İsrail yönetimine bağlı Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, önümüzdeki hafta açılması beklenen ABD Büyükelçiliğinin ilk tabelasını astı.
Barkat İbranice, Arapça ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanmış tabelayı asarken, görevliler de ABD Büyükelçiliğinin yakınlarındaki sokak ve caddelere elçiliğin genel merkezinin yerini gösteren tabelaları yerleştirdi.
Büyükelçiliğin açılışı, İsrail devletinin 70. kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Söz konusu tarih aynı zamanda, zorunlu göçe maruz kalan ve topraklarından edilen Filistinliler için Nekbe (Felaket) Günü olarak anılıyor.
Öte yandan Barkat, Büyükelçilik binasında merdivene çıkıp tabela asılmasına yardımcı olduğu anın fotoğraflarını paylaşarak “ABD Büyükelçiliğinin, Yahudilerin ebedi başkentinde açılması tarihi bir olay” ifadelerine yer verdi. Yetkili ayrıca, “Bu rüya değil, gerçek… Heyecanlıyım. Bugün, gelecek hafta Kudüs’te açılacak olan ABD Büyükelçiliğinin ilk tabelalarını astığım için heyecanlıyım” yazdı.
Barkat, ABD liderliğine de desteklerinden dolayı teşekkür ederken, “ABD Başkanı Donald Trump’a büyükelçiliği taşıma kararından dolayı teşekkür ediyorum. Kudüs, Yahudi halkının ebedi başkenti ve dünya bu olguyu fark etmeye başlıyor” dedi.
ABD ve İsrail, Kudüs’teki ABD Büyükelçiliğinin açılışı dolayısıyla büyük bir tören düzenlemeye hazırlanıyor. Bu bağlamda dün ABD ve İsrail bayrakları da yeni ABD Büyükelçilik binasına asıldı.
Ayrıca İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Yuval Rotem, “Katılacak üst düzey isimler henüz belli değil” açıklamasında bulundu.
Öte yandan aktarılana göre, Arnona bölgesindeki geçici ABD Büyükelçiliği, Büyükelçi David Friedman ve ekibi için bir ofis alanı içerecek. Gelecek yılın sonuna kadar ise kadronun genişlemesi için gerekli diğer ofisler tamamlanacak. Personeller, bu süre zarfında Tel Aviv’de yaşamaya ve çalışmaya devam edecek. Bu çerçevede İsrailli yetkililer, alan seçimi, tasarım, plan, gerekli izinlerin alınması ve daimi elçiliğin kurulması sürecinin birkaç yıl alabileceğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz 6 Eylül’de Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu söylemiş ve ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına değinmişti. Trump’ın bu yönde yayınladığı karar sonrasında da Filistinliler protesto gösterilerine başlamış ve karar, Filistin- ABD yönetimleri arasında bir kopmanın yaşanmasına neden olmuştu.
Diğer taraftan uluslararası gözlemciler ve analistler, Trump’ın söz konusu karardaki ısrarının, uluslararası toplumun, Arap ve Filistin toplumunun tepkisine önem vermediğini gösterdiğini ve böyle bir adımın muhtemel sonuçlarının farkında olmadığını ifade etti.
Aynı şekilde Filistinliler, büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması ve Gazze Şeridi’nde düzenlenen geniş çaplı yürüyüşlere yönelik tehditler dolayısıyla gerilimi daha da tırmandırmaya hazırlanıyor. Hamas yetkilileri yaptıkları açıklamada, bölgenin yüzünün değişeceğini duyurdu. Bu çerçevede Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat da “Washington’un uluslararası kaosu artırdığını ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyarak ve ABD elçiliğini Kudüs’e taşıyarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini” vurguladı. Ureykat, ABD’nin söz konusu kararının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) barış sürecine ilişkin 478 sayılı kararının yükümlülüklerini de ihlal ettiğini kaydetti.
Saib Ureykat, “Bu adım sadece yasadışı değil. Bu adımın ardından iki devlet arasında adil ve kalıcı bir barış sağlanamayacak” diyerek, devlet temsilcilerini, diplomatları ve sivil toplum kuruluşlarını ABD’nin 14 Mayıs’ta yapmayı planladığı büyükelçilik açılış törenini boykot etmeye çağırdı.
Ureykat tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Açılış törenine katılım, yasa dışı bir kararın meşrulaştırılması anlamına geliyor, aynı şekilde toplumu, işgalcilerin ilhak ve sömürü politikalarına karşı sessiz kalmaya teşvik ediyor” ifadelerine yer verdi. Törene katılımın, Filistin halkının haklarını ihlal edici bir mesaj görevi göreceğini söyleyen Ureykat, törene katılanların Filistin halkının haklarının, başkentinin egemenliğin ihlal edilmesi ve topraklarının sömürülmesi suçuna ortak olacağını vurguladı.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise başkent Amman’da, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını sert bir dille eleştirerek, bu kararın sonuçlarına dikkati çekti.