Suriyeli önde gelen Kürt Siyasetçilerden Aldar Halil, Reuters’e verdiği röportajda, Rusya’nın Suriye’deki savaşı bitirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlanacağını söyleyerek, Suriye savaşının 2020’li yıllar boyunca devam edeceği tahmininde bulundu.
Suriye’de Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde Öz Yönetim Planlama Mühendisi olarak görev yapan Halil, röportajda, ABD’nin DEAŞ’a karşı savaşan Kürt savaşçılara destek verdiği bölgelerde aceleci davranmadığını belirterek, bölgenin yeniden imarı için Washington yönetimiyle çalışmalara başlamayı beklediğini dile getirdi.
“Kürtler önemli kazanımlar elde etti”
Suriye’nin azınlık topluluklarından biri olan Kürtler, ülkede 7 yıldır devam eden savaş sürecinde önemli kazanımlar elde etti. Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ terör örgütü kontrolünde olan bölgeyi ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin desteğiyle kontrol altına almayı başaran Kürt gruplar, Esed rejiminin destekçisi olan Rusya tarafından, 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi kentinde düzenlenecek, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne de davet edildi.
“Soçi Kongresi’ne davet edildik”
Aynı zamanda, Kürt örgütlerin oluşturduğu “Demokratik Toplum Koalisyonu” Eş Başkanı olan Halil, “Evet Soçi Kongresi’ne davet edildik ancak Rusya’nın bu girişiminin başarılı olacağına inanmıyorum” şeklinde konuştu.
Kongreye katılacak yüzlerce temsilcinin 2 gün içinde bir sonuca varabileceği konusunda şüpheleri olduğunu belirten Halil, daha geniş bir katılıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.
“Suriye savaşı 2021’de sona erebilir”
Röportajında, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Cenevre’de sürdürülen çözüm çalışmalarına da değinen Halil, Cenevre sürecinin de başarısız olacağını ifade ederek, “Suriye’deki savaş, en az 2021 yılına kadar git-gellerle devam edecek. Esed’in 7 yıldır uzatılan Başkanlık süreci 2021 yılında sona erecek. Bu tarihten önce Suriye’de bir rahatlama olabileceğini düşünmüyorum hatta 2025 yılına kadar da olmayabilir. DEAŞ başka bölgeleri ele geçiriyor. Türkler de bazı bölgelerde sorun çıkarma peşinde” şeklinde konuştu.
Halil, ABD’nin Suriye Kürtleri’ne destek vermesinin NATO üyesi olan Türkiye ile arasındaki ilişkilerde gerilime sebep olduğunu vurguladı.
ABD Federasyon önerine karşı
Kürt siyasetçi, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde federasyon yapılanması planları içinde görevi itibariyle önemli bir rol üstleniyor. Washington yönetimi ise DEAŞ’a karşı PYD’yi desteklemesine rağmen örgütün federasyon önerisine karşı çıkıyor.
Suriyeli Kürtler bağımsızlık hedeflemediklerini vurgularken, Halil, Suriye’nin kuzeyinde düzenlenmesi düşünülen parlamento seçimlerinin ertelenmesine rağmen Kürt yönetimin öz yönetim planlarını adım adım uygulamaya devam edeceğinin altını çizdi.
DEAŞ terör örgütüne karşı sürdürülen savaşın sona yaklaşmasıyla birlikte, ABD Savunma Bakanı Jimm Mattis, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’deki sivil görevlilerinin sayısını artıracağını ve bölgedeki yeniden imar ile istikrar çalışmalarını desteklemek üzere diplomatlar göndereceğini bildirmişti.
“Rakka’da zararların giderilmesi 2 yılı bulabilir”
Kürt siyasetçi Aldar Halil ise ABD’nin daha ne kadar Suriye’de kalacağı tartışmalarına girmeyi reddederek, ABD’nin Rakka gibi şehirlerde zararın giderilmesi amacıyla 18 ay ila 2 yıl süreli projeler hazırladığına dikkat çekti. “Bu işler 2 yıldan az sürede bitmez” diyen Halil, “Verilen sürelere baktığımızda ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilme konusunda çok aceleci olmadığını rahatlıkla görebiliriz” dedi.
Suriye’nin kuzeyinde PYD öncülüğündeki Kürt yönetimi, Eylül 2017’den bu yana yeni Hükümet oluşturma planı çerçevesinde iki yerel seçim gerçekleştirdi. Bölge Parlamentosu’nun seçimi için düzenlenecek üçüncü bir seçimin tarihine dair tartışmalar ise devam ediyor. Halil’e göre, Parlamento seçimlerinin ertelenmesinin DEAŞ’tan kurtarılan bölgelere seçimlere katılıp katılmama konusunda karar vermeleri için zaman vermeyi hedeflediğini kaydediyor.
“Saldırıların üstesinden geliriz”
Röportajında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in, ABD ile ortak hareket eden Kürt grupları “Hain” olarak nitelemesine cevap veren Halil, Suriye Ordusu’nun Kürt grupların kontrolündeki bölgelere saldırmaya güç yetiremeyeceğini iddia ederek, “Suriye Ordusu’un bize saldırması halinde rahatlıkla bu saldırının üstesinden geliriz” ifadelerini kullandı.
“DEAŞ’a karşı mücadele henüz bitmedi”
Bölgede halen DEAŞ’a bağlı uyuyan hücreler olduğu ve bu hücrelerin büyük tehlike arz ettiği uyarısını yapan Halil, son olarak, “DEAŞ’a karşı mücadele henüz bitmedi. Şimdi bu mücadelenin en zor aşaması başlıyor” değerlendirmesini yaptı.