Yapılan son araştırmalar, 1997-2016 yılları arasında iklim değişikliğinin yol açtığı felaketlerde 524 bin kişinin öldüğünü ortaya koydu. Ölümlerin 11 bininden hava olaylarının neden olduğu belirtildi. Hava olaylarının neden olduğu maddi kayıp ise yaklaşık 19.3 trilyon dolar olarak açıklandı.
Bonn’da düzenlenen İklim Konferansı çerçevesinde açıklamalarda bulunan Alman araştırmacılar; 1997-2016 yılları arasında, Honduras ve Myanmar’ın da hava olaylarından kaynaklanan doğal felaketlerden en çok etkilenen ülkeler arasında olduğunu açıkladı.
Küresel İklim Risk Endeksi verilerine göre sadece 2016 yılında ABD’de yaşanan hava değişimleri 267 kişinin ölmesine ve 47 milyar dolar zararın oluşmasına neden oldu. Ancak Haiti, Zimbabve, Sri Lanka ve Fiji başta olmak üzere fakir ülkelerde zararın boyutlarının çok daha fazla olduğu belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, haziran ayının başında, ülke ekonomisine zarar verdiği gerekçesiyle, ABD’yi 2015’te 195 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan çektiğini duyurmuştu. Fransa’da imzalanan anlaşma 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.
Germanwatch Örgütü’nün gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ABD iklim koşullarından etkilenen ülkeler arasında 10. Sırada yer alıyor. Araştırmada iklim değişikliğinin nedeni olarak insan faktörünün ön plana çıktığı belirtiliyor. Hava sıcaklıklarında ve deniz seviyesinde ciddi değişimler olmasının beklendiği kaydediliyor.
Almanya’da düzenlenecek ve iki hafta sürecek olan İklim Değişikliği Konferansı önümüzdeki hafta Bonn’da başlayacak. Konferansa Almanya Başbakanı Angela Merkel’in danışmanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katılması bekleniyor.
Yeni Delhi alarm veriyor
Hindistan başkenti Yeni Delhi de küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Yeni Delhi’de hava kirliliği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Şehre kamyonların girişi ve inşaat faaliyetlerinde bulunulması yasaklandı. Kriz, Yeni Delhi bölgesinde tarım mahsulü kalıntılarının yasadışı olarak yakılması ve araç egzozları nedeniyle her yıl tekrarlanıyor.
Hindistan Meteoroloji Kurumu, koşulların bu yıl daha da şiddetlendiğini duyurdu. ABD Elçiliği’nin verilerine göre, havadaki zararlı parçacıklar sabah 10 sularında 608 birime ulaşıyor. Bu da güvenlik riskinin yarı yarıya arttığı anlamına geliyor.
Bu mikroskobik parçacıkların 30 kata kadar büyüyebildiği ve kalp krizi, inme, akciğer kanseri ile solunum yolu hastalıklarına neden olabildiğine dikkat çekiliyor. Bölge sakinleri sıklıkla baş ağrısı, öksürük ve mide yanmasından şikâyet ediyor. Birçoğu ise dışarı çıkmamayı tercih ediyor. Okullar haftanın sonuna kadar kapatılmış durumda. Yeni Delhi Şehir yönetimi, havayı temizlemek için önlem almaya devam ediyor.