Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kürdistan’ın referandum kampanyası Kerkük’te endişeye, Duhok’ta sevince neden oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

25 Eylül’de Irak Kürdistan özerk bölgesinde düzenlenmesi planlanan “Bağımsızlık Referandumu” için seçim kampanyası başladı.

Referandum bölge şehirlerinde ve petrol açısından zengin ve üzerinde tartışmalar olan Kerkük’te yapılacak.

Kerkük şehrindeki Kürt gençler, halktan referandumda bağımsızlık yönünde oy isteyen afişler asıyor. Öyle ki bu şehrin nereye bağlanacağı, merkezi merkezi Bağdat hükümeti ile bölgesel Erbil hükümeti arasında tartışma konusu.

İl meclisi üyeleri çoğunluğunun katılmayı onaylamasından sonra Kerkük referanduma katılacak. Bu adımla Araplar ve Türkmenler arasındaki gerilimin artması bekleniyor.

Reuters Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre referanduma dair hoşnutluklarını dile getiren Duhok sakinlerinin aksine Kerkük’te endişe hakim.

Kerküklü aktivist Ömer Hüseyin Hasan şöyle diyor: “Öncelikle Kerkük tarih boyunca hep bir Türkmen şehri olmuştur. Evet içerisinde Kürt, Arap, Hristiyan Asuri gibi farklı oluşumlar da yaşamıştır. Ancak onu bu gibi etnik projelere dahil etmek Allah korusun muhtemel gerçek bir çatışma ve yıkıma sebep olacaktır. Bu yüzden biz Kerkük ve tartışmalı bölgelerin bu gibi konulardan uzak tutulmasını istiyoruz.”

Kerkük’te Irak Türkmen Milliyetçi Hareketi’ne ait “25 Eylül referandumu belirli tarafların siyasi iradesini tüm halkın iradesine dayatmaktır” yazılı afişlerin asılması dikkati çekiyor.

Arapların oylarıyla seçilen Eski Kerkük Milletvekili İsmail el-Hadidi ise şu ifadeleri kullanıyor; “Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını kabul ediyoruz. Biz bu hakkı tanıyoruz ancak bugün biz Kerküklüler başka bir durumdayız. Kerkük’ün durumu değişiyor. Kerkük’ün önerilen herhangi bir proje üzerinde uzlaşmaya ihtiyacı var. Bu ilde Araplar, Türkmenler, Kürtler ve Hıristiyan Asurilerin uzlaşısı olmadan hiçbir projenin yürürlüğe girmesi mümkün değil. Bu yüzden Kerkük’te önerilen herhangi bir projenin gerçekleşmesi için bu taraflar arasında bir açılıma, gerçek açık diyaloğa ihtiyacımız var.”

Kerkük sakinlerinden bir Kürt olan Mustafa Nasruddin da şunu ifade ediyor; “Kürtler bu şehirde yıllardır yaşıyor ve Kerkük için kurban olarak sunuldular. Biz uygulanması için oy verdiğimiz Irak anayasası gereği 2007’den beri Kerkük sorununun çözülmesini bekliyoruz. Ancak merkezi hükümet problemi çözmedi. Çeşitli bahaneler ve mazeretler öne sürdü. 2014 yılında Musul’un DEAŞ’ın eline geçmesinden sonra Peşmerge güçleri şehri korumak için Kerkük’e girdi. Şehrin bağımsızlığı için referanduma gitmek hakkımız.”

Duhok’ta şehrin sakinlerinden bir Kürt olan Mehdi Mecid de şu ifadeleri kullanıyor; “Referandum Kürtlerin hakkıdır. Bu millet 50 yıldır kendini ve topraklarını korudu. Devlet olmak bu milletin hakkıdır.”

Duhoklu Mahmud Yunus da şunu söylüyor; “Zulüm ve adaletsizlikten kurtulalım diye Kürdistan’ın bağımsızlığı için sandıklara gidip oylarımızı kullanacağız. Kürt devletini güçlü bir devlet olarak ilan edeceğiz.”