni anayasa tasarısının referanduma gitmeden önce bugün mecliste oylanmasını görüşüyor. Meclis Sekreteri Omiro Acosta yaptığı açıklamada “Sosyal Küba modeli değişti mi? Temelde değişmedi. Sosyalizmimizin temelleri hala ayakta. Küba Komünist partisinin rolü, devlet ekonomisine ve sosyal mülkiyete dokunulmadı ancak evet bir dönüşüm gerekli” ifadelerini kullandı.

Beşinci maddesi değiştirilen 1976 anayasasına göre, Küba’daki tek parti olan Komünist partinin ortak çabaları birleştirerek, sosyalizmin inşa edilmesi ve komünist bir toplum yolunda ilerlenmesi gerektiği yer alıyor.

“Kesinlikle düzenlemeler yapmamız gerekiyor”

Yeni anayasayla birlikte artık “Komünist toplum” ifadesi kaldırılacak. Söz konusu tartışmalarda Küba lideri Miguel Diaz-Canel’in yanında olan Acosta “Kesinlikle düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Tasarının sonucu budur. Çünkü toplum değişti, ekonomi değişti. Bu değişimin anayasaya da yansıması gerek” dedi.

Mecliste, eski Küba lideri Raul Castro, Ulusal Meclis üyesi olarak Küba Komünist partisinin ilk genel sekreteri sıfatı ile oturumlara katılırken yeni lider Miguel Diaz ile anayasa reform heyeti başkanlığını paylaşıyor. Küba kanunu yaklaşık 10 yıldır piyasayı, özel mülkiyeti ve yabancı yatırımları ekonominin bir parçası olarak görüyor. Teksas’taki ABD üniversitesinde hocalık yapan Arturo Lopez- Levi AFP’ye yaptığı açıklamada “Özel mülkiyetin tanınması yabancı yatırımlara yönelik bir açılımdır. Ancak bu açılım temelde ideolojik bir iç açılımdır ki bu Küba ekonomisine, farklı sektörler ve özel sektör arasında etkileşim potansiyeli olan karışık bir ekonomi olarak bakıldığını gösterir” dedi. 2008 yılında Raul Castro tarafından başlatılan ekonomik reformlar “bağımsız, egemen, sosyalist, demokratik, müreffeh ve sürekli gelişen bir ülke modelini ortaya koymuştur. Şu anda, Küba özel sektöründe çalışan 591 bin kişi milli hasılanın %13’ünü oluşturuyorlar.

“Piyasanın oynadığı rolü görmezden gelemeyiz”

Meclis Sekreteri Omiro Acosta konu hakkında yaptığı açıklamada, “Piyasanın oynadığı rolü görmezden gelemeyiz. Hedeflediğimiz ekonomik ve sosyal model doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz düzenlemeler sonucunda ortada bir özel mülkiyet var” ifadelerini kullanarak bu açılımın küçük ve orta çaplı kurumların resmi olarak tanınmasının önünü açtığına dikkati çekti. Yatırımların zengin bir neslin oluşmasının önünü açacağını belirten Acosta “Gelişmeye paralel olan zenginliğinin aksine salt zenginliğin önünün kesilmesi gerek” dedi. Acosta yeni yasaların vatandaşların ticaret yapmak için sadece bir lisans almasına izin vereceğini söyledi.

Tüm bunların yanı sıra yeni anayasa ile birlikte artık eşcinsellerin evliliğinin önündeki engeller de kaldırılacak.

Yeni Küba anayasası devlet başkanının yaş ve görev süresini de sınırlandırıyor. Buna göre devlet başkanı göreve başladığında 60 yaşından gün almamış olacak ve beş yıl sürecek başkanlık görevini en fazla iki dönem yapabilecek. Fidel Castro 80 küsur yaşındayken Küba devlet başkanlığı koltuğunu 58 yaşında olan Miguel Diaz-Canel’e bırakmıştı.