Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Küresel ekonomi beklentileri ticaret savaşının baskısı altında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

2018 ve 2019 büyüme tahminlerini düşüren Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı küresel ekonomiyi gölgeledi. Gelişmekte olan bazı pazarlar listesindeki ülkelerde yaşanan parasal krizler çerçevesindeki risklere de değinen IMF, global gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranının bu iki yıl içinde yüzde 3.7’lik bir büyüme kaydetmesini bekliyor. Bu oran daha önce tahmin edilen rakamdan yüzde 0,2 puan daha düşük ve 2017 yılında kaydedilene yakın bir oran.

Bali’de düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde konuşan IMF Baş Ekonomisti Maurice Obstfeld yaptığı açıklamada, “Küresel ekonomideki büyüme, geçtiğimiz bu on yılın başlarına kıyasla güçlü kalmaya devam ediyor. Fakat sınırına ulaşmış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte ticaret politikalarının siyasi içeriği yansıttığı uyarısında bulunan Obstfeld, siyasi durumun birçok ülkede belirsizliğini koruduğunun altını çizdi.

Büyüme oranları, 6 ay öncesine göre daha fazla yavaşlayacak

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan IMF Baş Ekonomisti, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının herkesin zarar göreceği bir ortam yarattığı ve büyüme oranlarının 6 ay öncesine göre daha fazla yavaşlayacağını söyledi.

Yeni tahminler, ABD vergi indirimleri ve artan ithalat talebine bağlı olarak bir miktar yükselen güçlü büyümenin zayıflamaya başladığına işaret ediyor.

Gelişmekte olan ülkeler, sermaye sorunu yaşıyor

Küresel ekonomik görünümün güncellendiğini belirten IMF, bu zayıflamanın, ABD ve Çin arasındaki gümrük vergileri de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklandığına işaret etti. IMF, Avro bölgesi, Japonya ve İngiltere’nin ekonomik performansındaki gerilemenin yanı sıra başta Arjantin, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Endonezya ve Meksika olmak üzere gelişmekte olan bazı pazarlara sermaye akışına baskı yapan yüksek faiz oranlarının bu zayıflamaya neden olan faktörlerden bir kaçı olduğuna dikkati çekti.

Washington-Pekin geriliminin etkileri 2019’da görülecek

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının etkilerinin büyük bir kısmı 2019’da görülmeye başlanacak. IMF, ABD’nin 2019 büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 2,5’e, Çin’in 2019 büyüme tahminini yüzde 6,4’ten yüzde 6,2’ye indirdi. Bununla birlikte IMF, ABD’nin 2018 büyüme tahminini yüzde 2,9 ve Çin’in 2018 büyüme tahminini ise yüzde 6,6 olarak değiştirdi.

Öte yandan Baş Ekonomist Obstfeld, Çin hükümetinin parasını savunma şeklinden endişe etmediğini, ancak Pekin’in büyüme ve finansal istikrar için yaptığı hamleler arasında ‘dengeye ihtiyacı’ olduğunu vurguladı. Obstfeld, Çin ve ABD’nin ticari anlaşmazlıkları konusunda uzlaşıya varmaları halinde, beklentilere ‘büyük bir destek’ sağlayacağını söyledi.

Fakat iki ekonomi devinin büyüme oranları daha da azalabilir. Çünkü bu yeni beklentiler, ABD Başkanı Donald Trump’ın 267 milyar dolarlık Çin mallarına yönelik yeni vergiler uygulama tehdidini kapsamıyor. Bu vergilerin uygulanması, Çin’in ABD’ye yaptığı tüm ihracat ürünlerinin gümrük vergilerinin artması anlamına geliyor.

Çinli yetkililer baskı altında pazarlık yapmayı reddediyorlar

Şuana kadar ne Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ne de ABD Başkanı Trump bu konuda taviz vermediler. Trump, Pekin’i ‘haksız’ ticaret uygulamalarını değiştirmeye yönelik sert tutumunda haklı olduğunu düşünüyor. Fakat Çinli yetkililer baskı altında pazarlık yapmayı reddediyorlar.

IMF, küresel büyümeyi sürdürmek ve genişletmek, mal ve hizmet ticaretinin büyümesini teşvik etmek için korumacı müdahalelerden kaçınılması ve işbirlikçi çözümler bulunması gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte IMF, özellikle belirsizliklerin artmasının yanı sıra finansal ve ticari piyasaların kurumsal güveninde bir düşüşe ve istikrarsızlığa neden olabilecek, küresel büyümenin motoru olan yatırım ve ticareti yavaşlatan ticaret gerilimlerinin daha da yoğunlaşmasından endişe ediyor.

IMF, bu yıl küresel ticaret büyümesine ilişkin tahminini şimdiden önceki tahminlerden 0,6 puan düşürerek yüzde 4,2, gelecek yıl için tahminini yaklaşık 0,5 puan düşürerek yüzde 4 olarak değiştirdi. Bununla birlikte küresel GSYİH 2020 yılına kadar yüzde 0,8 oranında düşebilir.

Avro bölgesinde büyüme oranları

Öte yandan IMF, 2018 yılında avro bölgesi için büyüme tahminini yüzde 2.2’den yüzde 2’ye indirirken, Çin’in ekonomik durgunluğundan şikayetçi olan Almanya’nın büyüme tahminini 0,3 puan düşürerek yüzde 1,9’a, Fransa’nın ise 0,3 puan düşürerek yüzde 1,6’ya indirdi.

Latin Amerika ülkelerinde büyüme oranları düşecek

Latin Amerika ve Karayipler için daha kötümser bir ekonomik görünüm veren IMF, bu bölgedeki GSYİH’nin önceki tahminlerden yüzde 0,4 puan düşerek yüzde 1,2 olmasını bekliyor. Bununla birlikte kamyon şoförlerinin ülke ekonomisini felce uğratan grevleri sonucu Brezilya’nın GSYİH’nin 2018’de yüzde 1,4’e gerileyeceği tahmin ediliyor.